Polițist SAS, cercetat disciplinar pentru că a avut curajul să vorbească

6
68

Avizul psihologic negativ dat unui polițist campion de către psihologul de la Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj am dat naștere unui val de revoltă la nivelul structurilor de poliție din țară. Agentul șef principal de poliție Paul Feroiu a fost declarat anul trecut cel mai bun luptător din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale din Gorj. Acesta s-a ocupat de pregătirea fizică și tehnico-tactică a personalului din cadrul IPJ Gorj. Polițistul și-a permis să solicite prezența la antrenamentele săptămânale a psihologului unității și a șefilotr de servicii din cadrul Poliției Gorj, așa cum menționează regulamentele, lucru care i-a atras antipatia acestora. Paul Feroiu a primit, în toamnă, din partea psihologului avizul negativ și nu a mai putut să continue să lucreze la SAS și nici să se mai ocupe de pregătirea fizică. În plus, Paul Feroiu este instructor de judo și de TIR, iar anul trecut a făcut parte din comisia de examinare de la Școala de subofițeri de la Câmpina. Mai mult, agentului de poliție i s-a refuzat o reevaluare la un centru din cadrul MAI de la București.

Față de această situație a luat poziție Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP): „În ultima zi a anului trecut, o femeie a murit după ce a fost bătută cu bestialitate de soțul său, psiholog în cadrul MAI, la ITPF-Serviciul Teritorial Vaslui.

Nedorindu-ne să aruncăm o anatemă asupra psihologilor din cadrul MAI, după alte demersuri, Sindicatul Național al Agenților de Poliție trage un nou semnal de alarmă! Pornind de la cazul cutremurător de mai sus, întrebăm: pe psihologii care-i testează pe polițiști, cine îi psihanalizează!?

La câte drame ale polițiștilor am asistat, de sinucideri sau de „stres post-traumatic”, unde psihologii nu și-au confirmat profesionalismul!? Asta, nemaivorbind de cazurile în care, în urma unor misiuni din care polițiștii au ieșit traumatizați fizic și emoțional, iar șefii i-au băgat în cercetări prealabile, în timp ce psihologii populau degeaba instituția!

SNAP a mai denunțat abuzuri pe care psihologi ai MAI le-au comis, la ordinul șefilor ori din răzbunări personale și a oferit toate argumentele în sprijinul principiului că Psihologul nu e un Dumnezeu, iar Polițistul ispășitor de pedepse după pofta unora. Dacă șefu’ se supără, oricând îl trimite pe polițist la psiholog, „arma” infailibilă cu care îi paralizează personalitatea, demnitatea și activitatea lucrătorului.

Polițistul trebuie să aibă posibilitatea, prin reevaluări la psihologi acreditați de MAI, să conteste rezultatul prin care un psiholog îl declară „inapt” de ceva. De asemenea, pentru echilibru și dezincriminare, în situații care impun, polițistul subordonat trebuie să aibă dreptul să solicite evaluarea psihologică a managerului. Din ciclul „Abuzuri de neimaginat”, completăm „lista neagră” cu „execuția prin arma psihologică”, a unui polițist, membru SNAP, sportiv de excepție, campion național și internațional, lucrător al SAS din cadrul IPJ Gorj.

Polițistul are mii de misiuni la activ, a păzit demnitari și judecători și a fost declarat cel mai bun luptător SAS din județul Gorj. În urmă cu 4-5 ani, după multe demersuri făcute de SNAP, s-a produs mutarea agentului la Târgu Jiu, alături de familie, de fiica minoră, bolnavă. S-a integrat rapid și a confirmat profesionalismul încât a fost numit șef de grupă și printr-o dispoziție a IGPR, numit responsabil cu pregătirea fizică a polițiștilor din Gorj“, se arată în comunicatul SNAP.

Cercetat disciplinar

Polițistul Paul Feroiu este cercetat discipinar în prezent pentru că avut curajul să se apere: „Ca un polițist și sportiv desăvârșit, și-a luat sarcina în serios și „și-a permis” să facă pregătire sportivă cu toate cadrele din unitate, să cheme șefii la poligon, să tragă și ei cu pistolul, să facă sport, așa cum cere nu doar fișa postului ci și cea mai elementară logică. Printre cei chemați la tragere s-a numărat și psiholoaga unității, lucru nemaipomenit până atunci la „parohia” Gorj. Pesemne, „șocul” a afectat-o profund pe doamna psiholog, încât, la testarea pshihologică l-a „zdrobit” pe agentul instructor și l-a declarat INAPT pentru SAS, fără să specifice pentru ce tip de activitate este APT! Conform procedurilor, cel mai bun lucrător SAS, campionul Poliției Române, polițistul exemplu, se află la dispoziția unității, umilit de o doamnă psiholog!!! Nedreptățit flagrant de câteva rânduri scrise sub imperiul unor frustrări personale care l-au transformat într-un „inapt”, polițistul a mai susținut două testări psihologice peste care a trecut cu brio, așa cum un campion, cu mintea limpede, disciplinat și riguros, o face. Chiar dacă una dintre testări a fost susținută și promovată într-o unitate militară, Ministerul Afacerilor Interne, conform dispozițiilor, nu recunoaște evaluarea. Din tabloul abuzului de la IPJ Gorj, se desprinde ușor ideea că doamna psiholog, protagonista, dimpreună cu șefii polițistului „inapt”, au nevoie de o evaluare psihologică atentă! Doar pentru că are frustrări, ori s-a trezit indispus de dimineață, niciun psiholog nu poate declara un polițist INAPT, să-i ia dreptul de a purta arma, de a conduce autospeciale ori să fie evaluat subiectiv! Și dacă Psihologul a devenit o armă utilă în lupte și răzbunări absurde, S.N.A.P. cere o analiză de urgență în interiorul Centrului de Psihosociologie din subordinea M.A.I., privind abuzurile pe care unii psihologi le săvârșesc.

În atare situație, după mai multe abuzuri semnalate de către membrii noștri din IPJ-uri, am elaborat un proiect pe care îl și anexăm, proiect care ține seamă de realitatea din teren și care oferă echitate, încât abuzurile să nu mai aibă loc!

Polițistul este cercetat disciplinar pentru faptul că a făcut public ceea ce i se întâmplă. Sperăm că S.N.A.P. nu va fi si el cercetat!”, se mai menționează în comunicatul SNAP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here