10.3 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 20, 2021
AcasăActualitatePovestea gorjeanului care s-a înrolat în armată și a ajuns în Garda...

Povestea gorjeanului care s-a înrolat în armată și a ajuns în Garda Regală a României!

Dumitru Oproiu 1Sunt gorjeni care și-au scris povestea de succes în Gorjul de odinioară și au reușit să se facă remarcați prin merite deosebite. Printre aceștia se află și Dumitru Oproiu, gorjeanul care a fost transferat în Garda Regală la puțin timp după ce a devenit subofițer la o unitate militară din municipiul Târgu Jiu.

Dumitru Oproiu 2Dumitru Oproiu a îmbrăcat hainele militare la scurt timp după ce a ieșit de pe băncile școlii. S-a înrolat în armată, iar acolo a conștientizat că acest drum vrea să îl urmeze în carieră, astfel că a devenit subofițer. „După absolvirea cursurilor școlare și satisfacerea stagiului militar s-a angajat în armată, devenind subofițer la o unitate militară din Târgu Jiu. Urmare a competențelor și performanțelor obținute a fost transferat la București în Garda Regală. În anul 1938, la insistența familiei a revenit în Târgu Jiu în cadrul Regimentului 18 Dorobanți. Pe timpul războiului a rămas în oraș ca subofițer instructor al recruților. După încheierea războiului a fost deblocat din armată cu gradul de plutonier adjutant. După un timp s-a încadrat ca șef de depozit la o unitate comercială care distribuia lemne de foc și cărbune, de unde s-a pensionat”, a precizat Ion Duguleanu în unul dintre volumele sale intitulate „Târgu- Jiu* Case * Oameni * Destine”.

Dumitru Oproiu 3Oproiu și soția sa au deținut o casă în municipiul Târgu Jiu, imobil ce aparține și în prezent membrilor familiei. Clădirea a avut șansa de a evita demolarea așa cum nu s-a întâmplat și cu alte locuințe care au intrat sub incidența decretului de expropriere al fostului Consiliu de Stat și au fost demolate. Potrivit scriitorului Ion Duguleanu, la recensământul din anul 1965, în strada Libertății Nr 16 este menționată familia lui Dumitru Oproiu. Dumitru Oproiu a decedat în anul 1980, la vârsta de 80 de ani.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -