spot_img
11.1 C
Târgu Jiu
marți, martie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrimăria Târgu Jiu a achiziționat un aparat de scanare a arborilor și...

    Primăria Târgu Jiu a achiziționat un aparat de scanare a arborilor și vrea să facă bani cu el

    A început scanarea arborilor din Târgu Jiu. După mai mulți ani de promisiuni, municipalitatea a achiziționat un aparat care va depista pomii pericol din spațiile verzi. Momentan, nu există personal specializat care să îl mânuiască însă primarul Marcel Romanescu susține că angajații săi învață repede, reprezentanții societății de unde a fost achiziționat instrumentul fiind profesorii.

    Primăria Târgu Jiu a achiziționat un aparat care ajută la depistarea copacilor uscați pe interior. “După problemele pe care le-am avut anul acesta, mai ales în Parcul Central, cu pomii și crengile care cădeau în acea zonă, am prevăzut în primă fază toaletarea copacilor. Pomii din parc sunt într-o zonă de protecție a operelor brâncușiene și se află în parcul natural în care se regăsesc aceste opere. Ulterior ne-am dat seama că este mult mai bine ca suma pe care o prevăzusem pentru toaletare cu o echipă specializată, să o alocăm pentru achiziționarea unui aparat ultraperformant, care va fi folosit nu numai pentru copacii din Parcul Central. Acolo este urgența imediată, dar el va fi folosit pentru toți copacii din municipiul Târgu Jiu. Probleme nu au apărut doar în Parcul central, ci și în anumite cartiere au fost copaci care păreau la prima vedere că sunt sănătoși, dar ne-am trezit cu ei pe carosabil sau pe mașinile cetățenilor. Am început scanarea arborilor din Parcul Central și stabilim cu adevărat starea de sănătate a fiecărui arbore. Ulterior, pe baza datelor, putem să transmitem către Direcția Silvică, acolo unde trebuie să luăm avizul necesar, situația stării de sănătate a copacilor. Prin Direcția Silvică putem obține autorizația necesară pentru a toaleta sau chiar pentru a tăia un arbore de la rădăcină, ca să eliminăm un pericol iminent. Firma ne-a asigurat și oamenii care se ocupă de folosirea acelei aparaturi, dar avem un termen de trei luni de zile în care oameni din cadrul primăriei vor prelua această activitate. Timp de trei luni de zile, în Parcul Central vor lucra oameni cu experiență în folosirea acestui dispozitiv. Este clar că vom avea o strategie, nu o să luăm arborii din perimetrele nelocuite. O să insistăm în primul rând pe cele două parcuri ce adăpostesc operele brâncușiene și din zona centrală spre periferie, sau acolo unde avem sesizări. Facem și un apel către asociațiile de proprietari ca acolo unde constată că este nevoie de o expertiză a unui copac, să vină cu o adresă către primărie. Dacă există un pericol iminent, putem să îi trimitem pe angajați să expertizeze și un alt copac din oraș, nu numai din Parcul Central”.

    Îl dă cu împrumut

    Autoritățile nu regretă investiția făcută, ba chiar au în plan să scoată bani de pe urma aparatului. Edilul susține că primele solicitări au și venit din partea Universității Politehnica.“ Aparatul a costat 150.000 de lei cu tot cu specialiștii care vin să pregătească angajații din primărie. Am achiziționat un aparat cu suma prevăzută pentru toaletarea arborilor din Parcul Central cu echipă de alpiniști utilitari. Eu cred că este o decizie inspirată și am primit deja solicitări și din alte orașe, chiar și de la Politehnica din București. Noi vrem ca într-un an de zile să scanăm toți arborii din zonele locuite, dar odată cu scanarea facem și adresele necesare pentru toaletare sau pentru tăierea arborilor”,  a mai declarat Romanescu.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: