spot_img
15 C
Târgu Jiu
sâmbătă, aprilie 20, 2024
Altele
    AcasăActualitateProteste la APIA Gorj! Salariile funcționarilor scad și cu 1.500 de lei

    Proteste la APIA Gorj! Salariile funcționarilor scad și cu 1.500 de lei

    Angajații Agenției Județene de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Gorj au ieșit în stradă. Oamenii sunt nemulțumiți că „revoluția fiscală” adoptată de guvernanți le va reduce lefurile chiar și cu 1.500 de lei. Funcționarii spun că au muncit peste program pentru ca fermierii să își încaseze subvențiile la timp, iar, drept răsplată, se vor alege cu salariile tăiate. Asta în condițiile în care colegii de la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (OJFIR), care lucrează tot cu bani europeni, nu sunt vizați de scăderi salariale.

    Angajații APIA au protestat joi în fața sediilor instituției din cauza mult-discutatei treceri a contribuțiilor de la angajator la angajat, care, ca și în cazul altor mii de români, le va reduce salariile considerabil. „Scăderea este destul de importantă, încadrările sunt diferite, astfel că pierderile pot fi de la 500 la 1.000, poate și 1.500 de lei, în funcție de fiecare angajat. Activitățile au fost făcute, s-au efectuat ore suplimentare și toate sarcinile de serviciu au fost îndeplinite. Oamenii au făcut eforturi în afara cadrului normal de muncă și au reușit să facă plățile fermierilor și să ne încadrăm în termenele stabilite. Au loc proteste în fiecare județ din țară. La Centrul județean APIA Gorj participăm cu toții, iar aici sunt 80 de colegi care au ieșit să protesteze, dar nemulțumiri și proteste sunt și la celelalte centre locale, Motru, Novaci, Cărbunești și Hurezani. Toți cei 101 salariați protestăm și suntem nemulțumiți”, a declarat liderul de sindicat Ionuț Apostoiu.

    „Nenumărate promisiuni”

    Funcționarii APIA speră să nu se ajungă la blocarea definitivă a activității și au încredere că problema va fi rezolvată. „Trecerea contribuțiilor la angajat nu este benefică din cauza scăderilor salariale destul de importante care ne afectează. Noi suntem încrezători că ne vor asculta, cu toate că au fost nenumărate promisiuni că nu vor scădea salariile angajaților. Sperăm să nu se ajungă mai departe cu protestele și să se rezolve ceva”, a declarat și Cosmin Vameșu, un alt lider sindical.

    „Legea a creat mari inechități”

    Șeful APIA Gorj, Constantin Negrea, spune că nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât ceilalți colegi care lucrează cu bani europeni în domeniul agriculturii, angajații OJFIR, sunt tratați diferit de guvernanți. „Legea salarizării a creat mari inechități și o mare discrepanță între funcționarii publici de la nivelul aparatului central – ministere și agenții – și cei din teritoriu. Chiar și în teritoriu, între diferitele instituții ale statului, funcționarii sunt asimilați pe aceleași grile de salarizare ca la nivel central. Responsabilitatea pe care o are un funcționar APIA când semnează decizii de plată pe zeci de mii de euro este una foarte mare. Aveam un spor de accesare a fondurilor europene de 75% și am dovedit că s-au accesat 97% din acești bani europeni. Colegii de la cealaltă agenție care accesează proiecte, OJFIR, sunt asimilați așa cum sunt asimilate și alte instituții la nivel central”, spune Constantin Negrea.

    Te-ar mai putea interesa

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: