11.5 C
Târgu Jiu
joi, mai 6, 2021
AcasăActualitateA plecat din Gorj pentru a-și asigura un viitor liniștit! Mihaela Cernăianu,...

A plecat din Gorj pentru a-și asigura un viitor liniștit! Mihaela Cernăianu, singurul gorjean beneficiar al unei subvenții oferite de Comisia Europeană

Are 21 de ani și își dorește un viitor cât mai liniștit, așa că, imediat după absolvirea liceului, Mihaela Cernăianu a plecat să muncească peste hotare. A mers în Germania, unde a lucrat în agricultură, după aceea și-a găsit un job de cameristă în Southampton, iar acum lucrează ca îngrijitor la domiciliu al unor bătrâni, tot în Anglia. Fiind tânără și angajându-se prin Serviciul EURES al AJOFM, Mihaela Cernăianu a beneficiat de subvenția oferită de Comisia Europeană prin programul „Your first EURES job”!

Originară din comuna Godinești, Mihaela Cernăianu are 21 de ani și a absolvit Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din municipiul Târgu-Jiu, la profilul desenator tehnic. După liceu și-a căutat un loc de muncă, dar a realizat în scurt timp că în Gorj nu are mari șanse, așa că a ales să plece în Germania. Era luna ianuarie a anului trecut. A muncit în Germania trei luni de zile, în agricultură, dar i-a fost foarte greu. „Au fost trei luni grele, lucram afară, nu conta dacă ploua sau ningea, trebuia să ne facem treaba. Nu aș mai lucra în agricultură orice ar fi!”, a spus Mihaela Cernăianu. După cele trei luni a reușit să ia legătura cu niște rude plecate la muncă în Anglia și și-a găsit un job ca și cameristă la un hotel. „Voi munci din greu ca să obțin ceea ce îmi doresc! Sunt o fire ambițioasă, nu mi-e frică de muncă. Știam că în Gorj nu aveam posibilitatea să am un salariu bun, vreau un viitor bun, să strâng bani ca să avem ce să le oferim copiilor noștri. La anul mă căsătoresc cu iubitul meu, el este acum în Germania, la muncă, într-un abator. Ne este greu. Dar după nuntă, vom veni amândoi în Anglia. Am reușit să pun bani deoparte, le trimit și celor de acasă, căci și ei au avut grijă de mine. Este bine financiar aici”, a declarat Mihaela Cernăianu.

Singura subvenție oferită vreunui gorjean

În luna iulie, Mihaela a găsit un alt job, tot în Anglia, dar prin Serviciul EURES al AJOFM Gorj. A primit repartiția și s-a apucat de treabă, urmând în Southampton traininguri în domeniul asistenței sociale/îngrijirilor la domiciliu. Zilnic merge la persoane vârstnice acasă și are grijă de ele, fiind angajata unei firme care oferă aceste servicii. Câștigă între 2.200 și 2.300 de lire pe lună, din care trebuie să își plătească chiria – 400 de lire, dar și traiul cotidian. Este mulțumită de salariu! După ce a început lucrul, Mihaela Cernăianu a primit o subvenție pe programul „Your first EURES job”-era pentru că se angajase în Anglia, prin intermediul Serviciului EURES al AJOFM. Din Gorj, până în prezent, Mihaela Cernăianu este singurul tânăr care a beneficiat de acești bani. Proiectul „Your first EURES job” se desfășoară de câțiva ani, grație Comisiei Europene. „Este singura persoană din județul Gorj care a beneficiat până în prezent de această subvenție de 1.170 euro. S-a angajat prin EURES și este tânără de până în 35 de ani. O felicităm!”, a spus Diana Văduva, consilier EURES din cadrul AJOFM Gorj.

„O bucurie! Este greu departe de familie!”

Înainte să se angajeze, Mihaela habar nu avea că ar putea beneficia de vreo subvenție din partea Comisiei Europene. Când au contactat-o și a fost anunțată, nu îi venea să creadă. „Am primit 1.170 de euro. M-am bucurat! Vedeți și dvs. că nu îți dă nimeni nici 10 lei, dar barem 50 de milioane! Este greu departe de familie, dorul de ai mei, de frați, de bunici mă chinuie. Mai este și faptul că iubitul meu este în Germania. (…) Nu este ușor deloc, dar am zis că merită să facem aceste sacrificii pentru a putea avea un viitor mai sigur. Muncind aici, putem strânge niște bani. Casă avem în Gorj, la Godinești, dar vrem să ne asigurăm că vom avea bani ca să ne educăm și creștem copiii. Mai avem de gând să stăm în străinătate câțiva ani buni. (…) Zilnic, aici în Anglia, muncesc câte 14 ore. Merg la bătrâni acasă, așa este serviciul oferit de firma unde sunt angajată. Am mașină cu care mă deplasez. Între mine și pacienți s-a creat o legătură, îi pivesc ca și pe bunicii mei”, a mai spus tânăra Mihaela Cernăianu. Detalii despre cum puteți obține subvenția aici: https://ec.europa.eu/eures/public/ro/your-first-eures-job-js

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -