Protest în Spitalul Județean Târgu Jiu! Asistentele cer sporuri mai mari, iar Sanitas anunță greve

0
124

Protest spontan la Spitalul Județean de Urgențe din Târgu Jiu. Cadrele medicale au întrerupt programul de lucru,ieri, timp de aproximativ o oră, pentru a-și arăta nemulțumirea față de salariile primite în luna martie. Asistentele medicale amenință cu demisia dacă nu vor avea loc majorări salariale.

Sporurile acordate preferențial de managerul Capotă le-a scos pe asistente și infirmiere din cabinetele medicale ale spitalului. Acestea au protestat în curtea interioară a unității pentru „sporuri egale”- plătite 100% în wekend. „Îmi dau demisia pentru că nu e egalitate între noi și munca este enormă. Nu e corect, cineva trebuie să vadă ce se petrece aici”, a declarat o infirmieră. „De la 15% spor de calculator la 5% , este ceva inuman. Nu trebuia să ne bage în aceiași oală cu medicii, să reanalizeze grila de salarizare. Pur și simplu ne-au defavorizat, nu ne-au dat aceleași măriri de salarii dar ne-au scăzut efectiv sporul”, ne-a declarat un alt cadru medical.

Condiții grele de muncă

Protestatarele au invocat problemele cu care se confruntă zilnic. Acesta susțin că abia fac față volumului de muncă și că sunt obligate să muncească în condiții care le pun viața în pericol. „Îi dăm în judecată pentru atentat la viața asistentelor. Lucrăm cu SIDA, cu Clostridium și luăm 15%. Atentat la sănătatea noastră! Suntem două asistente cu patru doctori, fiecare ne plimbă din colo-colo. Se face vaccinul antirabic în infecțioase, numai în Târgu jiu se face asa. Lucrezi la SIDA, lasi pacientul de SIDA pleci la Clostridium, apoi iar lucrezi la SIDA după care treci la vaccinul antirabic. Dacă vă mușcă un câine, eu vin cu mâinile de la SIDA și vă fac vaccin. E posibil așa ceva?”, ne-a declarat o asistentă supărată.

Capotă, ocupat cu „demisia”

La vederea presei, managerul interimar Gigel Capotă a părăsit grupul de protestatari. Acesta a declarat că „ nu voi sta de vorbă cu ele. Nici măcar nu m-au anunțat că intenționează să protesteze. Am treabă, mă duc să-mi dau demisia”.

Noi calcule

Președintele Consiliului Județean Gorj susține însă că în perioada următoare va sta de vorbă cu liderii de sindicat și conducerea spitalului pentru o reașezare a categoriilor de sporuri. „Ministrul Muncii și Ministrul Sănătății a cerut o regândire a acestor regulment de sporuri, pentru ca, începând din luna aprilie toate aceste categorii să fie reasezate așa cum trebuie, astfel încăt să fie o clasificare clară în spitale plecând de la personalul auxiliar până la medicii șefi de secție. Momentan pot să spun că oamenii nu au pierdut nimic la salariu. Vom sta de vorbă cu ei și le vom explica că ne vor reașeza la masă pentru a asigura corespondența de la cel mai mic salariu până la cel mai mare”, a declarat Cosmin Popescu.

Între timp, sindicatele Sanitas anunță acțiuni ample de protest ce vor avea loc în perioada imediat următoare. Haosul din sănătate va fi atacat prin organizarea un miting de amploare în capitală la care vor participa peste 10 mii de oameni în 26 aprilie, apoi o grevă de avertisment în 7 mai, iar în 11 mai vor declanșa o grevă generală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here