Acasa / Actualitate / Primele rezultate la Evaluare!

Vara se numără... emoţiile

Primele rezultate la Evaluare!

Au încheiat anii de gimnaziu iar de acum se îndreaptă către un nou drum. Nu pot face, însă, acest lucru, fără să ştie cum s-au descurcat la cele două probe de foc de la evaluarea naţională. Peste 3.700 de elevi de clasa a VIII-a din Gorj şi-au putut vedea, vineri, notele afişate la centrele de examen. Unii au sărit în sus de bucurie, alţii mai trişti îşi pun nădejdea unei note mai mari în rezultatele de după contestaţii. Mediile de la evaluarea naţională nu sunt eliminatorii. Admiterea la liceu se asigură şi prin media generală din cei opt ani de studiu şi amândouă au ponderi egale, în final.

Zeci de elevi de gimnaziu s-au îngrămădit şi la Şcoala Generală „Alexandru Ştefulescu” să îşi vadă mediile generale. După două probe de foc şi multe emoţii, era timpul să afle verdictul, mai ales după ce s-a hotărât ca ambele variante de răspuns să fie luate în calcul la analiza subordonatei. Pentru elevi, câştigul a fost de şaizeci de sutimi, iar pe feţele multora dintre ei s-a văzut limpede mulţumirea. „Sunt foarte mulţumit, am luat 10.00 şi colega la fel. Am nimerit predicativă, dar e bine şi aşa, bine că s-a luat în considerare. Nu am ce să zic decât că mă bucur pentru rezultate şi de acum, mă decid al ce liceu voi merge”, a spus un elev. „Sunt foarte încântată de notă, dar ştiu că se datorează şi celor şaizeci de sutimi, pentru că face diferenţa de la 09.40 la 10.00. Şi eu am mers pe varianta predicativă, chiar dacă prima oară părea subiectivă. Dacă o întorceai, era predicativă, mă bucur că s-a recorectat”, a spus o viitoare liceană, adăugând că de acum va simţi vacanţa cu adevărat, iar în atenţie are profil real, la „Tudor”. O medie finală de 9.75 ar face pe oricine să exclame de bucurie, dar o tânără conştiincioasă a dovedit că are şi simţul propriei valori. De ce?! Pentru că, eleva a spus clar că „oricum aveam medie mare, că mă ajută mult media din cei patru ani, dar fără predicativă, nota la română ar fi fost 9.00, nu 9.60 cât arată acum. La matematică, am obţinut 9.90, sunt super-mulţumită. Cât despre propoziţia cu pricina, şi acum dacă m-ar întreba cineva, tot predicativă ar fi răspunsul meu”, a încheiat adolescenta. Şi mama, prezentă la rezultate, a spus că „nu mi-am făcut probleme şi nici ea. Este un copil bun, învaţă şi merită acest rezultat. Se orientează spre bio-chimie, dar are mai multe opţiuni la liceu”, a spus mama unei eleve de „top”.

Mai multă rigoare pe viitor

Că a fost o muncă asiduă pentru finalizarea corectărilor, nu mai este un secret. În centrele de evaluare, efortul a fost uriaş pentru ca rezultatele să fie gata la timp. Realitatea cu aceste examene este alta, spun profesorii din comisia de evaluare. Baremele nu se pot schimba cu atâta lejeritate, din cauza unor hibe de la Centrul Naţional de Evaluare iar nivelul de pregătire real al elevilor să fie ignorat. „Există şcoli cu nivel de pregătire ridicat, unde elevii au considerat propoziţia subordonată subiectivă, dar la alte şcoli, nivelul de pregătire este mai scăzut. Aici, varianta de răspuns a fost predicativă sau atributivă. Este nevoie de mai multă rigoare din partea părinţilor, cât şi din partea profesorilor. Nu este vina neapărat a Ministerului Educaţiei, ci a Centrului Naţional de Evaluare, de unde ne vin subiectele. Dacă avem bâlbe de acestea în fiecare an, ne putem lipsi”, a declarat Mădălina Ciolocoi, reprezentant comisie evaluare Centrul Nr.12, care a mai asigurat că la recorectare nu au fost produse derapaje. Mediile obţinute la evalaure nu sunt eliminatorii, dar reflectă pregătirea fiecărui elev, este de părere directorul Şcolii „Alexandru Ştefulescu”, care mai spun că sunt două medii generale de 10.00, dar cele mai multe sunt de 8.00. Există şi medii de 5.00 sau de 3.00, iar aceşti elevi pot întruni media de admitere în baza celei din anii de şcoală. Repartizarea se va face acolo unde nu sunt întrunite efectivele şi rămân locuri libere. În general, există rezultate bune iar luni, aşteptăm rezolvarea contestaţiilor”, a explicat directorul unităţii şcolare.

94 de note de 10.00 la matematică, 27, la română

În această dimineaţă, se vor afişa rezultatele la cele 300 de contestaţii depuse vineri. Potrivit Inspectoratului Şcolar, au fost depuse 153 de contestaţii la matematică şi 150, la română. Cele mai multe medii de 10.00 au fost obţinute la matematică, unde 94 de elevi gorjeni, 77, din mediul urban,17 din mediul rural, au reuşit nota maximă. La română, acestea scad la 27, iar cele mai multe medii sunt între 7.00 şi 8.00, cu un număr de 754 de elevi. Între 9.00 şi 10.00, peste 500 de elevi au reuşit să se încadreze, iar cu medii între 8.00 şi 9.00,se pot lăuda 732 de elevi. Tot la limba şi literatura română, clasamentul de dinainte de contestaţii arată că numărul elevilor care au obţinut medii între 5.00 şi 6.00 este de 500, aproximativ egal cu al celor care au obţinut note între 6.00 şi 7.00. 371 de elevi au luat la prima probă din evaluare note între 1.00 şi 5.00. La matematică, corectarea lucrărilor a înclinat spre o pondere a notelor între 5.00 şi 6.00, unde 700 de elevi gorjeni au obţinut astfel de medii. Dar 94 dintre cei examinaţi au fost notaţi cu 10.00, 344, cu note de la 9.00 la 10.00, 321 elevi au obţinut de la 8.00 la 9.00, iar peste 350 sunt notele între 7.00 şi 8.00. Cam aşa arată situaţia notelor obţinute la cele două probe de foc, la nivelul judeţului. Situaţia finală a mediilor se va cunoaşte, însă, astăzi, după afişarea rezultatelor la contestaţii.

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*