spot_img
22.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateO somitate a lumii științifice internaționale este din Gorj. Conduce un important...

    O somitate a lumii științifice internaționale este din Gorj. Conduce un important laborator de cercetare nucleară din Moscova

    Gheorghe Adam, o somitate a lumii științifice internaționale, își are originile în județul Gorj. Fizicianul, care conduce unul dintre cele mai importante laboratoare din cadrul Institutului Unificat pentru Cercetare Nucleară din Dubna, regiunea Moscova, a venit ieri acasă, în comuna Telești, acolo unde s-a născut, pentru a primi distincția de cetățean de onoare din partea conducerii primăriei.

    Gheorghe Adam este, în prezent, directorul adjunct al Laboratorului de Tehnologie Informațională din cadrul Institutului Unificat pentru Cercetare Nucleară din Dubna. Este considerat unul dintre cei mai mari specialiști carte activează în cadrul Institutului, la care România este membru fondator din anul 1956. Gheorghe Adam a primit titlul de „Cetățean de onoare” din partea conducerii Primăriei Telești. Acesta a vorbit despre locul copilăriei sale și cum l-a marcat pe parcursul vieții sale, mai ales că cea mai mare parte a vieții a petrecut-o în afara țării: „Eu m-am simțit întotdeauna acasă, în România, iar satul natal a fost întotdeauna în mintea mea, indiferent unde am fost. Am avut mereu imaginea trăirilor din copilărie care m-au însoțit pretutindeni. Dacă am revenit acum în satul natal după multă vreme a fost o întâmplare surprinzătoare care îmi arată că uneori săgeata timpului, care merge într-o direcție, se poate întoarce și în direcția opusă. Adică, cineva din generația nouă s-a gândit că există un om pe care îl cheamă Gheorghe Adam și satul de unde a plecat ar vrea să-i acorde o atenție. Sunt ani de zile de când nu am mai ajuns în Gorj. Eu cu soția lucrăm la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare și majoritatea timpului îl petrecem acolo. De două ori pe an ajung în țară pentru contacte cu colegii români în vederea lămurii și netezirii unor probleme care apar în permanență. Poate că nu ajungeam nici acum în Gorj dacă domnul profesor Bunoiu (prorectorul Universității de Vest Timișoara) nu îmi spunea că ar fi bine să vin și să cunosc și generația tânără a satului Telești. (…) În noaptea asta mi s-au învolburat amintirile și am constatat că 60% din viața am petrecut-o în afara României și ultimii 14 ani i-am petrecut la Institutul Unificat. A apărut o poziție de director adjunct de laborator pe care am câștigat-o prin concurs. După cinci ani ne-am hotărât să ne întoarcem acasă, dar colegii mi-au spus că acolo sunt mai necesar. Ca soldat conștiincios, am spus că dacă e nevoie rămânem. Am avut eu un mandat de director de laborator, după care soția mea a avut unul, după care au schimbat regulile și iar m-au numit pe mine director adjunct.

    Pericolele care pot să ducă la sfârșitul omenirii

    Gheorghe Adam consideră că omenirea are în față două mari pericole, care pot să ducă la sfârșitul lumii: „Nici de rachete sau de centrale nucleare nu-mi este teamă. Din punct de vedere al dezvoltării societății umane, al modului în care evoluează cercetarea științifică în lume, sunt două pericole fundamentale. Primul este legat de controlul genomului uman, al realizării unor exemplare umane cu proprietăți predefinite în care nimeni nu știe ce anume a fi creat. În dezvoltarea științei, preceptele morale, așa cum le-am învățat în copilărie și de care încă ne mai ținem, nu contează peste tot în lume. Acesta este unul din marile pericole. Al doilea mare pericol este legat de dezvoltarea inteligenței artificiale, pentru că, în mod normal, va conduce, în urma acumulării unei capacități de gândire a roboților care sunt creați și a sistemelor de gândire, la concluzii care va depăși ca amploare capacitatea de analiză a creierului uman individual. Probabil că viața mea nu va ajunge până acolo încât să văd acel moment de tranziție, deși acel moment nu este foarte îndepărtat. Sunt previziuni că între 2026 și 2064, inteligența artificială va avea atâtea predicții încât eu personal am mai mari temeri că inteligența artificială care va fi creată va mai considera că oamenii, ca atare, mai sunt buni la ceva. Pur și simplu va considera că a realizat o nouă formulă de existență și aceasta, așa cum omul de Neanderthal a fost eliminat de omul de cro-magnon, va zice Homo Sapiens nu mai e interesant, nu mai e important. Acesta este pericolul foarte mare și acest pericolul va fi creat de oameni. Ca întotdeauna, oamenii nu au aceeași măsură morală a implicațiilor”.

    „Este laboratorul cheie din Institut”

    Gheorghe Adam a vorbit și despre activitatea laboratorului pe care-l conduce: „Este laboratorul cheie din Institut, pentru că se face știință mare, care înseamnă proiecții mari, adică 90% cercetare de modelare matematică, de dezvoltare de metode, de algoritmi, de programe, pentru planificarea viitoarelor experimente, pentru planificarea instalațiilor, pentru controlul acestora. Controlul se realizează cu câmpuri magnetice care trebuie să aibă cerințe de uniformitate care sunt extraordinar de riguroase. Trebuie să fie realizate, pentru că, altfel, se duce de râpă și devine o bombă. Controlul informației se face prin modelare matematică pentru a înțelege ce se așteaptă de la experimente. Este vorba de modelare matematică pentru a înțelege ce fac experimentele ca să adune date. (..) Laboratorul de Tehnologie Informațională are rol foarte important pentru că trebuie să asigure forța de calcul, resursele de calcul necesare pentru rezolvarea tuturor problemelor care apar, care nu sunt puține și nu se pot rezolva cu o singură abordare”. Cercetătorul gorjean ne spune că România are cea mai lungă perioadă de cercetare științifică la acest institut.

    „O modalitate de comportament prin care să nu ai niciodată procese de conștiință”

    Gheorghe Adam povestește și despre experiența pe care a avut-o în Elveția, unde a activat între 1974 și 1975 la Departamentul de Fizică a Materiilor Condensate: „În anul 1974 am fost penultimul cercetător român care am primit permisiunea să meargă în Vest. Am mers un an de zile la Geneva, în Elveția, și școala de viață pe care am învățat-o acolo mi-a schimbat foarte mult percepția a ceea ce înseamnă să trăiești 100% cinstit. (…) E important să realizezi în viață o modalitate de comportament prin care să nu ai niciodată procese de conștiință că l-ai nedreptățit pe unul sau pe altul. Eu știu că există oameni care nu își pun asemenea probleme de conștiință. Gheorghe Adam are un fiu care este unul dintre cei mai mari specialiști de la IBM în Statele Unite ale Americii.

    Cercetătorul este absolvent al Universității București. În anul 1977 a primit Premiul „Constantin Miculescu” al Academiei Române, iar în anul 2011 „Diplomă de Onoare” a Guvernului Regiunii Moscova. Are peste 200 de lucrări științifice publicate în străinătate. „Este o remarcabilă personalitate în domeniul fizicii teoretice și fizicii computaționale. Este licențiat în Fizică, doctor în Științe, fiind considerat un reprezentant autentic al Almei Mater din țara noastră și străinătate. Discipol al înaintașilor săi și continuator al tradiției școlii de fizică teoretică și computațională a Institutului Central de Fizică din București, care i-au deschis orizonturi în lumea cunoașterii științifice prin noi abordări, dându-i strălucirea și recunoașterea binemeritată la nivel național și internațional”, a spus Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: