Acasa / Actualitate / Peste 220 de şcoli, fără autorizaţie de funcţionare

Peste 220 de şcoli, fără autorizaţie de funcţionare

Multe dintre unităţile de învăţământ din judeţul Gorj îşi vor primi şi anul acesta elevii cu pereţii dărâmaţi şi mobilier învechit. Mai mult de 220 de şcoli din judeţul nostru sunt fără autorizaţie de funcţionare, în momentul de faţă. Reprezentanţii PRM Gorj îi acuză pe şefii din învăţământ că, în loc să facă rost de bani pentru reabilitarea şi dotarea şcolilor, acceptă să-i primească pe elevi în condiţii insalubre.

Deşi este mai puţin de o lună până la începerea noului an şcolar, nu toate şcolile din judeţul Gorj sunt pregătite să primească elevii, în condiţii normale. In timp ce în mai multe unităţi de învăţământ din Târgu-Jiu este şantier, iar sălile de curs sunt nepregătite, în unele şcoli din judeţ nici nu s-au început lucrările de reabilitare sau igienizare. Mai mult, în mediul rural, există unităţi educaţionale fără apă curentă, grupurile sanitare din curtea şcolilor arată ca în vremea comunismului, iar mobilierul stă să se prăbuşească în orice moment. Responsabilii ridică, însă, din umeri şi dau vina pe lipsa banilor pentru investiţii. De asemenea, în prezent, potrivit datelor furnizate de conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, peste 220 de şcoli nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare începând cu noul an educaţional. Pentru mai mult de jumătate dintre unităţile şcolare nici măcar nu a fost întocmită documentaţia pentru primirea avizului. Elena Sfârlează, directorula djunct al DSP Gorj, a declarat pentru Radio Omega că 450 de şcoli sunt în regulă, asta în urma efectuării unor controale în teritoriu. „Din 683 de unităţi de învăţământ sunt autorizate 452. Pentru 114 de şcoli, inspectorii au respins dosarele. La 117 de unităţi nu s-a solicitat autorizaţie sanitară de funcţionare. Noi aşteptăm în continuare depunere de documentaţii. O echipă de la direcţie se deplasează la faţa locului şi constată condiţiile sanitare ”, a explicat Elena Sfârlează.

În Târgu-Jiu, şcolile sunt încă în şantier

Potrivit lui Raul Chiriac, şeful de investiţii din primăria Târgu-Jiu, există şcoli în care încă se mai efectuează lucrări de reabilitare, însă, acesta speră ca, până la 1 septembrie, să fie finalizate. „În programul de reabilitare şcoli, din această perioadă, au fost incluse peste 30 de unităţi de învăţământ din cele peste 53, din municipiu. Estimăm că în jurul datei de 1 septembrie să finalizăm toate lucrările ”, a declarat şeful Serviciului de Investiţii al primăriei Târgu-Jiu, Raul Chiriac.

Conducerea ISJ Gorj, acuzată

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Gorj recunosc faptul că sunt probleme în multe unităţi de învăţământ, dar, cu toate acestea, susţin că în toate şcolile clopoţelul va suna la data stabilită. Consilierul judeţean Gheorghe Bucălăete în acuză pe şefii din învăţământul gorjean că, în loc să facă rost de fonduri pentru reabilitarea şcolilor, acceptă să-i primească pe elevi în condiţii insalubre.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*