Pasajele subterane, un vis încă nefinanțat

0
327

Pasajele subterane, una dintre cele mai discutate investiții din Târgu Jiu nu au încă axă de finanțare. Autoritățile susțin că față de proiectul initial au fost adăugate noi modificări care ridică valoarea investiției. Fără bani, proiectul rămâne la stadiul de fezabilitate.

“Problema traficului rutier este legată mai mult de toată zona centrală. Suntem avansați ca și documentație și am primit o anumită sumă pentru realizarea proiectărilor și studiilor de fezabilitate pentru cele trei pasaje subterane, respectiv Piața Mare, Parângu și Tudor Vladimirescu. Va fi un circuit de pasaje subterane pentru pietoni. Diferența față de tot ceea ce am făcut până în acest moment este că în aceste proiecte includem și anumite galerii, comerciale sau de artă, vom vedea ulterior ce destinație le vom da. Toate acele intersecții vor fi decapate în totalitate. Se va veni cu o suprafață pe piște piloni extrem de rezistenți și tocmai de aceea proiectele sunt estimate la 5 milioane de euro fiecare. Am zis că dacă tot săpăm și creăm pasajele subterane să nu rămână doar pasajele, ci să facem în așa fel încât sub acele sensuri giratorii care vor rămâne și pe proiectele acestea, să existe și o zonă comercială sau așa cum este la Vâlcea, de galerii de artă. Una dintre ele s-ar putea să o avem ca și galerie de artă unde să expunem lucrările celor care lucrează în acest domeniu”, susține primarul Marcel Romanescu.

Milioane de euro

În ceea ce privește începerea lucrărilor, șantierele nu pot fi deschise mai devreme de 2023. “Lucrările nu pot începe mai devreme de 2023. Noi în 2020 am primit acea finanțare de 115 milioane de euro. După ce ies ghidurile de finanțare cu Axele foarte clare unde am putea accesa fondurile europene, depunem proiecte. Noi discutăm deja la nivelul compartimentului tehnic eventualele proiecte pe care le vom depune pentru acești 115 milioane de euro. Până în momentul în care nu vedem exact care este structura ghidului de finanțare, nu putem să avem în vedere toate proiectele. Din punctul meu de vedere, ar fi extraordinar dacă în acel ghid de finanțare ne-ar accepta inclusiv investiții de genul Căii Eroilor. Acolo avem un proiect de 40 de milioane de euro, realizat de Dorin Ștefan, pe care ni-l dorim finalizat. Ar fi ideal ca odată cu deschiderea ghidului de finanțare, o parte din acea sumă de 115 milioane de euro să o ducem spre finanțarea proiectului de pe Calea Eroilor”, a mai transmis primarul Municipiului Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here