Podul din Albeni, redeschis circulaţiei

0
11

Podul din comuna Albeni, distrus vara trecută de o viitură puternică, a fost dat în folosinţă în urmă cu câteva zile. Deşi lucrările nu sunt încă finalizate, circulaţia pe pod este permisă în condiţii de şantier, fiind restricţii de viteză. Guvernul a acordat 9 milioane de lei pentru reconstrucţia podului.

Prezent la Albeni, preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu, a declarat că lucrarea la pod este o mare realizare mai ales pentru localnicii din Albeni, dar şi cei din comunele alăturate, care erau nemulţumiţi deoarece erau nevoiţi să facă un ocol de 20 de km prin Bengeşti Ciocadia pentru a ajunge acasă. „Am reuşit practic să aducem în timp record acest pod spulberat de râul Gilord odată cu inundaţiile din iunie. Oamenii erau nemulţumiţi pentru că ocoleau, astfel că a trebuit să ne mobilizăm, dar fără bani nu puteam face nimic. Cei 9 milioane de lei acordaţi de Guvernul României prin hotărâre de Guvern pentru a aduce podul în stare de funcţiune, am reuşit acest lucru. Eu consider că într-adevăr este o realizare a locuitorilor din Albeni, din Bengeşti, din Prigoria, din Roşia de Amaradia, acum sunt mulţumiţi, nu credeau că o să terminăm acest pod în cinci luni de zile, dar uite că am reuşit”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Călinoiu.

Lucrări executate în proporţie de 85%

Precipitaţiile abundente înregistrate în Gorj în ultimele luni au îngreunat finalizarea lucrărilor, acestea fiind executate în proporţie de peste 80%. Constructorul a dat însă asigurări că podul va rezista în faţa unei eventuale viituri mult mai puternice decât cea de anul trecut. „Ţinând cont de condiţiile meteo şi de complexitatea lucrării, am făcut tot ce e posibil omeneşte ca să realizăm acest obiectiv într-un timp foarte scurt. În această perioadă nu s-a ţinut cont de precipitaţiile care au avut loc în luna noiembrie, decembrie, de temperaturile scăzute. Cu toate acestea, noi am fost la datorie, am lucrat sâmbăta şi duminica, ca la final rezultatul să fie mulţumitor. Credem că acest pod va rezista o perioadă lungă de timp datorită soluţiei tehnice folosite şi nu va mai fi acea situaţie ca în vară când în fost viiturile acelea neobişnuit de puternice. Garanţia o pot da specialiştii în funcţie de soluţia folosită tehnică, noi putem garanta că ne-am făcut treaba ca la carte”, a declarat Marius Florică, şeful Întreprinderii de Drumuri şi Poduri Gorj.

Autorităţile locale vor trebui, în continuare, să refacă restul infrastructurii distruse de viitură, respectiv reţelele de apă şi gaz care traversau râul Gilort. „Acum o să facem demersuri pentru a lua toate avizele, ca utilităţile să fie iar repuse pe pod exact cum au fost la început, pentru ca oamenii să beneficieze de utilităţile. Cea mai importantă situaţie de rezolvat este cea a copiilor pentru că au făcut eforturi imense, trezindu-se la o oră foarte matinală, dar au înţeles şi ei şi părinţii şi am trecut şi peste acest hop şi s-a redat în circulaţie acest pod care ne ajută foarte mult”, a declarat primarul din Albeni, Dumitru Cornea. În ciuda faptului că lucrările la pod au fost întârziate, primarul din Bengeşti Ciocadia, Victor Geogia, s-a arătat mulţumit de ritmul în care s-a lucrat. „Nu mă aşteptam să se finalizeze aşa de repede pentru că este o lucrare destul de mare, o lucrare care a implicat foarte multe costuri, fiind o lucrare complexă, însă meritul este al constructorului care şi-a dat toată silinţa şi după câte ştiu eu lucrau până noaptea târziu şi dimineaţa erau iar pe şantier”, a declarat edilul din Bengeşti Ciocadia, Victor Geogia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here