spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateOale de lut din inima Harghitei

    Oale de lut din inima Harghitei

    Târgul de iarnă din centrul municipiului Târgu-Jiu a reunit, şi anul acesta, meşteri populari din toate regiunile ţării. Aceştia au venit în Gorj dornici să promoveze cultura şi tradiţiile specifice zonelor de unde provin. Printre cei mai de seamă meşteri populari l-am regăsit şi pe Domokos Gyorfi, un meşter olar venit tocmai din inima Harghitei. Cunoscut atât în ţară cât şi în străinătate pentru produsele din lut originare şi specifice Harghitei, acesta a reuşit să se menţină „pe piaţă” chiar şi în vremuri de criză.

    Născut pe 5 septembrie 1953, la Corund, Harghita, meşterul olar practică această artă de când se ştie. Copilărind într-un sat încărcat de tradiţie, cunoscut pentru îndeletnicirea olăritului, Domokos Gyorfi a reuşit să se facă cunoscut prin originalitatea produselor şi diversitatea acestora. Alături de soţia sa, Berta Gyorfi, meşterul a participat la târguri interne şi internaţionale, la Sibiu, Iaşi, Suceava, Craiova, Târgu-Jiu, dar şi Ungaria. „Mie îmi face plăcere să merg mai mult la târgurile din ţară pentru că ştiu limba română dar şi pentru că am, astfel, posibilitatea să îmi promovez produsele. În schimb, soţia nu prea ştie limba română şi atunci preferă să meargă mai mult în Ungaria, unde se poate simţi ca acasă”. Corund, satul de unde provine meşterul olar, este cunoscut pentru tradiţia ceramicii, în Regiunea Sării.

    Corund, cel mai mare centru de ceramică din Harghita

    De precizat este faptul că satul Corund este cel mai mare centru de ceramică populară din Ţara Harghitei. Cunoscutul olar a spus, în acest sens, „Ne-am remarcat prin unicitate şi caracteristica lutului din care făurim minunile acestea. Vasele din ceramică sunt încrustate cu flori desenate cu esenţe naturale, ele conţin frumuseţe artistică, dau sentimentul de speranţă şi reînnoire. În cazul în care problemele sociale ne copleşesc, obosiţi de povara de zi cu zi, ne întoarcem la vechile tradiţii şi obiceiuri şi ne amintim de simplitatea obiectelor din lut”. La Corund există chiar o Asociaţie a Olarilor, unde meşterii se pot întâlni şi pot socializa şi chiar lucra obiectele artizanale. Meşterul olar se simte mândru că face parte din această asociaţie. „Trăim în epoca globalizării iar centrul de olărit din Corund este ameninţat de acest aspect. Asociaţia este înfiinţată în scopul de a păstra tradiţiile părinţilor noştri, moştenirea bunicilor din sat”, spune meşterul.

    Olăritul, afacere de familie

    Olăritul nu reprezintă pentru meşter numai o pasiune ci şi singura sursă de venit. În vremuri de criză, când comercianţii îşi reduc activitatea, meşterul olar se mândreşte cu sume impresionante câştigate prin muncă şi dăruire faţă de meseria pe care o practică de zeci de ani. La fabricarea produselor participă întreaga familie. „Am trei băieţi, toţi trei ştiu să mânuiască roata olarului. Bărbaţii din familie se ocupă de fabricarea produselor iar femeile le pictează. E o afacere de familie. Pentru noi reprezintă mai mult decât o pasiune, reprezintă o sursă de venit. Supravieţuim din arta olăritului. Am moştenit tradiţia de la strămoşii noştri, de la bunica soţiei, care era singurul meşter olar din satul Moi, Haţeg. O femeie ce mânuia roata şi făcea ulcioare pe care mai apoi le umplea cu apă minerală şi le vindea în diferite locuri din ţară. După ce a murit, soţul a preluat atelierul iar apoi familia mea”, a povestit olarul.

    Târgu-Jiu, a doua casă pentru meşterul olar

    La Târgul de Iarnă de la Târgu-Jiu participă în fiecare an cu produse noi şi originale lucrate cu atâta sârguinţă peste an. Meşterul olar se întoarce cu bucurie la fiecare început de decembrie, pentru că, spune el, Târgu-Jiul este aproape ca a doua casă, „Mă întorc cu bucurie de fiecare dată în oraşul lui Brâncuşi. Anul acesta am venit cu noi produse din ceramică, de la căni până la oale pentru lapte sau magneţi pentru frigider”. Cel mai important şi inedit produs din această colecţie este oala specială pentru prepararea sarmalelor. Gorjenii curioşi pot afla şi modul de utilizare a acesteia. „Se unge oala o singură dată cu untură de porc. Se umple cu apă călduţă şi se lasă o zi după care se poate folosi. Oala de sarmale se poate folosi în cuptor sau pe aragaz”. Domokos Gyorfi este plăcut impresionat de primirea gorjenilor. „Sunt fericit că gorjenii sunt interesaţi de produsele pe care le expun. Preţurile sunt adaptate crizei şi astfel avem produse accesibile oricărui buzunar. Gorjenii sunt oameni primitori. La fel şi autorităţile care ne-au oferit tot sprijinul de care aveam nevoie. Târgu-Jiul este cel mai curat oraş pe care l-am vizitat şi sunt mândru că pot aduce puţin din valoarea culturii noastre aici”, a mai spus harghiteanul. De precizat este faptul că gorjenii mai pot vizita acest târg până pe data de 19 decembrie.

    Articolul precedent
    Articolul următor
    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: