spot_img
9.6 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 23, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrefectul de Gorj, chemat de primarul din Bălești, pentru a verifica poluarea...

    Prefectul de Gorj, chemat de primarul din Bălești, pentru a verifica poluarea din localitate

    Primarul comunei Bălești, Mădălin Ungureanu, cere sprijinul prefectului județului Gorj, în problema depozitului de reciclare a deșeurilor. O petiție semnată de 1.200 de locuitori ai comunei a fost depusă la Prefectura Gorj și la Primăria Bălești.

    „Am luat act de semnăturile petiționarilor și am discutat problema și cu domnul Prefect și m-a asigurat și de buna colaborare și că va avea o discuție cu conducerea Agenția pentru Protecția Mediului“, a spus primarul comunei Bălești, Mădălina Ungureanu.

    „Vin camioane din toată țara“

    Ilie Holtea, președintele Asociației Opriți Poluarea Băleștiului, a relatat că sticlă pisată din cadrul depozitului este lăsat sub cerul liber, iar aceasta se poate împrăștia în atmosferă:  „Problemele au apărut la Bălești în urmă cu 3-4 ani cu mirosul de la Polaris, dar acum avem o nouă problemă. Avem o firmă cu sediul în București, care anul trecut avea două depozite de sticlă pisată și plastic mărunțit, din care unul se află chiar lângă casa mea, la doi metri. Acela s-a închis în urma unor acțiuni pe care le-am desfășurat. Anul acesta, oamenii vor să își extindă activitățile, deși nu au autorizație de funcționare. Sunt foarte bine protejați și continuă să funcționează. Acum sunt 300.000-400.000 de tone de sticlă pisată în aer liber. Îi lasă în aer liber și nu există niciun fel de problemă. Se lucrează de dimineață și până seara. Vin camioane din toată țara. Am făcut nenumărate sesizări și plângeri la toate instituțiile, dar nimeni nu a făcut nimic“.

    A fost cumpărat terenul de sub bloc

    Ilie Holtea a mai precizat că societatea a achiziționat 14 hectare de teren și vrea să își extindă activitatea: „A cumpărat 15 hectare de teren în extravilanul localității Bălești. Sunt foarte aproape de strada principală și vor să se extindă acolo, ceea ce ar înseamnă milioane de tone de praf de acest gen în aer liber, ceea ce ar fi un pericol și pentru Târgu Jiu. Principala problemă este că se află un bloc de locuință, motiv pentru care au cumpărat un bloc de locuințe și amenință oamenii cu mutarea. Avem înregistrări audio. De câteva zile, se lucrează mult mai mult. Au un brevet de invenție, că folosesc cimentul în compoziție cu praful acela de sticlă ca să realizeze un produs revoluționar. Anul trecut am găsit o groapă imensă, de 100 de metri lungime și 20 adâncime. Nu am știut ce este cu ea și am anunțat autoritățile. Trebuie să fac ceva să își mute munții aceia de gunoaie“.

    Primăria a refuzat emiterea certificatului de urbanism

    Primarul Mădălin Ungureanu este categoric și spune că pe terenul cumpărat nu se vor construi decât case: „Este o zonă industrială acolo încă din anii 1970, iar în timp s-a construit case. Dumnealor au mai depus o solicitare pentru elaborarea unui certificat de urbanism, care a fost respins categoric, pentru că pe terenul cumpărat de ei nu se va construi altceva decât case. Are regim clar de intravilan“.

    Îl cheamă pe prefect în ajutor

    Primarul Mădălin Ungureanu îi cere ajutorul prefectului în rezolvarea acestei situații și cere o verificare a instituțiilor abilitate: „Nu este apanajul meu. Sunt empatic și iau act de petițiile făcute de cetățeni cu privire la această firmă de reciclare. Aș dori să îl rog pe domnul prefect, ca reprezentant al județului Gorj, să intervină în această problemă și mă refer la instituțiile deconcentrate pe care le are în subordinea dumnealui sale, Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului, să ia act și să pună capăt acestui depozit. dacă se constată că se încalcă legislația. Singurul lucru pe care l-a făcut primarul în legătură cu acest depozit, în afară de faptul că a dat o autorizație de construcție pe o platformă betonată și câteva hale metalice, a dat un acord de funcționare de program între 7 și 22. Funcționalitatea acestui depozit nu ține de dispoziția primarului“.

    Sesizare penală împotriva unul lucrător de la DSP

    Ilie Holtea a depus și sesizări penale împotriva unui lucrător de la Direcția de Sănătate Publică Gorj: „De la DSP Gorj mi s-a răspuns că «față de cele constate, considerăm că prin desfășurarea acestor activități în această zonă se creează riscuri asupra sănătății publice, dar distanța dintre acest e activități și cea mai apropiată locuință este de 70 de metri». Am o fotografie în care se a vede că depozitul este lipit de o casă, iar în jurul acestui depozit sunt locuințe. DSP Gorj a constatat că sunt 70 de metri. Pentru acest raport mincinos exista un dosar. Nu am făcut plângere către Poliția Gorj, pentru că, dacă nu s-au sesizat, atâția ani, iar toate le fac online către IGPR, motiv pentru care am fost vizitata de directorul acestei companii care mi-a recomandat să termin cu scrisul“.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: