spot_img
20.7 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateProiect de 800.000 euro la Tismana! Un gorjean din Italia vrea să...

    Proiect de 800.000 euro la Tismana! Un gorjean din Italia vrea să ajute crescătorii de animale din Gorj

    bratiloveanu-1Constantin Bratiloveanu este un gorjean stabilit de 15 ani în Italia. Dorindu-și ca într-o zi să se întoarcă acasă, Bratiloveanu a pus la punct, după luni de studiu, un proiect menit să adune la un loc crescătorii de animale din județul Gorj, afaceriști și chiar autorități locale. I-a dat numele „Gustă natura” și îl va depune spre finanțare din fonduri nerambursabile UE. Valoarea proiectului „Gustă natura” este de peste 800.000 de euro. „Proiectul Gustă natura nu va da naștere unei industrii producătoare, ci va da naștere unei colaborări între crescătorii de animale (…) în așa fel încât într-o perioadă de cinci ani, colaborarea noastră să fie cunoscută ca una dintre cele mai importante zone de producție bio din Europa!”, spune antreprenorul Constantin Bratiloveanu.

    bratiloveanu-2Antreprenorul Constantin Bratiloveanu a crescut în Gorj, dar în Italia și-a făcut un rost, muncind din zori și până seara. Tânărul își dorește să revină acasă, într-o bună zi. „Mă gândesc mereu cu drag la oamenii muncitori din copilăria mea, la aceia care aveau animale și trăiau de pe urma lor, la ci care iubeau acele animale, le îngrijeau, pentru că de la ele mâncau. De când am început lucrul la acest proiect, Gustă natura, am întâlnit crescători de animale extraordinari! Pentru nea Vasile de la Bălești, de exemplu, este proiectul, căci el își mângâie vacile și are grijă de ele, păstrează tradiția creșterii animalelor din aceea zonă. Pentru nea Ionel de la Tismana care cultivă terenul moștenit de la părinții săi și vinde ce face acolo. Agricultura este viitorul. Putem avea un viitor și în Gorj. Proiectul va fi depus spre finanțare pe fonduri europene și sperăm să obținem finanțarea, suntem foarte optimiști. Astfel, să dea Dumnezeu, ca la primăvară, în mai, să punem piatra de temelie! Ca și localitate, vorbim de orașul Tismana, aici am teren și autoritățile au fost foarte deschise ideii mele. Aici dețin și suprafața de teren necesară”, a spus Constantin Bratiloveanu.

    Gustă natura va fi o poartă spre Europa

    Constantin Bratiloveanu vrea să schimbe mentalitatea crescătorilor de animale din Gorj, să le arate acestora că pot avea un viitor mai bun prin colaborare și comunicare, mergând pe același drum, având același scop: „Din dragostea pentru natură, mediul înconjurător și mai ales din cea pentru oamenii mei de la Gorj, așa s-a născut Gustă natura. Proiectul Gustă natura nu va da naștere unei industrii producătoare, ci va da naștere unei colaborări între crescătorii de animale în anumite condiții, respectând ambientul. Tot ce mâncăm pleacă din pământ! (…) în așa fel încât într-o perioadă de cinci ani, colaborarea noastră să fie cunoscută ca una dintre cele mai importante zone de producție bio din Europa! Investind în teritoriu, putem realiza acest obiectiv ținând cont că putem transforma dealurile, râurile, pășunile și terenurile arabile în munți de aur, totul prin unitate și colaborare. Proiectul Gustă natura se bazează pe unitate și colaborare, pe nașterea unor raporturi oportune și de încredere profesională. Vreau să luptăm cu toții (cei din proiect) împotriva sărăciei!”, spune antreprenorul Constantin Bratiloveanu.

    Ce presupune acest proiect

    Proiectul „Gustă natura” va consta în realizarea unei ferme zootehnice pentru creșterea animalelor-bovine, ovine, porcine, a unui abator de sacrificare a animalelor, abator dotat conform normelor europene. De asemenea, se va crea o micro-fabrică pentru prelucrarea cărnii și prepararea unor produse tradiționale specifice Gorjului. Se dorește, de asemenea, realizarea acestor produse cu ingrediente naturale, fără folosirea conservanților chimici. Constantin Bratiloveanu a gândit acest proiect inedit și prin prisma ideii de formare profesională a crescătorilor de animale din zonă, iar aceștia vor trebui să fie dispuși să accepte condițiile de control și creștere necesare recunoașterii calității bio a cărnii. „În proiectul Gustă natura mai este vorba și despre realizarea unor echipamente de descompunere a resturilor animale și vegetale pentru producerea de biogaz și de fertilizant natural, de realizare a unor bazine care vor capta apa de ploaie. Preparatele din carne și carne din Gustă natura vor fi promovate în spațiul Uniunii Europene. Vrem să realizăm excelența prin produsele noastre, să o punem pe masa consumatorului din UE, din România. Dorim să devenim producători de carne și preparate din carne de o calitate superioară, realizând întregul parcurs: creștere, sacrificare, preparare și vânzare. În cadrul proiectului Gustă natura, colaborarea cu crescătorul de animale din zonă este foarte importantă, mai ales pentru păstrarea unor tradiții moștenite care sunt în pericol să dispară din cauza nerecunoașterii raportului calitate-preț. (…) Pentru realizarea acestui proiect am constatat că orașul Tismana are resursele naturale necesare. Aici, adică în satul Celei, dețin 30 de mii de mp de teren. Doresc implementarea acestui proiect pentru a contribui atât eu, cât și colaboratorii mei, la dezvoltarea economiei zonei”, a declarat Constantin Bratiloveanu. Antreprenorul spune că în perioada 2014-2015 a realizat o analiză a pieții de desfacere și a discutat, alături de colaboratorii săi, cu peste 1.500 de potențiali consumatori ai viitoarelor produse „Gustă natura”, toți fiind încântați de idee.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: