spot_img
10.8 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateNici un strop de lapte nu iese din judeţ

    Nici un strop de lapte nu iese din judeţ

    Suntem pe locul 17 la capitolul crescători de bovine, în România, dar nu exportăm nici un gram de lapte. Tot laptele obţinut de la vaci este valorificat în judeţ. Fie că proprietarii de vite şi-au găsit abonaţi, sau îl vând către centre de colectare, văcarii nu aruncă laptele obţinut, ci îl valorifică.

    Avem cel mai sănătos lapte, dar nu îl vindem în afara judeţului. Tot laptele obţinut de la crescătorii de vite ajunge sub o formă sau alta pe piaţa din Gorj. Mulţi dintre crescătorii de bovine şi-au înfiinţat propriile centre de colectare, iar alţii îl vând la abonaţi. Avem, în acest moment, potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Gorj, Ion Iliuţă, 70 de centre la nivelul judeţului, şi peste 50.000 de capete de bovine. Cei mai mulţi crescători sunt în comunele de sub munte. Pe primul loc se află oraşul Novaci cu 2.500 de capete de bovine, urmat de Tismana cu peste 2.400 şi Crasna cu 2.084 de vaci, iar pe ultimul loc se numără oraşul Ţicleni cu doar 113 vite. „Sunt localităţi unde există foarte multe vite. Pe primul loc se află oraşul Novaci, apoi Tismana, Crasna, Baia de Fier sau Stăneşti. Sunt şi localităţi unde sunt foarte puţine bovine. La Ţicleni de exemplu sunt înregistrate doar 113 capete, Bărbăteşti cu 211, Arcani unde sunt 163 de bovine”, a declarat directorul DSVSA Gorj, Ion Iliuţă.

    Laptele procesat individual

    Tot laptele produs în Gorj rămâne pe piaţa internă. Laptele este procesat în centre individuale sau valorificat la centre de colectare. „Avem pe piaţa din judeţ cel mai bun lapte, am putea spune, pentru că tot laptele obţinut de la vite ajunge pe piaţa gorjeană. Nici un strop de lapte nu iese din judeţ. La nivelul judeţului avem două fabrici care colectează laptele de la crescătorii de vite şi pe care îl procesează şi ajunge pe piaţă, atât lapte cât şi produse din lapte. Acest produs mai este şi procesat în gospodăriile proprii ale crescătorilor”, a explicat directorul DSVSA Gorj, Ion Iliuţă. Chiar dacă avem mulţi crescători de bovine, catităţile de lapte sunt insuficiente pentru cele două fabrici din judeţ. Pieţele din Târgu-Jiu sunt aprovizionate de crescătorii din localităţile apropiate.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: