14.4 C
Târgu Jiu
vineri, martie 5, 2021
Acasă Actualitate Rânca, plină de turiști. Salvamontiștii au avut 17 intervenții

Rânca, plină de turiști. Salvamontiștii au avut 17 intervenții

Rânca s-a umplut de turiști în weekend-ul trecut, când au fost deschise șase pârtii de schi și două pentru săniuțe. Și telescaunul de la pârtia aflată baza vârfului Păpușa a funcționat. „A dus foarte multe persoane, fie la promenadă, fie să acceseze pârtia de schi. Toată lumea a găsit în Rânca ceea ce a dorit, ca de la o adevărată stațiune de iarnă. Îmbucurător pentru noi este faptul că sunt puține stațiuni în țară unde se poate schia, iar iubitorii sporturilor de iarnă au venit la Rânca. Au fost câteva mii de turiști în stațiune“, a precizat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj, la Radio Impact.

Numărul accidentărilor a fost foarte mare

Șeful salvamontiștilor gorjeni spune că numărul accidentelor din week-end-ul trecut a fost ridicat. Sabin Cornoiu a explicat și care sunt motivele pentru care se petrec multe accidente: „În weekend-ul trecut am avut 17 intervenții. Este îngrijorător de mare numărul pentru noi, dar știm care sunt cauzele. Este început de sezon și oamenii nu mai au aceleași aptitudini sportive pe care le-au avut la sfârșitul sezonului trecut. Se dau pe aceeași pârtie ca și anul trecut, dar uită că ceva s-a schimbat. Nu mai au toți mușchii lucrați foarte bine pentru schi, pentru că la început este recomandat să abordeze pârtii mai ușoare sau mai moderate la coborâre. Există și acest element care contează în practicarea schiului, și anume greutatea. Dacă ai o greutate mai mare cu câteva kilograme, este normal că alunecă mult mai ușor și se produc aceste accidente. Totul trebuie gândit bine și sunt elemente care pot concura către producerea în mod mai ușor a unui accident cu urmări mai mici sau mai mari“.

Accidentări grave

S-au înregistrat și accidentări grave, iar victimele au fost transportate la spital. Au fost și accidente mai grave, în care victimele au avut dublă fractură de tibie și peroneu cu hemoragie deschisă și foarte puternică. Am reușit noi cu echipamente speciale să oprim această hemoragie, care se folosesc în urgențele militare. Au fost și afecțiuni de membre inferioare care poate medical nu par afecțiuni grave, dar care se vindecă într-un timp îndelungat. Au fost și altercații la nivel de cabane. Am găsit oameni care s-au lovit ori s-au tăiat“, a adăugat Sabin Cornoiu.

Tinerii sunt implicați în cele mai multe accidente

Victimele accidentelor de pe pârtiile de schi sunt, în cea mai mare parte, tineri. „Adulții schiază mai cumpătat și rar ajung să se rănească. Tinerii fac cele mai multe accidente, pentru că ei se aventurează cel mai mult pe pârtii, sunt  în faza în care învață să schieze.

Am avut și accident cu copii. Multe se întâmplă la sanie. Părinții îi lasă să se dea cu sania, care poate să devină la un moment dat incontrolabilă și pot apărea accidente“, a spus șeful Salvamont Gorj.

Opt salvamontiști se află în permanență în Rânca

Numărul salvamontiștilor prezenți în Rânca a fost suplimentat. „Am suplimentat efectivele de oameni. Dacă în extrasezon, în septembrie-octombrie am mers cu 3-4 salvatori montani de serviciu în zona Rânca, acum am ajuns la opt salvamontiști. Asigurăm asistența pe toate pârtiile din Rânca, la evenimentele montane, dar intervenim și ca echipă de prim răspuns și la persoanele aflate în stațiune care au probleme medicale. Avem pregătit un cabinet medical deschis 24 de ore din 24 la baza Salvamont. Toți salvatorii montani au pregătire de paramedic. Facem cursuri organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență. Prin grija Consiliului Județean Gorj, avem două ambulanțe de intervenție pe teren montan, singurele din Gorj. Una se află la baza din Târgu Jiu, iar cealaltă se află la baza din Rânca“, a adăugat Sabin Cornoiu.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai citite stiri

Comentarii recente