spot_img
9.3 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateProdusele tradiționale românești, promovate de ziua lor

    Produsele tradiționale românești, promovate de ziua lor

    Promovare ca la carte a produselor bio românești. De Ziua națională a produselor agroalimentare românești, conducerea Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DADR) a organizat o expoziție cu alimente bio produse și cultivate în Gorj. Acțiunea a avut loc ieri în Piața Centrală din municipiul Târgu Jiu, unde târgujienii au avut ocazia să afle ce mănâncă. Din nefericire, evenimentul a fost ignorat total de șefii județului.

    Data de 10 octombrie a fost desemnată de parlamentari, prin lege, ca fiind Ziua națională a produselor agroalimentare românești. Evenimentul a fost respectat cu strictețe și la Târgu Jiu, unde autoritățile au pregătit un târg cu produse bio. „Prezentăm un stand cu legume și fructe proaspete, 100% provenite din solariile din județul nostru. Promovăm tinerii din județul nostru, în special pe cei care muncesc. Majoritatea celor care au acceptat să-și expună marfa sunt înscriși în programele noastre naționale. Este o zi de sărbătoare, a fost aprobată de Parlamentul României prin lege și scopul acesteia este de a promova produsele noastre agroalimentare”, a declarat Dan Tănăsescu, directorul DADR Gorj.

    „Nu suntem promovați”

    Pe cât de colorate au fost produsele prezentate la standul de expoziție, pe atât de grea e munca depusă de agricultorii gorjeni, care zilnic trudesc în solariile proprii. Oamenii se plâng că le este din ce în ce mai dificil să facă față treburilor din solar, deoarece forța de muncă este redusă, iar clientul e pretențios când vine vorba să scoată bani din buzunar. „Am adus o grămadă din produsele pe care încă le mai găsim în solariile noastre. Produse tradiționale, crescute în gunoi de grajd. Ne putem lăuda că produsele noastre sunt cât se poate de sănătoase. Încercăm să aducem produse cât mai gustoase pentru clienții noștri. Sincer să fiu, ar trebui să fim puțini mai promovați. Suntem tineri, vrem să facem ceva și nu ne-ar strica puțină promovare. Ne descurcăm greu cu forța de muncă, la noi în zona de sub munte nimeni nu mai muncește”, a declarat Toma Alin din Mușetești.

    „Natural 100% nu mai există”

    Un alt agricultor a explicat cum putem face diferență între o legumă crescută natural și una de import. „Accentul l-am pus pe roșii, legume pe care încercăm să le facem cât mai sănătoase. Natural 100% nu mai există, dar, cât de cât, gunoiul de găină macerat este un îngrășământ natural. Noi nu putem face roșii perfecte și din păcate omul caută legume perfecte. Ne întreabă de ce roșiile noastre mai au pete galbene. E drept, produsele noastre sunt mai scumpe, însă de la noi omul știe ce mănâncă”, a explicat Nica Bogdan din Bălești.

    Tot la Târgul Național de Produse Agroalimentare, târgujienii au putut gusta zacuscă, compoturi, gemuri, diferite sortimente de brânzeturi, dar și carne afumată tradițional, miere sau alte delicatese culinare. Din peisaj au lipsit autoritățile locale și județene, care nu au acordat importanță evenimentului menit să promoveze munca gorjenilor pe care-i reprezintă.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Prins furând

    „Jefuit” de soție

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: