19.3 C
Târgu Jiu
miercuri, iulie 15, 2020
Acasă Actualitate Peste 40.000 de porci sacrificați de Crăciun. Atenție la trichineloză

Peste 40.000 de porci sacrificați de Crăciun. Atenție la trichineloză

- Advertisement -

 

Având în vedere că în această perioadă premergătoare Sărbătorilor de iarnă se sacrifică în mod tradiţional porci în gospodăriile populaţiei, în vederea prevenirii unor posibile infestări cu parazitul Trichinella Spiralis la om, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Gorj recomandă proprietarilor de porcine să solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificaţi în gospodării pentru consum propriu şi de asemenea recomandă consumatorilor să cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unităţi sau spaţii autorizate / înregistrate sanitar veterinar.

Așa se face că, cabinetele medicilor veterinari sunt din ce în ce mai solicitate pentru analize trichineloscopice. Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj au precizat că în centrele veterinare de stat taxa este de 20 de lei pentru fiecare examen trichineloscopic.

Unde se pot face analize

Cabinetele în care se pot face astfel de analize se află în Piața Centrală și Piața 9 Mai din Târgu Jiu. De asemenea, mai sunt cabinete de stat în piețele din Motru, Rovinari și Novaci. Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj, a declarat că la cabinetele private ale medicilor veterinari concesionari, prețurile per analiză încep de la 10 lei. În județul Gorj vor fi sacrificați de Crăciun peste 40.000 de porci.

„Facem apel către populație să se prezinte la cabinetele veterinare din principalele orașe, precum și la cabinetele medicale de circă. Acestea sunt servicii concesionate de medicii veterinari din județ. Prețurile sunt înre 10 și 20 de lei per analiză. Sunt pregătite cadrele medicale pentru a afectua aceste analize. În perioada sacrificării porcilor de Crăciun se efectuează în jur de 3.000 de analize. În cursul unui an întreg avem 5.000 de analize. După cum se observă din statistică, nu toată lumea duce carnea la analize. Este mai bine să prevenim ce se poate preveni. Este o analiză care se face foarte rapid“, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj.

Simptomele trichinelozei

Simptomele trichinelozei depind de mai mulţi factori, precum stadiul şi localizarea infecţiei, dar şi starea generală de sănătate a persoanei infectate. Unele persoane pot însă să nu prezinte deloc simptome, în timp ce altele pot avea manifestări grave.

Cea mai bună metodă de prevenire a trichinelozei constă în prepararea corectă a cărnii de porc. Specialiştii recomandă gătirea cărnii de porc la cel puţin 71 de grade Celsius(în acest scop este util un termometru pentru măsurarea temperaturii din interiorul bucăţii de carne) pentru a distruge toate larvele de Trichinella.

O altă metodă de prevenire a trichinelozei constă în congelarea cărnii de porc la cel puţin minus 5 grade Celsius, pentru 20 de zile.

Afumarea, sărarea şi gătitul la microunde nu distrug larvele de Trichinella!

De asemenea, se recomandă spălatul temeinic pe mâini după manevrarea cărnii de porc, precum şi igienizarea tocătoarelor, a cuţitelor şi a altor ustensile folosite pentru tranşarea acesteia.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Privilegii pentru cetățenii din zona centrală! Blocul în care locuiește primarul anvelopat cu bani de la buget

Autoritățile din Târgu Jiu continuă acțiunea de anvelopare a blocurilor din oraș. Pentru schimbarea fațadelor se pun la bătaie 10 milioane de lei, bani...

VIDEO Soția fostului pedelist Dan Gavrilescu, acuzată de furt

Soția lui Dan Gavrilescu, fostul mahăr de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) este acuzată de furt de către un chiriaș. Un tânăr de 22 de...

Gorjeanul care a și-a scos la vânzare animalele din gospodărie pentru a-și ajuta soția bolnavă

Povestea unui gorjean care trăiește într-o comună din județul Caraș Severin a înduioșat o țară întreagă. Gheorghe Botgros a anunțat că își vinde toate...

Și-a rănit vecinul cu un pistol. I-a tras în ureche

Polițiștii gorjeni au fost sesizați prin apelul 112 de un bărbat, din comuna Cătunele, despre faptul că un consătean de 48 de ani, l-ar...

Comentarii recente

Nu puteți copia conținutul acestei pagini