12.9 C
Târgu Jiu
miercuri, martie 3, 2021
Acasă Actualitate Profesorii se execută silit între ei la Liceul Roșia Jiu: „Suntem hotărâți...

Profesorii se execută silit între ei la Liceul Roșia Jiu: „Suntem hotărâți să facem plângere penală și să nu mai intrăm la ore”

- Advertisement -

O situație neobișnuită se înregistrează la Liceul Tehnologic Roșia, din localitatea gorjeană Fărcășești. Un număr de 11 cadre didactice nu și-au putut lua la timp salariile, din cauză că un executor judecătoresc a instituit poprire pe contul lor, pentru ca alți cinci colegi să își recupereze anumite sume de bani câștigate în instanța de judecată. Ceilalți colegi și-au luat salariile chiar de pe data de 9 noiembrie, dar nu și cei cu carduri de salarii la BCR.

Aceștia nu își primiseră banii nici măcar ieri, starea de nemulțumire fiind tot mai mare. Cadrele didactice au amenințat că nu vor intra la cursuri dacă situația nu se va rezolva, mai ales că nu au nicio vină în toate această situație. „Vrem să vă semnalam un caz de abuz în serviciu, discriminare, nerespectarea atribuțiilor de serviciu de către contabilul unității, director, inspector general. Mai concret, din cauza faptului ca anumiți colegi au pus în executare niște sentințe judecătorești pentru a-și recupera drepturi salariale (pe bună dreptate), noi nu am luat salariile pe luna octombrie, deși ceilalți colegi, care aveau carduri la alte bănci au luat banii de joi, 9 noiembrie. Conducerea școlii se disculpă, dând vina pe BCR, BCR-ul spune că a somat școala că va pune poprire având adresa de la executor, pe domnul Işfan nu-l interesează, iar noi… așteptăm ca proștii să primim banii. Se pare că nu avem nicio șansă, banii fiind in contul executorului care și-a făcut meseria. (…) De altfel, noi suntem hotărâți să facem plângere penală și să nu mai intrăm la ore”, este sesizarea cadrelor didactice, trimisă pe adresa redacției noastre.

Profesorii și-au retras cererile de executare

Cadrele didactice de la liceul din Fărcășești, la fel ca mulți alți profesori din Gorj, au câștigat în instanța de judecată plata unor dobânzi aferente faptului că anumite drepturi bănești stabilite tot prin hotărâri judecătorești s-au achitat pe o perioadă de cinci ani. Sumele pe care trebuie să le primească sunt între 800 și 10.000 de lei, iar o parte dintre cadrele didactice au mers la diverși executori judecătorești pentru a pune în executare sentințele, iar unii executorii au instituit poprire pe contul de salarii al școlii, ajungându-se în această situație. Există o hotărâre de guvern conform căreia aceste dobânzi legale vor plătite eșalonat, începând de anul viitor, dar mulți profesori nu au mai așteptat.

Liliana Bugă, director al Liceului Tehnologic Roșia Jiu, a explicat faptul că cele cinci cadre didactice care au apelat la serviciile executorului Ene și-au retras plângerile, iar banii urmează să ajungă pe cardurilor profesorilor care nu își primiseră salariile: „Oamenii au depus la executor cereri pentru recuperarea sumelor care reprezintă dobânzile câștigate în instanța de judecată ca urmare a plății eșalonate a drepturilor care au fost recunoscute prin hotărâri judecătorești. Au mers în instanță pentru că plata drepturilor s-a întins pe o anumită perioadă de timp, iar completele de judecată le-a dat câștig de cauză. S-au adresat executorilor judecătorești pentru punerea în aplicare. Am găsit înțelegere la celelalte bănci și am picat de comun acord ca să nu fie executate silit conturile de salarii, dar la BCR au niște politici mai aparte, iar cele 11 persoane care au cardurile la BCR nu au intrat în posesia banilor. Astăzi (n.r. – ieri) am mers la executor cu creditoarele care au făcut acțiunea și și-au retras cererea de executare. Astfel, executorul își retrage cererea și oamenii vor intra cât mai curând posibil în posesia banilor. Salariații respectivi nu aveau nicio vină”.

Ion Ișfan, inspectorul general al învățământului gorjean, a precizat cu privire la această situație: „Dobânzile nu pot fi plătite de noi, pentru că Ministerul Educației Naționale nu ne dă voie să achităm aceste lucruri. Inspectoratul Școlar Județean nu are niciun fel de implicare în toată această problemă”.

- Advertisement -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente