spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitatePrimarul din Cruşeţ: Dacă plouă trei zile vom trece la izolarea satelor!

    Primarul din Cruşeţ: Dacă plouă trei zile vom trece la izolarea satelor!

    Precipitaţiile abundente care se anunţă în următoarele trei zile pun probleme primarilor din judeţ, care se văd nevoiţi să ia măsuri urgente pentru a evita producerea inundaţiilor. O situaţie problematică se află în localitatea Cruşeţ, acolo unde ploile fac mai tot timpul ravagii. Cei mai afectaţi sunt localnicii, care ar da orice să aibă parte de vreme bună. Ieri în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă primarul localităţii Cruşeţ, Viorel Drăguşin a prezentat o situaţie a lucrărilor de investiţii care s-ar putea realiza în zonă pentru evitarea inundaţiilor. Acestea sunt investiţii temporare, spune edilul, care speră să obţină şi fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor specifice.

    La Cruşeţ mai tot timpul precipitaţiile pun probleme. Edilul spune că nu s-au realizat proiecte ample de investiţii în acest sens din lipsă de fonduri. Ploile care se anunţă în următoarea perioadă ar putea pune probleme din nou locuitorilor din comuna Cruşeţ, astfel că primarul ia măsuri urgente. A cerut sprijinul Prefecturii iar ieri în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă edilul Viorel Drăguşin a prezentat o situaţie a lucrărilor de investiţii care s-ar putea realiza în zonă pentru evitarea inundaţiilor. Drăguşin spune că în cazul în care în următoarele trei zile va ploua abundent există riscul de izolare a satelor componente. „De fiecare dată când cad precipitaţii la Cruşeţ sunt probleme. Toate cele zece sate sunt situate în zona colinară, astfel că problemele există. Probabil vă veţi întreba cum am ajuns în situaţia asta pentru că sunt un primar de şase mandate. De fiecare dată am intervenit sporadic fără a avea nişte lucrări care să ducă la evitarea acestor fenomene şi de fiecare dată când vin ploile aduc aluviunile de pe dealuri, este vorba de aproape 8.000 de hectare de pădure şi ploile vin acolo unde sunt păduri. Apa vine pe casele oamenilor. Eu în luna iunie am făcut o adresă către Prefectură, am cerut sprijin, şi mi-a răspuns, o comisie a fost la faţa locului şi a văzut situaţia. Eu am făcut o situaţie şi aş vrea să fie supusă atenţiei. Acum a plouat suficient de mult, solul este saturat cu apă şi mai mult de trei zile dacă plouă continuu, în cantităţi mari, suntem în pericol şi de izolare a satelor şi de câte ori vin apele mari se revarsă şi se distrug şi drumurile”, a spus primarul localităţii Cruşeţ.

    Lucrări în valoare de 6 miliarde

    În analiza expusă Viorel Drăguşin a prezentat doar soluţiile temporare, care pot duce la aplanarea problemelor existente în zonă. „Eu am făcut o situaţie şi din punctul meu de vedere sunt foarte multe lucrări de făcut care ar rezolva situaţia. Momentan, este vorba de un pod în satul Marineşti, care este subdimensionat faţă de cantităţile de precipitaţii care colectează pe versanţi, în satul Cruşeţ de asemenea făcută o subtraversare pentru că de câte ori plouă practic este o luncă de vreo 200 de hectare de teren arabil sunt inundate. Nimic nu este mai urât şi mai greu decât atunci când sunt inundaţii şi cetăţenii privesc cu disperare şi nu mai au înţelegerea necesară măcar a ne recunoaşte ca oameni. Am făcut un calcul estimativ şi într-o primă etapă, acum, nu mai târziu, înainte să se intre în sezonul rece când se anunţă fenomene meteorologice periculoase, putem face lucrări de decolmatare şi supraînălţare în satul Marineşti, ca să evităm pericolul. Dacă se pot lua măsuri aş fi foarte recunoscător”, a mai spus edilul localităţii Cruşeţ. Potrivit acestuia valoarea estimativă a lucrărilor se ridică la aproximativ 6 miliarde de lei. Subprefectul judeţului Gorj, Virgil Drăguşin, l-a asigurat pe primar de tot sprijinul. „Propunerea este ca dumneavoastră să înaintaţi documentaţia necesară şi solicit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ca în baza adresei pe care o va depune domnul primar să fie iniţiat Proiectul de Hotărâre de Guvern astfel încât să fie alocate resursele necesare pentru realizarea investiţiilor în zonă pentru a preîntâmpina pericolul. La 416 am mobilizat, am cumpărat două drujbe, tai mereu vegetaţia lemnoasă pentru că este un mediu prielnic pentru aceste precipitaţii. În fiecare an trebuie să tăiem această vegetaţie”, a precizat edilul Viorel Drăguşin.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: