spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateOierul şef, amendat pentru munca la negru

    Oierul şef, amendat pentru munca la negru

    Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj au declarat război muncii la negru şi celor care încurajează acest lucru. După angajatorul de la Motru, un altul, din judeţul Gorj, riscă închisoarea pentru cei şapte angajaţi, care lucrau fără forme legale. S-a întâmplat la o stână de oi, în urma mai multor controale similare efectuate iar numai într-o zi recordul controalelor s-a ridicat la 30 de angajaţi, fără forme legale. În acelaşi timp, vestea bună este adusă de numărul dublu de contracte de muncă, încheiate faţă de perioada similară a anului trecut.

    Numai într-o zi, inspectorii ITM au depistat la 16 stâne de oi controlate, 30 de persoane fără forme legale. Mai grav este că Inspectoratul Teritorial de Muncă a ajuns deja la al doilea caz de angajator, care nu încheiase, contracte de muncă pentru şapte persoane. Primul caz de la aplicarea noului Cod al Muncii, a fost angajatorul din Dolj depistat la Motru cu 15 persoane, fără acte legale. Motivele invocate, atât de angajatori, cât şi de angajaţi sunt lipsite de consistenţă, dar cel mai frecvent inspectorii ITM aud ca explicaţi „ce era să facem, nu avem de ales” „unde să mergem?”. Dincolo de motivele variate, riscurile rămân atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, dar aplicarea sancţiunilor trebuie făcută fără excepţii. Codul Muncii, intrat în vigoare de la 1 Mai vine tocmai să combată munca la negru şi incidentele care pot apărea din nerespectarea normelor de siguranţă şi securitate în muncă. Dovadă de ignoranţă au dat cei doi angajatori gorjeni, care vor da explicaţii procurorilor şi riscă de 1 la 2 ani de închisoare. Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă, George Romanescu a punctat astăzi riscurile la care se expun angajtorii care încalcă legea. „Avem al doilea caz de angajator la care au fost depistate şapte persoane, care lucrau fără contracte de muncă. Angajatorul riscă de la unul la doi ani de închisoare, iar pe această cale atragem atenţia că vom intensifica verificările pe toate sectoarele de activitate”, a declarat şeful ITM Gorj.

    Munca la negru, aspru sancţionată de ITM

    Un alt angajator a fost sancţionat contravenţional cu amenzi între 10 şi 20 de mii, pentru că la el lucrau ilegal, 4 persoane. Codul Muncii prevede amenzi şi pentru angajaţii, care acceptă munca la negru, de la 500 la 1000 de lei. Controalele se vor intensifica pe toate sectoarele de activitate, asigură conducerea ITM, mai ales că ele ajută la conştientizarea riscurilor, iar numărul contractelor de muncă chiar s-au dublat faţă de anul trecut. Inspectorul şef chiar a găsit îmbucurător faptul că, în urma controalelor, există şi angajatori care conştientizează riscurile şi aleg să se conformeze legii. De la intrarea în vigoare a Noului Cod al Muncii, la ITM s-au înregistrat 2337 de contracte individuale de muncă, aproape dublu faţă de perioada similară a anului trecut, iar în doar două zile la ITM au fost declarate 400 de contracte. Aceasta este şi dovada că verificările îşi ating scopul, iar măsurile prevăzute în cod se dovedesc benefice”, a subliniat conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj. Mai mult, în doar câteva zile, au fost derulate 100 de controale. Acţiunile sunt pregătite şi derulate cu sprijinul Poliţiei. De la intrarea în vigoare a Noului Cod al Muncii, inspectorii ITM au încasat amenzi în valoare de 2 miliarde de lei pentru munca la negru.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: