spot_img
7.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 25, 2024
Altele
    AcasăActualitateNu toți gorjenii fac analizele cărnii de porc

    Nu toți gorjenii fac analizele cărnii de porc

    Din ce în ce mai puțini gorjeni aleg să ducă la analize carnea porcilor sacrificați în gospodării! Astfel, potrivit datelor DSV Gorj, de la începutul lunii decembrie și până în prezent, au fost efectuate peste 660 de analize. Medicii veterinari îi sfătuiesc pe gorjeni să meargă la analize și să nu își riște sănătatea.

    Laboratoarele veterinare efectuează analize pentru trichineloză la preț vechiNe aflăm în perioada în care foarte mulţi locuitori ai judeţului Gorj, în special din mediul rural, sacrifică porcii de Crăciun. Problema este că destul de mulți cetățeni nu duc carnea la analize pentru depistarea parazitului „trichinella spiralis”, care poate provoca boala gravă numită trichineloză. Mai ales în mediul rural, unii cetățeni nu merg la analize cu carnea de porc. Unii spun că au avut grijă de porci și nu au de ce să își facă griji, alții spun că nu au timp să facă analizele. Cu toții se bazează pe noroc și speră ca porcii sacrificați să fie sănătoși! În circumscripţiile sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Târgu-Jiu, Motru şi Novaci, personalul calificat şi instruit al acestora a efectuat un număr de 341 examene de detectare a parazitului Trichinella spiralis în carnea provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei. În perioada 01-18 decembrie, au fost efectuate 661 examene trichineloscopice.

    Cât de gravă este boala

    Trichineloza este o infecţie cauzată de trichinella spiralis, un parazit ce trăieşte în muşchii unor animale sălbatice, dar şi domestice, precum porcul. Infecţia este contractata la om prin consumul de carne infestată insuficient preparată termic. „În trichineloză, sursa de infecţie pentru om este în mod obişnuit porcul şi mult mai rar, în funcţie de obiceiurile alimentare ale populaţiei, alte animale, cum ar fi mistreţul, ursul, cabalinele. Trichineloza se întâlneşte în rândul acelor animale domestice sau sălbatice la care e cunoscut canibalismul. Porcii intră în categoria acestora din urmă, aşa încât se pot infesta ingerand chisturile parazitului odată cu cadavrele şobolanilor”, scrie esanatos.com „Incubaţia bolii variaza de la 7 la 30 de zile si depinde de severitatea infectiei. In urma unei infecţii severe, perioada de incubaţie e mai scurtă, însă s-au semnalat cazuri grave, urmate de deces, în asociere cu o incubaţie lungă”, mai scrie portalul esanatos.com.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: