7.7 C
Târgu Jiu
vineri, februarie 26, 2021
Acasă Actualitate Profesorii nu ar mai putea preda propriilor fii!

Profesorii nu ar mai putea preda propriilor fii!

- Advertisement -

Cadrele didactice gorjene ar putea să nu mai predea la clasele unde învaţă proprii copii sau rude până la gradul al treilea, conform prevederilor proiectului de Cod Etic aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei. Astfel, părerile profesorilor din Gorj vis-a-vis de acest subiect sunt împărţite, unii dintre ei salutând iniţiativa, alţii fiind deranjaţi de această situaţie.

Conform prevederilor proiectului Codului de Etică al profesorilor, profesorii au interzis la orice activitate care ar putea să ducă la fapte de corupţie. Traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare la clasă sunt interzise, iar profesorii nu-i pot ameninţa pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean Gorj salută iniţiativa Ministerului, atât în ceea ce priveşte meditaţiile cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor avantaje materiale sau financiare, cât şi în ceea ce priveşte predarea la clasa unde cadrul didactic are propriul copil. „Este un punct de vedere al Ministerului Educaţiei care trebuia făcut de mult timp. Nu cred că un profesor poate să mediteze un copil acolo unde îşi desfăşoară activitatea de dascăl. Eu cred că este contrar uzanţelor unui dascăl, pentru că dascălul de aceea merge acolo, la clasă, să îl înveţe pe copil. Nu poţi să şi predai şi să îl şi iei acasă pe copil ca să îl meditezi”, a declarat inspectorul şcolar adjunct, Marius Badea.

Unii profesori, deranjaţi

Cadrele didactice au păreri împărţite, însă. Profesorii nu sunt de acord cu posibila restricţionare a predării la clasa unde proprii copii sau rude până la gradul al treilea le sunt elevi cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectivă în unitatea şcolară în care lucrează. „Pe de o parte, consider că este foarte bine gândit pentru că lasă cadrului didactic posibilitatea să îşi vadă strict de problemele profesionale, să nu mai fie implicat în a strânge bani pentru diversele activităţi ale şcolii. Acestea trebuie să treacă prin contabilitatea şcolii. Pe de altă parte, cred că ar putea să deranjeze pe unii profesori în calitatea lor de părinţi, pentru că ei ar putea să aibă opţiunea de a-şi avea copilul într-o anumită clasă. Poate să fie chiar dumnealui învăţător sau diriginte al propriului său copil”, a precizat directorul Şcolii Generale „Constantin Săvoiu”, Violeta Dulubei. Codul ar mai interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente