spot_img
6.2 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateNota 2 plus pentru sistemul medical din Târgu-Jiu

    Nota 2 plus pentru sistemul medical din Târgu-Jiu

    „Sistemul social din România este unul defectuos”. Acesta este mesajul medicilor nemţi, veniţi în România, mai precis în judeţul Gorj, pentru o colabora, se pare cu unităţile spitaliceşti, de la noi, în vederea modernizării şi reabilitării secţiilor de oncologie şi cardiologie. În cadrul conferinţei de ieri, din incinta Palatului Administrativ, medicii nemţi au încercat să explice în ce constă colaborarea şi cât de eficientă va fi aceasta pentru sistemul medical din Gorj. Mai mult decât atât, medicii au notat şi activitatea secţiilor de cardiologie, cu nota 2 plus, o notă mare, se pare în Germania.

    Conferinţa de ieri, din cadrul Prefecturii a reunit la masa rotundă, medici din Germania, specializaţi pe oncologie şi cardiologie, autorităţile locale, în persoana preşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, dar şi medici ai Spitalului Judeţean, cei care sunt direct beneficiarii acestei „colaborări”, care se vrea una fructuoasă, dincolo de toate aspectele. În centrul atenţiei a fost medicul şef al Clinicii de anesteziologie, profesor doctor Alexander Tejas, care a încercat să explice persoanelor prezente, cât de important este procesul de implementare au unui astfel de sistem medical în judeţul nostru.

    Tejas: „sistemul este bolnav, nu medicii”

    Abordarea interdisciplinară, practicarea cardiologiei prin cele mai noi metode, rezultate chirurgicale peste medie în întreaga ţară, metodele de anesteziere inovatoare şi mai ales calitatea proceselor aplicate, pot fi câteva dintre consecinţele acestui parteneriat. „Suntem bucuroşi că suntem aici, am rămas profund impresionaţi de frumuseţea oraşului. Eu sunt plecat de 30 de ani din România şi pot spune, că sistemul medical de acolo diferă. Aici sunt medici foarte buni, însă nu există infrastructură şi nici aparatură pe măsură. Ne bucurăm să fim aici şi să schimbăm experienţa. Concernul Mediclin, din Germania, are în componenţă peste 34 de spitale, 19 clinici şi centre de recuperare şi peste 8000 de angajaţi. Am venit să implementăm în Gorj acest concern, desigur, cu costuri scăzute. Sistemul este bolnav, nu medicii. Noi nu suntem de acord cu acest sistem, să găsim o modalitate de colaborare. În Mediclin sunt 42 de medici români, care s-au integrat foarte bine”, a spus Alexander Tejas. Tot în aceeaşi şedinţă, specialistul pe anesteziologie a subliniat faptul că există medici, care se plafonează şi care nu fac nimic pentru a diversifica activitatea medicală „ce mă deranjează este faptul că există unii medici, mai în vârstă, care nu acceptă nimic nou şi care rămân pe aceleaşi servicii, zeci de ani. Putem face ceva pentru sănătatea pacienţilor din România, dar trebuie să găsim potenţial şi idei noi, care să dea şi fructele dorite”, a mai adăugat Tejas.

    Nota 2 plus, pentru secţia de oncologie

    Din grupul de medici specialişti, veniţi din Germania s-a remarcat şi Koksal Muntaz, directorul clinicii de oncologie Bonn, care s-a arătat destul de mulţumit de serviciile medicale din judeţ, dar a subliniat faptul că avem nevoie de clinici specializate, private, pentru a pune la punct această ramură a medicinii. Tot el a fost cel care a oferit o notă secţiei de oncologie şi secţiei de cardiologie, notându-le după sistemul din Germania, cu 2 plus, respectiv calificativul foarte bine. Cel de-al treilea medic al „comisiei” medicale, doctorul cardiolog, Dietrich Gulba şi-a arătat dorinţa de a colabora şi pe viitor, cu unităţile spitaliceşti din Gorj, pentru că spun el „este o problemă cu care se confruntă toată lumea. Pacienţii vin cu boli cronice şi nu avem o infrastructură şi aparatele necesare pentru a-i vindeca. Este important să scădem mortalitatea şi să reuşim să integrăm pacienţii în viaţa socială şi să le redăm puterea de muncă. Referitor la notare, în şcoală se pune nota după ce am realizat ceva. Sperăm să realizăm şi aici şi să dovedim că notele au fost puse în mod corect”. Managerul Spitalului Judeţean, Gheorghe Neaţă, prezent şi el la evenimentul cu pricina a mulţumit medicilor nemţi, pentru colaborare, dar şi pentru faptul că se vrea o investiţie în ceea ce priveşte sistemul medical din Gorj.

    „Încolţiţi” de jurnalişti

    Finalul evenimentului cu pricina le-a revenit jurnaliştilor, care au încercat să le „pună pe tavă”, medicilor nemţi, realitatea din sistemul medical de la noi, unul care, se pare, este unul defectuos. Întrebaţi cum reuşesc să vină cu astfel de oferte, când majoritatea spitalelor din România se închid şi cum îşi explică acest fenomen, aceştia au răspuns „concurenţa este mare. Ne-am confruntat cu o astfel de situaţie şi în Germania, dar am reuşit să trecem peste moment. A fost complet desfăcut sistemul de concurenţă, pentru că astfel de clinici nu vor muri niciodată. Aşa se va întâmpla şi aici, sunt sigur de asta. Noi nu am venit aici să îi învăţăm pe medici să facă medicină, ci să le oferim alternative de muncă”, a spus Alexander Tejas. Tot acesta a fost cel care a făcut o analiză, comparativă cu Germania, a sistemului medical „mi se pare că aici aveţi mult personal auxiliar. Asistente peste asistente, femei de serviciu şi infirmiere. Eu la mine la spital am o femeie care se ocupă de tot. Nu înţeleg acest lucru şi ce nu mai înţeleg este modul de igienizare al spitalului. De ce se curăţă cu un mop tot spitalul. La mine schimbăm mopul foarte des”, a adăugat Tejas. Rămâne de văzut dacă se va face ceva şi pentru unităţile spitaliceşti din Gorj, având în vedere faptul că sistemul medical, se distruge pe zi ce trece.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: