spot_img
8.9 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitatePeste 4000 de mineri intră în preaviz

    Peste 4000 de mineri intră în preaviz

    Liderii de sindicat din minerit şi energie s-au întâlnit în după-amiaza zilei de ieri, la sediul Complexului Energetic Turceni, într-o primă şedinţă pentru a discuta pe marginea calendarului de concedieri colective. Deşi reprezentanţii administraţiei nu au dat informaţii despre întâlnirea avută, Impact în Gorj a intrat în posesia programului şi calendarului de disponibilizare.

    Dacă ieri liderilor de sindicat li s-a dat anunţul scris cu privire la concedierile colective, începând de astăzi şi până pe 30 decembrie va avea loc elaborarea programelor de restructurare şi avizarea acestora de către Consiliile de Administraţie. 10 ianuarie 2011 este o altă zi importantă în cadrul calendarului administraţiei, asta ca urmare a faptului că până atunci vor dura negocierile cu sindicatele dar şi datorită faptului că se va scrie prima notificare către Sindicate, AJOFM şi ITM. Pe 21 ianuarie se vor întruni şedinţele AGA din cadrul celor trei complexuri şi de la SNLO pentru a aproba programele de restructurare iar trei zile mai târziu va fi redactată cea de-a doua notificare către ITM şi AJOFM. Va urma luna februarie – o lună în care este preconizată o stare de tensiune maximă, cu atât mai mult cu cât salariaţii se vor afla în preaviz în vederea concedierii colective, pentru ca de la 1 martie să înceapă concedierea colectivă cu plăţi compensatorii conform contractului colectiv de muncă. Nu trebuie omis faptul că data redactării primei notificări către ITM – 10 ianuarie, va coincide cu data stabilită de sindicate pentru declanşarea grevei generale. Ieri, în cadrul discuţiilor purtate între reprezentanţii administraţiei, în frunte cu Bălăşoiu şi liderii de sindicat, a fost prezentat numărul exact al disponibilizaţilor, separat pe termocentrale şi SNLO. Astfel, de la SNLO va urma să plece acasă 1820 de mineri, de la Complexul Rovinari 970, de la Complexul Turceni 1000 de salariaţi iar de la CE Craiova doar 500 de angajaţi – puţini, având în vedere că unitatea este condusă chiar de către cel care a decis numărul de disponibilizaţi, Constantin Bălăşoiu .

    Sindicaliştii: “De sărbători , oamenii au nevoie de linişte“

    După discuţii ce au durat mai bine de 3 ore, liderul de sindicat de la Energia Turceni, Eugen Iovan, a precizat că este împotriva reducerilor de personal cu 22%. “Dacă nu se va găsi o altă soluţie, voi insista ca cei care pleacă acasă să primească plăţi conform contractului colectiv de muncă. Mai este şi varianta susţinută de domnul Condescu, cu acel statut de aşteptare. Şi aceasta este o soluţie bună – omul stă acasă şi primeşte 75 % din salariu. Au mai fost situaţii de statut de aşteptare şi am chemat oamenii înapoi”, spune Iovan . La rândul lui, preşedintele Sindicatului de la Jilţ Sud, Vasile Geamănu, consideră că ar fi fost normal ca oamenii să fie lăsaţi să îşi petreacă sărbătorile în linişte. “Nu suntem de acord cu o disponibilizare, dar cu o mie. La noi în carieră este omul şi locul, nu poate pleca nimeni, avem posturi fixe. Dacă trebuie să plece 1000 de oameni de la Complexul Turceni, adică un sfert din numărul de angajaţi, înseamnă că 1000 de posturi au fost în plus, ceea este grav. Vreau să motiveze reducerea de posturi şi cred că sunt alte metode de reducere a costurilor cu 22% . Sunt multe variante de reduceri, nu neapărat cu munca vie“, crede Geamănu. Preşedintele Sindicatului Minerului Rovinari – Marin Golea, a precizat hotărât că de la Complexul Rovinari nu pleacă nici un om acasă. ”În urma prezentării programului de concedieri colective, a unei anexe, am declarat că nu suntem de acord cu disponibilizările. Cel puţin de la mine nu va pleca nici un om. Vom reduce cheltuielile cu prestatorii şi atunci vom efectua noi lucrările de revizii, reparaţii, avem în jur de 1300 lăcătuşi şi electricieni. Ponderea cheltuielilor cu terţii este de 13% şi noi ne vom încadra, pentru că doar anumite lucrări – cele de uzinaj al pieselor mari, se vor efectua cu firme de specialitate. Oricum, vom merge înainte cu pregătirile pentru greva generală“. Preşedintele executiv al FNME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc, a precizat că şedinţa de ieri a fost una informativă cu privire la programul de concedieri colective. “Nu s-a luat nici o decizie concretă, s-a prezentat un program al disponibilizărilor, noi vom aduce alte soluţii de reducere a costurilor cu 22 %, nu vom fi de acord cu disponibilizările”, a declarat Marciuc. Deşi nu a participat la şedinţa de la Complexul Craiova, liderul de sindicat de la Cariera Roşiuţa, Mihai Popescu, a precizat că ”este valabil punctul de vedere declarat cu alte ocazii, acela că este respinsă total ideea disponibilizărilor de personal la Roşiuţa. Vom face grevă!”.

    PSD-iştii, alături de mineri şi energeticieni

    Organizaţia Gorj a Partidului Social Democrat şi-a declarat, printr-un comunicat de presă, surprinderea legată de intenţia Ministerului Economiei de a disponibiliza, în prima jumătate a anului 2011, angajaţi ai complexelor energetice Rovinari şi Turceni precum şi ai SNLO. Deşi nu deţin cifrele exacte ale angajaţilor aflaţi pe listele de disponibilizare, PSD-iştii declară că „suntem convinşi că există un număr mare de alte de soluţii pentru ca aceste disponibilizări să fie evitate, inclusiv prin creşterea gradului de profitabilitate al celor două termocentrale, în detrimentul unor companii „portocalii” care fac profituri uriaşe din afacerile cu aceste entităţi economice”. Social-democraţii consideră că aceste disponibilizări reprezintă „un cadou” pe care PDL îl face judeţului nostru dar şi sectorului energetic şi se arată solidari cu minerii şi energeticienii care ar putea fi pe listele celor care, de anul viitor, vor rămâne fără loc de muncă.

    • 20 decembrie 2010 – anunţul scris către organizaţiile sindicale
    • 20-30 decembrie – elaborarea programelor de restructurare şi avizarea acestora de către Consiliile de Administraţie
    • 20.12.2010- 10.01.2011- nofitifcarea scrisă I către sindicate, AJOFM şi ITM
    • 21.01.2011 – aprobarea programelor de restructurare în şedinţele AGA
    • 24 ianuarie 2011- notificarea scrisă II către ITM, AJOFM şi sindicate
    • februarie 2011- salariaţii sunt în preaviz în vederea concedierii colective
    • 01.03.2011- concediere colectivă cu plăţi compensatorii conform CCM
    Te-ar mai putea interesa

    7 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: