spot_img
11.7 C
Târgu Jiu
miercuri, aprilie 24, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrimarii, dezinteresaţi total de Let's do it Romania

    Primarii, dezinteresaţi total de Let’s do it Romania

    Let’s do it Romania vine din nou în Gorj. Aflată la cea de-a treia ediţie, cea mai mare campanie de ecologizare din România îşi propune ca anul acesta să adune cât mai mulţi voluntari iar mediul să fie unul mai curat. Pentru ca totul să se desfăşoare conform planului şi pentru ca toată lumea să fie informată, ieri, în cadrul Prefecturii Gorj a avut loc întâlnirea organizatorilor cu autorităţile locale, însă, din păcate, doar doi primari au dorit să se informeze cu privire la această campanie. Surprinzător sau nu, unii dintre ei nu şi-au trimis nici măcar reprezentanţii la această conferinţă, lucru îngrijorător având în vedere că în unele localităţi, gunoaiele „domnesc”.

    Cea mai mare campanie de ecologizare din România, Let’s do it Romania, va fi organizată şi în Gorj, organizatorii evenimentului punându-şi bazele pe primari şi contând pe sprijinul acestora în „mediatizarea” evenimentului. Cu toate că ieri a avut loc prima întâlnire între organizatori şi autorităţile locale, doar doi primari din judeţ au ţinut să îşi facă apariţia. Surprinzător sau nu, unii dintre ei nu şi-au trimis nici măcar reprezentanţii la această conferinţă, lucru îngrijorător având în vedere că în unele localităţi, gunoaiele „domnesc”. Coordonatorul activităţii, care va avea loc pe 12 mai, a menţionat faptul că se doreşte a se implica foarte mulţi voluntari, având în vedere că sunt localităţi, unde, din păcate, gunoaiele se găsesc la orice pas. „Este a treia ediţie. Prin acest proiect dorim să ecologizăm zonele din judeţul Gorj. În acest sens am trimis adrese către toate primăriile, pentru a se implica în acest proiect. Pe plan local ele sunt organizatorii proiectului. La această întâlnire am discutat de organizare, de transportul deşeurilor, de strângerea voluntarilor. Am invitat reprezentanţi ai tuturor primăriilor din judeţ, o parte au răspuns pozitiv la apelul nostru, însă, sunt şi care nu au răspuns. Pe lângă reprezentanţii primăriilor mai sunt invitaţi ai autorităţilor judeţene, în domeniul protecţiei mediului şi anume: reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu, Apele Române, Direcţia Silvică Gorj, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean Gorj, Consiliul Judeţean şi Prefectura judeţului Gorj. Acţiunea se va desfăşura pe 12 mai, în principiu va dura 3-4 ore. Voluntarii care vor să se înscrie, se pot înscrie la primăriile din localităţile unde locuiesc. Unul dintre obiectivele noastre principale este colectarea selectivă a deşeurilor”, a spus Robert Ciocotoiu, coordonatorul activităţii de la Gorj.

    Rotaru: „Eu am venit personal pentru a înţelege mai bine ce trebuie făcut”

    Marian Rotaru, edilul comunei Leleşti este unul dintre primarii pentru care acţiunea aceasta este mai mult decât importantă. Ştie că sunt şi alte probleme de rezolvat, însă, spune că acţiunea de salubrizare este prioritară. „Mi se pare o acţiune binevenită pentru a încerca să facem oamenii să înţeleagă că numai prin curăţenie putem avea o viaţă sănătoasă, un mediu prin care să trăim sănătos, şi de ce nu, comunele şi oraşele să arate aşa cum arată şi în afară. După cum bine ştiţi, am fost printre primii primari care au avut serviciu de salubritate în comună. Colegii poate au alte treburi, unii dintre ei şi-au trimit reprezentanţii. Eu am venit personal pentru a înţelege mai bine ceea ce trebuie să facem şi pentru a transmite şi mai departe mesajul oamenilor. Sunt adeptul curăţeniei. Data trecută am avut în jur de 100 de voluntari, sper că acum să vină şi mai mulţi”, a spus Marian Rotaru, edilul localităţii Leleşti.

    Primăriile…la control!

    La şedinţa de instruire au participat şi reprezentanţii instituţiilor partenere. Gheorghe Fometescu, fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj a găsit această acţiune binevenită, însă, spune că primarii ar fi trebuit să vină în număr mai mare pentru a înţelege importanţa acestei acţiuni de ecologizare. „Din punctul de vedere este binevenită, dar m-aş bucura dacă nu s-ar mai organiza. Pentru că dacă nu s-ar organiza am fi mai curaţi, mai conştiincioşi, în a arunca deşeurile la voia întâmplării. Sper să nu mai găsim atâtea gunoaie ca anul trecut. Noi facem aici o picătură într-un ocean. Sarcina revine primarilor, care au obligaţia să se implice. Campanie electorală este mai importantă şi primarii şi-au găsit reprezentanţii”, a spus Gheorghe Fometescu. În asentiment cu fostul director al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Gorj a fost şi Simona Cornea, comisar în cadrul Gărzii de Mediu, care a precizat că, în această perioadă, instituţia efectuează controale la toate primăriile, cu privire la salubrizarea zonelor. „Ca în fiecare an instituţia noastră va sprijini colaboratorii în vederea colectării tuturor deşeurilor abandonate în locuri nepermise, de eliminare a deşeurilor generate pe raza comunelor pe care le administrează. În momentul de faţă avem un control pe toate primăriile privind modul de organizare a salubrizării la nivelul localităţilor. Potrivit Legii Deşeurilor, 211 din 2011 valoarea maximă a sancţiunilor este de 15.000 lei cu posibilitatea să plătească 2.500 în 48 de ore”, a spus Simona Cornea. Let’s Do It este un proiect iniţiat în Estonia încă din anul 2008 şi preluat până acum în 19 ţări din toată lumea, cu o participare de peste 3.000.000 voluntari. Proiectul a avut până acum două ediţii în România, 2010 şi 2011, la care au participat peste 500.000 voluntari care au strâns peste 1.300.000 saci cu deşeuri de pe întreg teritoriul României. În 2012, proiectul se desfăşoară sub egida Let’s Do It, World! în peste 80 de ţări de pe glob între 24 martie şi 25 septembrie 2012. Pentru a asigura succesul acestui proiect şi în 2012, echipa organizatoare din România (www.letsdoitromania.ro) caută sprijinul autorităţilor centrale şi locale, operatorilor de salubritate, colectorilor, reciclatorilor, trusturilor media, companiilor private, persoanelor publice şi mai ales a cetăţenilor României. În judeţul Gorj, organizatorii proiectului „Let’s do it, România!” sunt: Organizaţia Naţională „Cercetaşii României”, Grupul de iniţiativă „Costantin Brâncuşi” Târgu-Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, primăriile din judeţul Gorj, Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj, Garda Naţională de Mediu-Comisariatul Judeţean Gorj, Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj, S.G.A. Gorj şi Direcţia Silvică Gorj.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: