Producţia agricolă, compromisă

0
14

Producţia de agricolă din acest an va fi compromisă ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate! Directorul Staţiunii Pomicole Târgu-Jiu, Ion Călinoiu a declarat că în situaţia în care temperaturile vor continua să fie la fel de crescute şi în următoarele două săptămâni ne putem aştepta la apariţia fenomenului de dezmugurire.

Temperaturile ridicate înregistrate în aceste luni de iarnă sunt la un pas de a avea efecte negative asupra plantaţiilor de pomi fructiferi. Specialiştii spun că în urma temperaturilor mari înregistrate, această iarnă poate fi catalogată ca fiind una anormală. Riscurile sunt multiple, iar unul din acestea este că pe viitor putem asista la fenomenul de dezmugurire. Aşa se face că în situaţia în care în urmatoarele două-trei săptămâni temperaturile vor continua să fie la fel de crescute, producţia de fructe va fi compromisă. „Avem de-a face cu temperaturi ridicate, iar aceste temperaturi pozitive au avut un efect negativ asupra plantaţiilor de pomi. Dacă aceste temperaturi vor continua, vom asista la fenomenul de dezmugurire. Pericol mare există pentru speciile de meri, peri, pruni, vişini sau cireşi. Deocamdată nu s-au însumat gradele de dezmugurire, dar peste două-trei săptămâni s-ar putea să avem surprize cu efecte negative pentru producţie”, a declarat şeful Staţiunii Pomicole, Ion Călinoiu.

Producţia de grâu, salvată?

Specialiştii agricoli au o cu totul altă părere şi spun că temperaturile crescute nu influenţează evoluţia culturilor însămânţate. „La nivelul judeţului Gorj avem însămânţate peste 11500 de hectare de grâu şi orz, culturile fiind însămânţate în perioada optimă. Acestea sunt dezvoltate, au ajuns la maturitate, deci nu sunt probleme. Această opinie, este însă contrazisă total de localnici, care spun însă că recolta de grâu va avea de suferit. Producătorii de culturi agricole se aşteaptă însă ca şi în acest an producţia de porumb şi grâu la hectar să fie una bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here