Acasa / Actualitate / Primele dezvăluiri din raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătații efectuat la SJU Târgu Jiu

Primele dezvăluiri din raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătații efectuat la SJU Târgu Jiu

Raportul efectuat la cerere de Corpul de Control al Ministerului Sănătații la Spitalul județean de Urgențe din Târgu Jiu a fost făcut public de un deputat USR. Emanuel Ungureanu susține că a intrat în posesia documentului nu oficial, ci prin intermediul unor funcționari ai Ministerului Sănătații. În cele peste 100 de pagini este explicată pe larg situația principalei unități sanitare din județ. Alesul cataloghează descrierea devastatoare, fiind pusă în pericol viața pacienților.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a dat citire unor fragmente din raportul efectuat la Spitalul Județean de Urgențe din Târgu Jiu. Printre neregulile depistate în unitate au fost semnalate și mai multe produse medicale cu termenul de valabilitate expirat. „S-a vorbit despre nişte infecţii nosocomiale ascunse de nişte doctori. Situaţia este mult mai gravă, vorbim despre incapacitatea spitalului de a asigura apă sterilă, tot instrumentarul este spălat cu apă nesterilă. Dacă mergeţi, oricare dintre voi în spital, sunteţi în pericol de moarte. Acest raport, din păcate, nu a ajuns la Parchet, ceea ce este o catastrofă pentru toţi cei care trăiesc în această zonă. Raportul se referă la doi ani.  În pagina 53 a raportului este vorba despre încăperea unde este bronhoscopul, în încăpere nu există sursă de apă sterilă necesară clătirii finale a componentelor bronhoscopului. Nu există niciun sistem de sterilizare. Au fost identificate în cabinetul de Obstetrică – ginecologie, în dulap, produse cu termen de valabilitate depăşit, flacoane de alcool etilic cu care se face dezinfecţia, expirate din 2015. Sunt instrumente pe zona de Urologie, nişte sonde expirate din 2011. Secţia de Chirugie Generală este o catastrofă. Acolo instrumentele medicale sunt ținute într-o cutie cu spirt, așa dezinfectează ei!”, susține deputatul USR.

Plângere penală

Ungureanu a anunţat că va sesiza Parchetul în acest caz şi va depune o plângere penală împotriva tuturor celor care au ținut ascuns raportul afectând, într-o oarecare măsură, sănătatea pacienților. „Raportul este devastator. Criminali sunt cei care au ascuns acest raport, trebuia să ajungă la Parchet în secunda 1! Vorbim despre neglijenţă criminală. Luni de zile acest raport a fost cerut. Toţi medicii care se fac responsabili de gravele nereguli trebuie să explice în faţa procurorilor de ce au existat informaţii ascunse şi de ce este există mizerie în spital. Iau în calcul și varianta unei plângeri penale la DNA dacă juriștii mei consideră ce este de competența DNA ”, a mai declarat oficialul din Parlamentul României.

„De ce să-mi facă mie plângere?”

Pe lista celor care vor trebui să răspundă se află și managerul proapăt demis, Gigel Capotă. Acesta afirmă  că deputatul nu cunoaște legea. „Raportul Corpului de Control a apărut încă din luna septembrie. În acel raport nu este niciun articol care să incrimineze activitatea mea ca manager. Activitatea a fost verificată pe 2017-2018, nu are nicio legătură. De ce să-mi facă mie plângere? Domnul ar trebui să mai citească puţin legea şi să vadă că nu managerul trebuie să declare infecţiile nosocomiale. Medicul curant este cel care, în baza analizelor, constată că a apărut o infecţie nosocomială”, a spus Gigel Capotă.

Medicii reacționează

Între timp medicii din unitatea sanitară arătată cu degetul ripostează. Mediul Gheorghe Stanciu, membru în Colegiul Medicilor recunoaște că unitatea are probleme, însă, susține că s-a trecut deja la remedierea acestora. „Cum poți să denigrezi în așa hal Spitalul? După toate cele declarate, credeți că mai vine cineva la spital? Ceea ce scrie în acel raport se regăsește în toate spitalele din România! Peste tot sunt infecții intraspitalicești. Cum adică nu există apă sterilă?! Păi ce, noi suntem în urmă cu 100 de ani aici? Au venit ei și nu au găsit așa ceva în sălile noastre? Acestea sunt aberații, declarații de campanie! Eu nu zic că nu există infecții în spital, dar nu există spital fără infecții! Faptul că nu sunt declarate, asta ține de Sanepid. Dar să spui că nu avem apă sterilă, că aici e spitalul groazei, e altceva! Vreau să vă spun că ministrul Sănătații după ce a venit la noi, la spital, a mers și la alte unități din țară, din Craiova, Constanța, Ploiești și a găsit ceea ce a găsit și a lăsat-o mai moale. Asta este! Remedieri la SJU au început să se facă, de exemplu, la mine în salon, acum 5 ani ieșiseră în salon rădăcinile unui pom care era deasupra, acum nu mai există așa ceva! Ca să denigrezi un spital e ușor! Știți că nici în 5 ani noi, ca unitate, nu ne mai reabilităm după ce fiecare vorbește ce vrea prin curtea spitalului? Sunt pacienții care deja spu:” aouleu, ce zic aștia, nu mă mai internez eu aici”. Eu nu zic că nu sunt probleme, sunt, dar nu chiar așa cum spun unii sau alții”, susține medicul ORL-ist.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*