-4.3 C
Târgu Jiu
miercuri, februarie 8, 2023
AcasăActualitatePrimăria anunţă noi măsurători privind starea operelor lui Brâncuşi

Primăria anunţă noi măsurători privind starea operelor lui Brâncuşi

poarta-sarutuluiÎn perioada 24-28.07.2017, echipa Institutului Național pentru Cercetare-Dezvoltare în Optoelectronică (INOE) desfășoară noi măsurători în cadrul programului multianual de cercetare și monitorizare a stării de conservare a pieselor care compun Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, focalizate de această dată cu precădere asupra Coloanei Infinite. „Măsurătorile vor livra informații importate despre condiția suprafețelor, mai ales despre cele aflate la înălțime mare, la care accesul este limitat. Informațiile culese vor conduce la realizarea modelului fotogrametric. În plus, modelul digital va fi completat cu cel termografic, util urmăririi și evaluării stresului termic pe obiect. Din interpretarea tuturor datelor, se vor cunoaște materialele și tratamentele optime la orice moment, zonele critice, mecanismele și ratele de degradare. Analizele multispectrale și determinările lidar sunt asociate acestei campanii. Datele achiziționate în aceste zile se vor corobora cu cele privind analiza spectrofotometrică a materialelor straturilor de acoperire. Ca și în alte etape ale cercetării, datele vor fi interpretate și vor fi asociate cu influența factorilor de mediu și antropici”, se arată în comunicatul Primăriei Târgu-Jiu.

Reprezentanții echipei INOE prezenți la Târgu-Jiu au menționat că determinările și achizițiile de date realizate în această etapă au presupus o pregătire amplă. „Acestea sunt realizate cu o parte a laboratorului mobil, care permite survolul cu o varietate de senzori. Este pentru prima dată când laboratorul aerian este exploatat la întreaga capacitate, pentru un monument din România. Pregătirea echipamentului special și a adaptărilor pentru senzori, care să permită operarea cu senzorii în concordanță cu particularitățile locului a fost susținută de INOE în perioada pregătitoare, cuprinzând proiectarea soluțiilor, realizarea și testarea sistemului și adaptoarelor, precum și ore de teste, reglaje și zbor de control”, a precizat doamna Roxana Rădvan, coordonatoarea echipei INOE prezente la Târgu-Jiu și membră a Consiliului științific al Centrului de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”.

Cercetările efectuate la Târgu-Jiu, prezentate într-o carte

Alături de rapoartele de cercetare propriu-zise, adresate în principal specialiștilor, INOE își propune să elaboreze o carte pentru publicul larg, în care să prezinte strategia cercetării, rezultatele și, nu mai puțin important, impactul acestor cercetări, lucrare ce se estimează să fie publicată la o editură internaţională de prestigiu.

Kosovo, stat nerecunoscut de România, în cartea de geografie

0
Elevii de clasa a VI-a învață, din manualul de geografie avizat de Ministerul Educației, despre...

Directorul OCPI Gorj explică de ce se pierd procesele cu terenuri

0
Litigiile pe terenuri fac, de regulă, obiectul unor procese lungi și anevoioase, care, de cele...

O legendă a echipei de fotbal Craiova Maxima își lansează cartea la Târgu Jiu

0
Una dintre legendele echipei de fotbal Craiova Maxima, va fi prezentă la Târgu Jiu, pentru...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!