8.9 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 15, 2021
AcasăActualitatePeste doi metri de zăpadă la Rânca. “Ne aduce aminte de iernile...

Peste doi metri de zăpadă la Rânca. “Ne aduce aminte de iernile de acum 30 de ani”

Zona montană Rânca rămâne acoperită de zăpadă. Deși suntem aproape a jumătatea primăverii, în vârf de munte iarna nu se dă bătută. Zăpada măsoară peste 2 metri, reprize de ninsori având zilnic lor. Salvamontiștii fac apel la populație să nu uite că alternanța de temperatură duce la avalanșe.

Șeful Serviciului de Salvamont Gorj susține că imaginea zonei montane, acoperită de zăpadă îi amintește de iernile adevărate. “Nu am mai văzut zăpadă atât de multă de peste 10-15 ani. Ce au văzut, în această iarnă, ne aduce aminte de iernile de acum 15-20-30 de ani când, într-adevăr aveam zăpadă foarte mare în Rânca. Noi sperăm ca încă un weekend, două, zăpadă să fie foarte bună de schiat, pentru că indiferent cât ar fi de mare dacă nu are o consistență bună nu se mai pretează pentru practicarea sporturilor de iarnă. Noi sperăm ca aceasta să fie cât mai bună și, de ce nu, să trăim acele momente pe care le trăim cu mulți ani în urmă, să facem Cupa de Ski de 1 Mai, zăpada să țină foarte mult și Rânca să confirme, încă o dată, că e o stațiune care are zăpadă, atrage turiști, este în preferințele lor și noi sperăm ca ce a câștigat în această iarnă, ca și număr de turiști, să reușim să păstrăm și pe viitor”, a transmis Sabin Cornoiu.

Pericol de avalanșe

La ora actuală numărul de turiști din Rânca este restrâns. Chiar și așa salvamontiștii fac apel la prudență. Zăpada măsoară peste doi metri și alternanța de temperatură poate duce la avalanșe. “Este foarte greu de măsură zăpada în prezent, probabil undeva 2-3 metri, ea s-a mai tasat. Turiștii să fie conștienți că nu trebuie să se îndrepte către zonele înalte de creastă pentru că, cu siguranță, vor porni avalanșele. Acele avalanșe de primăvară când temperatura se schimbă brusc și alunecă mari cantități de zăpadă. Deci responsabilitate din partea tuturor, și a celor care practică sporturile de iarnă pe domeniile amenajate pentru că acum zăpada fiind puțin mai moale s-ar putea să controleze mai greu schiurile”, a mai transmis Cornoiu.

Cupa Ski

Șeful Salvamontului din Gorj vine și cu veste bună. Dacă zăpada va permite de Paște, la Rânca, se organizează o competiție sportivă pentru iubitorii sporturilor de iarnă. “Cu toate restricții impuse de pandemie, dacă pe 1 Mai zăpada va fi bună, noi, Serviciul de Salvamontul și operatorii de turism din zonă, promitem să organizăm o cupă de ski la Rânca de 1 Mai. Nu am reușit să organizăm nicio competiție anul acesta și, poate cu această ocazie, vom face acest concurs pentru ca oamenii să încerce acel ski de primăvară”, a mai transmis șeful Serviciului de Salvamont Gorj.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -