Acasa / Actualitate / Noi focare de pestă porcină în județul Gorj. Unde au mai fost înregistrate îmbolnăviri ale porcilor

Noi focare de pestă porcină în județul Gorj. Unde au mai fost înregistrate îmbolnăviri ale porcilor

Noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în județul Gorj. Îmbolnăvirile au fost constatate în localitățile Hurezani, Vârț, Stănești, dar și pe un un fond de vânătoare. Directorul executive adjunct al Direcției Sanitar-Veterinare Gorj, Cosmin Spînu, a precizat că 30 de focare de pestă porcină sunt înregistrate în județul Gorj: „Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit ca urmare a confirmării unor focare noi de pestă porcină africană în localitățile Hurezani, Vîrț, Stănești și a unui focar la fondul de vânătoare aparținând asociației «Cerbul Carpatin». Până la această dată sunt 30 de focare de pestă porcină confirmată și au fost sacrificate 284 de suine“.

S-au achitat mai mult de jumătate din despăgubiri

Locuitorii din Târgu Jiu ale căror animale au fost exterminate din cauza apariției bolii au început să primească despăgubirile. Prețul este de 10 lei pe kilogram. „Urmează ca până la sfârșitul lunii să fie plătite despăgubirile pentru toți porcii care au fost sacrificați. Se calculează la kilogram. Prețul este de 10 lei pentru un kilogram de carne în viu pentru animalele adulte, iar pentru cele tinere, de până la 20 de kilograme, se va achita 12 lei/kilogram. Ca și sumă, s-a plătit până acum aproximativ 140.000 de lei și mai avem de plătit suma 115.000 de lei“, a mai menționat Cosmin Spînu.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*