spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitateParlamentarii vor cornul şi laptele înlocuite

    Parlamentarii vor cornul şi laptele înlocuite

    Programul „Laptele şi cornul”, derulat în şcoli are zile numărate, judecând după poziţia adoptată şi exprimată de mai mulţi parlamentari ai Puterii. La finele lui 2011, cea mai mare parte a demnitarilor democrat-liberali au depus o iniţiativă legislativă prin care cer înlocuirea programului „Cornul şi laptele” cu „un pachet alimentar” în limita unei valori zilnice de 1,17 lei/elev sau preşcolar, sumă care poate fi suplimentată de autorităţile locale. Suma include nu doar preţul produselor, ci şi cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora. Parlamentarii gorjeni cred că se impune înlocuirea laptelui şi a cornului, care este supliment alimentar, cu o masă caldă la prânz, care să asigure aportul de calorii necesar creşterii sănătoase.

    „După 9 ani de implementare, programul guvernamental tinde să nu mai corespundă realităţilor actuale şi să nu-şi mai atingă obiectivele scontate. Bilanţul realizat în 2011 de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, instituţia care urmăreşte aplicarea programului, a relevat o serie de disfuncţionalităţi care pun în pericol sănătatea copiilor. O altă deficienţă a programului este că neglijează, pe lângă componenta nutriţională, şi componenta educativă (…) care încurajează obiceiurile alimentare sănătoase de la o vârstă fragedă, astfel contribuind la combaterea obezităţii în rândul copiilor”, se arată în expunerea de motive a legii. Este cert că după nouă ani de implementare, copiii au devenit sătui de lapte şi corn, iar neajunsurile unui program ar trebui înlocuite cu efecte pozitive şi care să răspundă nevoilor celor mici. Senatorul Ion Ruşeţ vede extrem de oportună introducerea unei mese calde în alimentaţia şcolarilor. Ruşeţ a subliniat că este o propunere venită și din partea revoluţionarilor, dar şi o inițiativă venită din partea colegilor din PDL. „Este mult mai bine aşa şi sunt de acord cu o astfel de propunere. Sunt şcoli care se pot organiza încât să dea masă caldă. Un exemplu ar fi Grupurile Școlare care au clase de I-IV”, a precizat senatorul Ion Ruşeţ.

    Greblă: „Copiii nu îşi pot lua necesarul de calorii dintr-un sandviș, lapte şi corn”

    Senatorul Toni Mihail consideră ca extrem de important nu este introducerea unui pachet alimentar, ci a unei mese calde, echilibrate şi sub atenţia nutriţionistului. Orice altă schimbare se poate dovedi la fel de inutilă sau de prisos ca prima, este premisa de a care pleacă senatorul PSD Toni Mihail Greblă, care nu contestă rolul programului „laptele şi cornul”, dar spune că şi-a produs deja efectele, iar copiii nu îşi pot lua necesarul de energie dintr-un sandviș, lapte şi corn. Mai mult, senatorul spune că „nu este nevoie neapărat de o iniţiativă legislativă, ci de un program care să facă posibilă în toate şcolile asigurarea unei mese calde la prânz, echilibrată cu valori nutriţioniste. Masa caldă oferită tuturor elevilor în şcoli nu este o idee nouă, mai ales că a devenit o practică comună ţărilor dezvoltate din Europa”, a precizat parlamentarul PSD de Gorj,Toni Mihail Greblă. Un astfel de program presupune însă un efort consistent financiar, dincolo de orice iniţiativă legislativă, mai crede Greblă, care vine cu propuneri în găsirea soluţiei. Masa caldă poate fi oferită copiilor cu posibilităţi materiale, contracost, pentru ca la cei proveniţi din familii cu venituri mici, cu mijloace limitate, autorităţile locale să intervină şi să suporte cheltuiala. Senatorul este convins că atâta timp cât elevii au asigurată o masă caldă sub îndrumare nutriţionistului, sporesc şansele ca aceştia să se dezvolte propice.

    Pachetul alimentar susţinut de Guvern şi autorităţi

    Iniţiativa a fost înregistrată în luna noiembrie 2011, la Senat, în calitate de primă cameră sesizată. Programul ar urma să fie finanţat atât de Guvern, cât şi de autorităţilor locale. Iniţiatorii mai propun ca Guvernul să acorde sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale, respectiv judeţene, iar autorităţile locale să repartizeze sumele aferente pachetului alimentar unităţilor şcolare în funcţie de numărul de elevi, respectiv preşcolari. Părinţii, tutorii elevilor şi preşcolarilor îşi pot exprima în scris dorinţa de a renunţa la pachetul alimentar. De asemenea, iniţiativa prevede că la intrarea în vigoare a legii se abrogă actul normativ privind funcţionarea programului „Cornul şi Laptele”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: