6.7 C
Târgu Jiu
joi, februarie 2, 2023
AcasăActualitatePrimarul Romanescu și consilierii liberali vor ca operele lui Brâncuși să poată...

Primarul Romanescu și consilierii liberali vor ca operele lui Brâncuși să poată fi atinse

Interdicția de a atinge operele lui Constantin Brâncuși, aflate în cele două parcuri din municipiul Târgu Jiu, ar putea fi ridicată. Primarul municipiului Târgu Jiu, Marcel Romanescu, și consilierii locali PNL au inițiat un proiect de hotărâre pentru anularea interdicției de a atinge lucrările de artă, care a fost luată tot printr-o hotărâre de Consiliu Local în urmă cu mai multe luni, după ce Coloana fără de Sfârșit a fost zgâriată cu multe inscripții de către diferiți vizitatori.

Inițiatorii proiectului de hotărâre propun, în schimb, sancționarea celor degradează, murdăresc sau deteriorează operele lui Brâncuși și încadrarea acestor fapte la categoria de infracțiuni. „Apreciem că acestea au fost edificate cu scopul de a fi admirate, atinse și mângâiate de către oricare dintre cetățenii care ar dori acest lucru, cu condiția de a nu deteriora sau distruge, urmând să se bucure de ele fiecare om care trece pe lângă ele. (…) Constantin Brâncuși, când a edificat aceste opere, le-a gândit ca un ansamblu complex, lăsând libertatea tuturor cetățenilor care vor veni să le viziteze să se apropie de ele, să le simtă componența fizică și să le admire îndeaproape. Dacă autorul lor ar fi dorit să nu fie atinse și să nu se apropie nimeni de ele, prin însuși proiectul respectiv, ar fi dispus măsuri de îngrădire și restricționare a accesului către ele”, se arată în nota de fundamentare cei șase inițiatori.

Ce spune conducerea Centrului Brâncuși

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși“ consideră că inițiativa nu este binevenită în contextul măsurilor de protecție care trebuie luate pentru includerea ansamblului în patrimoniul UNESCO. „Având în vedere prevederile Legii nr. 422/2001 privind protecția monumentelor istorice, dar și faptul că Ansamblul Monumental „Calea Eroilor“ este o operă unică, de valoare universală, neasimilabilă cu alte monumente de artă din România sau din lume, credem că este necesară o atenție specială din partea autorităților publice centrale și locale privind elaborarea unor legi/hotărâri cu referire strictă la modul de protecție. (…) În contextul eforturilor de înscriere a ansamblului ridicat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu în patrimoniul mondial UNESCO și a monitorizării de către comisarii UNESCO a modalităților prin care autoritățile publice din România asigură paza și protecția obiectivelor, eliminarea din actele legislative emise a unor măsuri impuse de asigurare a securității operelor va produce o și mai mare confuzie“, a menționat într-un răspuns Doru Strâmbulescu, directorul Centrului.

Târgujienii dintr-un cartier lăsat în beznă cer luminițe de sărbători

0
Locatarii din zona Narciselor cer autorităților din Târgu Jiu să își amintească de ei măcar...

Paraschiv pierde susținerea lui Romanescu

1
Politica tulbură liniștea în echipa de la Primăria Târgu Jiu. Mihai Paraschiv a decis să...

Cine aprinde iluminatul festiv la Târgu Jiu!

0
Autoritățile târgujiene au desemnat persoana care va apăsa pe buton pentru a aprinde băcuiețele de...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultima oră!

- Advertisment -
error: Content is protected !!