Primăria Târgu Jiu va angaja un avocat în procesul cu ANAF! Juriștii instituției fac figurație

0
26

Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu a hotărât angajarea unui avocat sau a unei case de avocatură care să reprezinte Primăria în procesul cu ANAF, care se află pe rolul Curții de Apel Craiova. Raportul ANAF constată că s-a produs un prejudiciu cu privire la încheierea unor contracte privind iluminatul ornamental din iarna 2010-2011, în valoare de aproximativ trei milioane de lei. Consilierul Viorel Petcu, inițiatorul proiectului, a considerat că niciunul dintre cei zece juriști ai instituției nu este suficient de pregătit pentru a face față unui asemenea proces.

Reprezentanţii ANAF au constatat că şase persoane din cadrul Primăriei Târgu Jiu se fac responsabile de crearea prejudiciului şi au dispus recuperarea banilor de la acestea. Conducerea Primăriei Târgu Jiu a emis ordine de imputare a sumei care este considerată prejudiciu, dar, în același timp, a contestat în instanța de judecată raportul ANAF. Consilierul local Viorel Petcu a considerat că juriștii Primăriei Târgu Jiu nu sunt suficient de bine pregătiți pentru acest gen de procese și a propus angajarea unor avocați specializați în contenciosul administrativ. Secretarul Primăriei Târgu Jiu, Grigore Jianu, a menționat că semnat pentru legalitate proiectul de hotărâre, care are la bază prevederile articolului I, aliniatul 2, din Ordonanța de Urgență nr. 26/6 iunie 2012, care arată că, în situații întemeiate, se pot achiziționa, cu aprobarea consiliilor locale, servicii juridice.

Consilierii liberali au votat împotrivă

Consilierii PNL au votat împotriva hotărârii. „Ordonanța 26 ne spune că primăria trebuie să reducă la maximum cheltuielile care trebuie făcute. Trebuie să aveți în vedere că avem cinci consilieri juridici superiori angajați în primărie. Nu mai suntem la primul termen de judecată și nu se mai pot propune probe și nu se mai pot propune excepții și dosarul trebuie judecat așa cum a fost înaintat“, a spus Nicolae Bobu, consilier local PNL. Acesta a menționat că onorariul minim care trebuie plătit unui avocat este de cel puțin 12.500 lei: „Orice avocat pe care îl vom angaja, onorariul va pleca de la 12.500 de lei. Avem cinci consilieri juridici superiori care pot reprezenta instituția la Curtea de Apel. Acest lucru este în fișa lor“. Consilierul local Eduard Lădaru (ALDE) a precizat că dosarul este unul complex și că nu mai există un asemenea caz în România.

Costurile cu avocații nu vor fi suportate de către Primăria Târgu Jiu

Aurel Popescu, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, a precizat că toate costurile cu apărătorii vor fi suportate de persoanele găsite responsabile de ANAF pentru cheltuirea ilegală a banilor: „Consiliul Local a hotărât angajarea unui avocat sau a unei case de avocatură pentru a reprezenta primăria în procesul pe care aceasta îl va avea cu ANAF. Este normal și firesc, ținând cont de complexitate dosarului și de angajamentul al celor implicați în acest proces, prin care aceștia se obligă să achite orice sumă care poate să fie imputată Primăriei Târgu Jiu în urma procesului care se va derula. Primăria municipiului Târgu Jiu nu va pierde nimic pentru că aceștia s-au angajat să plătească banii care vor fi cheltuiți. Sunt sume pentru acest proces care sunt prevăzute în buget. Va fi o procedură prin care se va stabili casa de avocatură sau avocatul care va fi stabilit cu ajutorul colegilor de la Serviciul Juridic“.

Persoanele găsite responsabile de ANAF și care și-au luat angajamentul să plătească cheltuielile legate de onorariul avocaților sunt: Florin Cârciumaru, fost primar, în prezent senator PSD şi preşedintele organizaţiei Gorj a PSD, Narcisa Cristea, director economic, Grigore Jianu, în prezent secretar al Primăriei Târgu Jiu, în momentul respectiv director al administraţiei publice, Ionuţ Jilăveanu, şef Serviciu Gospodărire, Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, şi Constantin Răduţoiu, şeful Serviciului Juridic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here