Acasa / Actualitate / Nicolae Mischie s-a stins din viață! Ascensiunea și declinul primului „baron” al României

Nicolae Mischie s-a stins din viață! Ascensiunea și declinul primului „baron” al României

Nicolae Mischie s-a stins din viață, duminică, 15 aprilie, în jurul orei 15:00 la Spitalul Elias, din București. Acesta avea vârsta de 73 de ani. Familia fostului președinte al Consiliului Județean Gorj a informat că decesul a survenit în urma unei infecții severe.

Nicolae Mischie se afla în spital de câteva luni. Acestuia i s-a făcut rău tocmai când a ajuns în România, după ce fusese la o clinică în Germania pentru a se trata.
În primăvara anului 2015, Nicolae Mischie a suferit un accident vascular-cerebral, fiind transportat cu elicopterul SMURD la un spital din București. S-a recuperat și a reușit să depășească problemele de sănătate pe care le-a avut atunci.

Deputat de Gorj și președinte al Consiliului Județean

Nicolae Mischie s-a născut pe 2 martie 1945 în satul Godinești, din județul Gorj, fiind fiul lui Alexandru și al Mariei Mischie. Este cel mai mic dintre cei 15 frați. A copilărit și a absolvit școala generală în comuna natală Godinești, județul Gorj, după care a urmat cursurile Școlii Pedagogice din București în perioada anilor 1959-1965.

Nicolae Mischie a fost deputat din partea PSD, între 1990 și 1992, din partea FSN și, de asemenea, între 1992 și 1996, din partea PDSR. A fost președinte al Consiliului Județean Gorj (1996-2004) și președinte al PSD. Acesta are o contribuție mare la înființarea Universității „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu. În schimb, el a fost primul care a primit titulatura de „baron” ca urmare a modului autoritar de a conduce județul Gorj, în perioada în care s-a aflat la conducere.
Nicolae Mischie avea doi copii: Alexandru, un apreciat medic care activează în Franța, dar și Ioana, o regizoare care începe să se afirme în lumea filmului.

A stat un an și două luni în închisoare

Nicolae Mischie a fost trimis în judecată în mai multe dosare penale. Cel mai important i-a adus o condamnare de patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi luare de mită.

Mischie a fost trimis în judecată în anul 2004 de către Direcţia Naţională Anticorupţie, în urma unui denunţ care a fost făcut de către omul de afaceri Clement Mocanu. Acesta a depus o plângere penală în care sesiza că a efectuat o serie la lucrări de renovare la o casă din Târgu Jiu, dar şi că i-a oferit mai multe bunuri lui Nicolae Mischie, în schimbul facilitării obţinerii unor contracte cu instituţii publice sau companii de stat.

Sentinţa finală în acest caz a fost dată, iniţial, în anul 2012 de Curtea de Apel Timişoara, după care, în anul 2013 a rămas definitivă prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Nicolae Mischie şi nu şi-a recunoscut faptele şi a susţinut că în spatele acuzaţiilor şi al dosarelor se află adversarii săi politici, el fiind înlăturat de la conducerea organizaţiei PSD Gorj. Nicolae Mischie a fost eliberat din penitenciar după un an şi două luni.

Alexandru Mischie, fiul acestuia, a spus că tatăl său a fost achitat în toate dosarele în care a fost judecat, întrucât Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că în procesul prin care a fost condamant al închisoare cu executare au fost încălcate anumite articole din Convenţia Drepturilor Omului şi a stabilit să oblige statul român la despăgubiri de 3.000 de euro.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*