Acasa / Actualitate / Petiție pentru salvarea Pădurii Drăgoieni. O poți semna și tu

Petiție pentru salvarea Pădurii Drăgoieni. O poți semna și tu

Recent, Direcția Silvică Gorj a autorizat exploatarea unei suprafețe de 7,86 ha din pădurea situată la Drăgoieni, una dintre ultimele păduri abundente în biodiversitate din zona orașului Târgu Jiu.
Mișcarea Fridays For Future, prin coordonatorul local Mihnea Teodor Popescu, au demarat o campanie de strângere de semnături în încercarea de a stopa defrișările din zona Pădurii Drăgoieni.

”Prin petiția prezentă, cerem autorităților să trateze problema cu responsabilitate și să conștientizeze importanța protejării mediului pentru viitorul comunității locale, al țării și al umanității, întrucât, atunci când ne aflăm în mijlocul unei crize climatice, ne revine îndatorirea de a pune sustenabilitatea înaintea profitului” a transmis acesta.

Aceștia solicită autorităților să ia toate măsurile pentru protejarea pădurii, să oprească tăierile de pomi și să retragă autorizația de exploatare și valorificare a masei lemnoase.

”Solicităm Instituției Prefectului Județul Gorj să ia măsurile necesare protejării Pădurii Drăgoieni (întregii suprafețe forestiere aflată la sud de DN67, nu doar zonei de agrement), să oprească defrișările începute recent din zonă și să se asigure că regenerarea zonelor degradate are loc.

Cerem rezilierea contractului de vânzare-cumpărare a masei lemnoase nr. 299 din 15.03.2019 și retragerea autorizației de exploatare nr. 1332187 de către Direcția Silvică Gorj. Ne pronunțăm împotriva “valorificării” masei lemnoase prin licitație, pe viitor.

Dorim investigarea de către organele competente a activității firmei private care a efectuat defrișări, pentru a se constata dacă prevederile legale în ceea ce privește tăierile au fost respectate. De asemenea, susținem reîmpădurirea suprafețelor deja defrișate și degradate. Deși Direcția Silvică Gorj pretinde că este vorba despre “tăieri de regenerare a pădurii”, de pe panoul cu elemente de identificare lipsesc fix informațiile referitoare la modul și anul în care se va asigura această regenerare, lipsa de transparență trezind suspiciuni” au transmis printr-un comunicat cei de la Mișcarea Fridays For Future.

Pădurea din zona comunei Drăgoieni este una dintre puținele păduri rămase în apropierea orașului Târgu Jiu care abundă atât în floră, cât și în faună. În aceasta se regăsesc inclusiv arbori seculari, având o valoare deosebită în ceea ce privește biodiversitatea. Pădurea îndeplinește rolul de barieră în calea poluanților și a fenomenelor meteo extreme, contribuind la creșterea calității aerului din orașul Târgu Jiu și împrejurimi și protejând zona de anumite fenomene climatice.

Până acum petiția a fost semnată de peste 550 de persoane. Cei care doresc să susțină demesul Mișcării Fridays For Future o pot face on-line accesând: https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-distrugerea-padurii-dragoieni/

Mișcarea Fridays For Future reunește tineri din întreaga lume care desfășoară proteste și inițiative pentru a responsabiliza clasa politică în privința încălzirii globale și altor probleme de ordin ecologic. Aceasta a fost inspirată de demersul Gretei Thunberg, adolescenta suedeză care a luat atitudine de una singură în 2018 în fața distrugerii planetei și nepăsării politicienilor, prin grevă școlară în fața parlamentului suedez.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*