Procurorul Moţa, în atenţia CSM

0
17

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Laura Codruţa Kövesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) privind verificarea activităţii lui Emil Moţa, procuror în cadrul Parchetului Judeţean Gorj. Controlul se referă la scandalul iscat între Moţa şi Gheorghe Focşan, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, în cazul dosarului în care este implicată Liliana Puiu Crăciun, medic la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu-Jiu, acuzat de malpraxis. Între cei doi magistraţi au apărut tensiuni privind modul în care a fost realizată ancheta în cazul medicului acuzat de uciderea unei tinere, dar şi de faptul că prim-procurorul Gheorghe Focşan a infirmat rechizitoriul întocmit de Emil Moţa.

Dosarul medicului târgujian acuzat de ucidere din culpă datează din 2008, aflându-se în lucru până în anul 2010, după care cauza s-a aflat în anchetă proprie la procurorul Emil Moţa, deşi nu a existat un act procedural de preluare a cauzei. „Acest fapt, în sine, reprezintă un interval de timp nerezonabil de soluţionare a unei cauze, aşa încât se impune a se aprecia şi asupra operativităţii soluţionării cauzei”, susţine conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care consideră că actele de urmărire penală întocmite în cauză de procurorul Moţa au fost efectuate cu încălcarea dispoziţiilor legale relative la competenţa după materie ceea ce atrage nulitatea absolută, care nu poate fi înlăturată decât prin anulare.

Moţa, tras la răspundere

Deşi procurorul Emil Moţa a mai fost sancţionat de către Consiliul Superior al Magistraturii cu revocarea din funcţia de prim-procuror, tot din cauza modalităţii defectuoase de îndeplinire a atribuţiilor profesionale, în special a celor privind relaţia cu presa, a continuat să manifeste aceeaşi atitudine neprofesionistă şi să prezinte poziţii publice în legătură cu dosare penale pe care le-a instrumentat, deşi soluţia pe care a dispus-o nu fusese supusă verificării de legalitate. Urmează ca Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să dispună verificări. Dacă se dovedeşte că magistratul Emil Moţa şi-a desfăşurat activitatea prin încălcarea normelor legale, acesta s-ar situa atât în sfera unui comportament profesional incompatibil, cât şi în sfera abaterii disciplinare privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here