8.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăActualitateO societate și trei instituții, vinovate pentru calvarul localnicilor din Bălești

O societate și trei instituții, vinovate pentru calvarul localnicilor din Bălești

Mai multe nereguli au fost depistate la depozitul de gunoi din comuna Bălești. Prefectul de Gorj a trimis Corpul de Control al Prefecturii după ce mai mulți localnici au cerut, printr-o petiție, închiderea depozitului de sticlă pisată și plastic. Corneliu Răducan susține că raportul va fi înaintat tuturor organelor competente pentru a lua măsurile legale.

În raportul efectuat de Corpul de Control al Prefectului au fost consemnate mai multe nereguli, de unele fiind responsabile chiar instituțiile statului.

“1.Pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizaţiei de mediu, cu modificările și completările ulterioare, comisia consideră că, pentru o activitate nouă, pe care urmează să o desfășoare titularul unei activitați autorizate din punct de vedere al protecției mediului este necesară parcurgerea procedurii pentru emiterea unei autorizatii noi și nu revizuirea acesteia. Cu ocazia revizuirilor autorizației de mediu pentru activitățile: Obținerea agregatelor sintetice din sticlă și fulgi din PET, prin valorificarea deșeurilor de sticlă și PET și Fabricarea produselor din beton (blocuri monolit și alte tipuri de produse din beton pentru construcții) cu agregate sintetice din sticlă și fulgi din PET, ce reprezintă activități industriale, APM Gorj nu a fost consultat Planul Urbanistic General, pentru a constata și observa că activitățile de genul celor industriale sunt interzise în această zonă. Aceste activități pot fi desfășurate doar în zona industrială din PUG.

  1. Cu ocazia revizuirilor autorizației de mediu pentru activitățile: Obținerea agregatelor sintetice din sticlă și fulgi din PET, prin valorificarea deșeurilor de sticlă și PET și Fabricarea produselor din beton (blocuri monolit și alte tipuri de produse din beton pentru construcții) cu agregate sintetice din sticlă și fulgi din PET, ce reprezintă activități industriale, se constată că nu a fost consultat Planul Urbanistic General al comunei Bălești, pentru a se ține cont de faptul că, activitățile de genul celor industriale sunt interzise în zona în care se află amplasamentul SC NEW NCR RECICLARE SRL.
  2. Raportat la Regulamentul Local de Urbanism al Comunei Bălești, destinația terenului pe care este amplasată platforma de depozitare a deșeurilor și halele industriale pentru amplasarea utilajelor, construire decantor și bazin colectare ape reziduale este încadrată la zonă instituții și servicii publice.
  3. Din analiza certificatelor de urbanism eliberate de către Primăria Comunei Bălești, după emiterea Autorizației de construire nr. 10/2018, respectiv Certificatul de Urbanism nr. 113/20.08.2018 și Certificatul de Urbanism nr. 83/05.06.20219, se constată că, pentru același amplasament, la rubrica ”regimul economic” al terenului – destinație conform PUG, sunt înscrise destinații diferite, respectiv, zona instituții și servicii publice (în Certificatul de Urbanism nr. 83/05.06.2019 ) și zonă unități economice industriale și depozitare (în Certificatul de Urbanism nr. 113/20.08.2018). Aceste înscrisuri constituie indicii rezonabile pentru tragerea la răspundere a funcționarului public cu atribuții în urbanism, din aparatul de specialitate al Comunei Bălești, drept pentru care, raportul de control al comisiei mixte constituită prin Ordinul Prefectului Județului Gorj nr. 103/2021 va fi înaintat  organelor de cercetare competente.
  4. Primăria Comunei Bălești a eliberat Acordul de Funcționare nr. 16542/17.11.2020, pentru coduri CAEN ale activităților SC NEW NCR RECICLARE SRL ce nu se regăsesc în ANEXA 1 privind clasificarea activităţilor din economia naţională, din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Fiind un act administrativ emis cu încălcarea legii, emitentul-primarul comunei Bălești va analiza și va solicita, după caz, anularea respectivului act în instanța de contencios administrativ.

6.Referitor la punctul de vedere al DSP Gorj, precizăm că, având în vedere că Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 123/2020, nu au fost adoptate, instituția nu are datele necesare din care să rezulte că, prin activitatea desfășurată la punctul de lucru al SC NEW NCR RECICLARE SRL este influențată starea de sănătate a populației din zonă.

  1. Prin Autorizația de mediu nr. 110/2016, emisa  de APM  Gorj nu au fost  cuantificate  cantitati  de  deseuri  reciclabile pe tipuri  de  deseuri si nici stocurile rezultate  in  urma tratarii acestora. Acest  fapt  a permis  titularului  de  activitate sa  desfasoare  o  activitate haotica, forte  greu  de  controlat. Totodata nu s-au  putut justifica  cantitatile mari de  deseuri  achizitionate  de  la diverse persoane  fizice  din  alte judete, achizitionarea  acestora  realizandu- se  cu incalcarea prevederilor HG 1061/2008 –privind  transportul  deseurilor periculoase  si  nepericuloase  pe teritoriul Romaniei”, se arată în raport.

Ce e de făcut?!

În urma celor specificate în raport, autoritățile vin cu o serie de recomandări la adresa operatorului.  “Emiterea unei noi Autorizații de mediu, de către Agenția pentru Protecția Mediului Gorj, cu reglementarea strictă a cantităților de  deșeuri reciclate,  pe  cât posibil, pe  un  alt  amplasament. Transmiterea raportului de control Inspectoratului de Poliție Județean Gorj pentru efectuarea cercetărilor cu privire la  înscrisurile diferite din cele două certificate de urbanism (Certificatul de Urbanism nr. 113/20.08.2018 și Certificatul de Urbanism nr. 83/05.06.2019) potrivit cărora, pentru același amplasament, la rubrica ”regimul economic” al terenului – destinație conform PUG, sunt înscrise destinații diferite, respectiv, zona instituții și servicii publice (în Certificatul de Urbanism nr. 83/05.06.2019) și zonă unități economice industriale și depozitare (în Certificatul de Urbanism nr. 113/20.08.2018)”, se arată în raportul prezentat de prefectul Corneliu Răducan.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -