spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateMuzica lăutărească gorjeană, imprimată pe CD-uri

    Muzica lăutărească gorjeană, imprimată pe CD-uri

    Nu mai puţin de trei tarafuri din Tismana şi Pârâul de Pripor vor imprima, în perioada următoare, piese lăutăreşti nemuritoare. Înregistrările vor avea loc în studioul special amenajat pentru acest lucru al Şcolii Populare de Artă. Acestea nu sunt primele tarafuri care înregistrează acolo, totul făcând parte, potrivit directorului instituţiei, dintr-o încercare de conservarea a tradiţiilor şi muzicii, aşa cum a fost ea moştenită de la bunici şi străbunici.

    Studioul de înregistrări-document al Şcolii Populare de Artă (ŞPA) din Târgu-Jiu a fost realizat special pentru imprimarea pieselor tradiţionale specifice zonei noastre. Potrivit directorului ŞPA, Viorel Gârbaciu, aproximativ 12 de tarafuri tradiţionale au înregistrat, până acum, acolo. „Ideea înregistrării şi însăşi ideea existenţei studioului de înregistrări este aceea de a încerca, poate în ultimul moment al existenţei lor, salvarea şi conservarea producţiilor muzicale ale lăutarilor Gorjului”, a declarat Viorel Gârbaciu. În perioada imediat următoare, alte trei tarafuri urmează să intre în studio pentru înregistrări. Este vorba despre trei bande din zona Tismanei şi a Pârâului de Pripor. Directorul Şcolii Populare crede că o bază de date cu înregistrări ar fi foarte bună, mai ales că în foarte puţine arhive se regăsesc astfel de înregistrări-document. „Există foarte puţine imprimări în această direcţie. Majoritatea dintre ele se află în arhivele muzicale ale Institutului de Etnografie şi Folclor al Societăţii Române de Radio-difuziune şi chiar a postului de radio Oltenia. Din păcate sunt foarte foarte puţine la televiziunile publice”, crede Gârbaciu.

    Albume cu selecţii

    Înregistrările realizate în studioul Şcolii Populare ar putea face obiectul unor CD-uri care ar putea fi puse chiar în vânzare, înlesnind, astfel, accesul publicului la muzica tradiţională veche, păstrată şi acum, mai ales în judeţul nostru, de diferite bande şi tarafuri. „Intenţia noastră este ca, în funcţie de aprobările legale, să demarăm realizarea unei serii de albume discografice, cu selecţii din interpretările realizate de diverşi lăutari şi diferite bande din Gorj. partea de producere şi comercializare a acestor albume se poate face fie de către instituţie, fie printr-un parteneriat public privat”, a mai spus Gârbaciu. În prezent, în judeţul nostru există aproximativ 20 de tarafuri mari. Cel puţin acesta este numărul celor care s-au înscris, pentru anul acesta, la participarea la cele două festivaluri dedicate acestui gen de muzică, din judeţul Gorj. Este vorba despre Festivalul „Gena Bârsan” de la Târgu-Cărbuneşti şi despre Festivalul Lăutarilor de la Bolboşi.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: