Acasa / Actualitate / Parcul Național Defileul Jiului, în pericol de distrugere din cauza lucrărilor hidroenergetice

Parcul Național Defileul Jiului, în pericol de distrugere din cauza lucrărilor hidroenergetice

defileu-jiului-parcOrganizațiile de mediu atrag atenția, asupra modului în care are loc, în prezent, amenajarea hidroenergetică a Defileului Jiului, prin care se urmărește ‘captarea Jiului în anumite zone și direcționarea lui prin niște conducte uriașe, care ar reduce semnificativ debitul râului pe porțiunea respectivă’, potrivit unui comunicat de presă. Administrația Parcului Național Defileul Jiului va organiza în data de 31 mai 2017, la Centrul de Vizitare din localitatea Bumbești Jiu, o consultare publică cu privire la acest proiect.

parcul-nationalParcul Național Defileul Jiului este una dintre cele mai sălbatice și spectaculoase zone naturale protejate din România. Toate peisajele și viețuitoarele de aici ar putea dispărea dacă râul care a creat acest defileu va fi deviat conform unui proiect hidroenergetic care este în desfășurare în acest moment. Acesta este semnalul de alarmă tras de reprezentanții unui ONG! „Amenajarea hidroenergetică a Defileului Jiului este un proiect demarat în 2003 de Hidroelectrica. Lucrările, ilegale conform actualelor standarde de mediu, au fost oprite câțiva ani, însă au reînceput anul trecut. Proiectul prevede captarea Jiului în anumite zone și direcționarea lui prin niște conducte uriașe, lucru care ar reduce semnificativ debitul râului pe porțiunea respectivă (…), afectând iremediabil flora și fauna din zonă”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Conform activiștilor de mediu, ‘această situație a fost slab promovată în ultimii ani’, iar ‘unul dintre articolele mai complete pe aceasta temă a fost scris de Călin Dejeu (Asociația Efectul Fluture), biolog și economist, implicat de ani de zile în protejarea patrimoniului nostru natural’. De altfel, specialistul biolog a fost cel care a inițiat o petiție care are, până în prezent, peste 22.000 de semnături, iar cei care doresc să se alăture demersului sunt invitați să semneze documentul urmând link-ul https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/opriti-distrugerea-defileului-jiului. „În prezent, au loc și alte inițiative care vizează oprirea distrugerii Parcului Național Defileul Jiului. Mai multe organizații internaționale de mediu, printre care WWF, Greenpeace, Bankwatch, Coaliția Natura 2000 ș.a., au avut diverse comunicări publice prin care subliniază efectele extrem de dăunătoare pe care proiectul le implică”, se spune în comunicat.

CJ Gorj este chemat în judecată

Câteva asociații au intentat un proces care vizează suspendarea executării actului administrativ autorizat anul trecut. „Procesul este intentat contra Consiliului Județean Hunedoara, Consiliului Județean Gorj și Hidroelectrica, iar numărul dosarului este 30624/3/2016. Pronunțarea a fost amânată de câteva ori, iar următoarea înfățișare are loc vineri, 19 mai 2017, la Tribunalul București”, arată sursa citată. În plus, Administrația Parcului Național Defileul Jiului va organiza în data de 31 mai 2017, la Centrul de Vizitare din localitatea Bumbești Jiu (județul Gorj), o consultare publică cu privire la acest proiect. (…) Proiectul, localizat în Parcul Național Defileul Jiului presupune captarea Jiului atât la Livezeni, cât și în zona Văii Dumitra (și la intrarea în Defileu, și la mijlocul Defileului), precum și captarea afluenților Dumitra și Bratcu. Organizațiile de mediu susțin la unison faptul că proiectele prevăzute în bazinul Jiului presupun intervenții structurale majore, derivații semnificative de apă, de mai mult de două ori debitul mediu multianual, cu consecințe semnificative asupra hidromorfologiei, asupra habitatelor de hrănire și reproducere și, nu în ultimul rând asupra continuității longitudinale a râurilor.

Despre importanța Parcului Național

Parcul Național Defileul Jiului ocupă o suprafață de peste 11.100 hectare, împărțită între județele Gorj și Hunedoara, zona fiind acoperită aproape în totalitate de păduri de fag și de gorun (85%). Parcul cuprinde numeroase grote, forme carstice, puțuri naturale și avenuri, reprezentând, totodată, locul ideal pentru numeroase specii de animale, peste 400, dintre care unele pe cale de dispariție și protejate de legi naționale și internaționale, dar și peste 700 de specii de plante deosebite. Dintre speciile de faună protejate, cele mai cunoscute sunt: ursul brun, lupul, râsul, vidra, în timp ce erbivorele sunt reprezentate de căprior, cerb și capră neagră, declarată monument al naturii. În pădurile Parcului trăiesc diferite specii de chiroptere, printre care se numără speciile vulnerabile: liliacul mare cu nas potcoavă, liliacul cârn, liliacul cu aripi lungi, dar și unele specii periclitate, precum liliacul mic cu urechi de șoarece sau liliacul mare cu bot ascuțit. Habitatele reprezentative ale zonei sunt pădurile de fag, de gorun, pădurile aluviale de anin (arin) negru de pe cele două maluri ale Jiului și în vecinătatea DN 66 Bumbești Jiu — Petroșani, dar și pajiștile montane cu țăpoșică (Nardus stricta).

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*