spot_img
24.1 C
Târgu Jiu
marți, aprilie 16, 2024
Altele
    AcasăActualitateRată lunară de 25.000 de euro, pe spinarea motrenilor

    Rată lunară de 25.000 de euro, pe spinarea motrenilor

    Liberalul Gigel Jianu și-a adjudecat Primăria Motru în fața competitorilor politici însă, cu ce s-a ales din această victorie pare să îi lase un gust amar. Fostul primar Dorin Hanu a reușit performanța să bage primăria în datorii până în gât, ultimul „cartof încins” fiind un împrumut de circa 1,5 milioane de euro, care este în curs de contractare. Jianu s-a bătut la Motru pentru „un cal mort”, administrația pe care speră să o conducă și cu majoritate în Consiliul Local fiind înglodată în datorii. Documentele de la licitația pentru creditul de 6 milioane de lei pe care a organizat-o fosta conducere scot în evidență un dezastru financiar la Motru: subvenții de 1,5 milioane de lei către uzina de agent termic, sute de mii de lei către firme care au executat lucrări pe raza orașului, datorii către asociațiile de proprietari și drepturi salariale neachitate de aproape 200.000 de euro. Mai grav este că Jianu, ca ordonator principal de credite, este bun de plată acum, pentru oalele sparte de fostul primar Hanu. Și mai grav este că aceia care vor suporta, în final, acest credit sunt, de fapt, plătitorii de taxe și impozite. Adică motrenii…

    datorii motru 2

    Primăria Motru a fost, de departe, cea mai disputată administrație publică de la ultimele alegeri locale, 17 candidați, din care vreo 5 cu „greutate” încercând să își adjudece fotoliul de primar. Până la urmă, liberalul Gigel Jianu a reușit să se impună însă, la cum arată, cel puțin la suprafață, situația financiară a primăriei pe care și-a adjudecat-o, este clar că se putea lipsi. Cu un buget redus la jumătate în decurs de 3-4 ani, de la 85 de milioane de lei la doar 45 de milioane de lei, în 2016, Primăria Motru merge din ce în ce mai rău. Locurile de muncă au dispărut, odată cu dispariția firmelor locale, înfundate, în special, de politicile financiare restrictive de la Complexul Oltenia, iar, odată cu ele, și impozitele pe profit, pe salarii și taxele locale aferente. Marii angajatori din zonă, Olservmin, Minprest, Carserv, și-au restrâns activitatea sau au dispărut din peisajul economic. Asta, completată cu restrângerea activității miniere în zonă a dus, ușor-ușor, al doilea municipiu din Gorj spre pragul falimentului, puțin lipsindu-i să se compare cu Mătăsari, o comună etalon pentru prăbușirea economică din județ.

    Scurtă radiografie a dezastrului

    Conform unor documente oficiale (răspunsuri la clarificări, oferite de Primărie la o licitație publicată în SEAP), situația de la care pleacă administrația este una dezastruoasă. În anul 2016, datoriile pe care le are Primăria Motru se ridică la circa 3.000.000 de lei, o sumă uriașă, dacă luăm în calcul bugetul de 45 de milioane de lei. În fapt, o privire pe documentele contabile ale Primăriei Motru arată că această datorie reprezintă circa 50% din bugetul de investiții pe anul 2016. Adică, dacă o plătește, renunță cam la jumătate din lucrări. Mai mult, Primăria are zeci de procese pierdute la Judecătoria Motru, Tribunalul Gorj și Curtea de Apel Craiova, procese în care a fost obligată să plătească bani grei. Adică 191.365 de lei, datorii către asociațiile de proprietari, pentru materialele de întreținere, 572.125 de lei către firma Novara T Impex SRL, cea care a amenajat parcul Minerul, 886.665 de lei drepturi salariale neacordate cadrelor didactice sau altor salariați din structurile subordonate precum și 1.363.352 lei, subvenție către UATAA Motru. Numai că, în tot acest peisaj „mirobolant”, s-au înfiripat și alte probleme, menite să înfunde și mai rău Primăria Motru, aflată deja cu un picior în groapă.

    datorii motru

    Încăpățânarea costisitoare a unui fost primar

    hanu-clopoteiPrimăria Motru a fost, ani de zile, un soi de redută imposibil de cucerit politic, condusă cu o mână de fier de fostul primar Dorin Hanu, importat de PSD acum două mandate, de la defunctul partid România Mare. La un moment dat al carierei sale, prin anii 2010-2011, Hanu s-a încăpățânat să se opună achitării unei cofinanțări la un proiect ce viza alimentarea cu apă a localităților componente și modernizarea stației de epurare, vreo 3 milioane de lei. La vremea aceea, revolta era oarecum justificată, firma care trebuia să execute lucrările fiind renumita, pe atunci, Vegyepszer ZRT, cea care a făcut praf tronsonul de drum dintre Rovinari și Bumbești Jiu, „ispravă” pentru care a încasat vreo 4 milioane de euro de la Ministerul Transporturilor. Până la urmă, contractul nu a mai fost dus la bun sfârșit de societatea respectivă, Vegyepszer ZRT intrând în faliment. Cofinanțarea, însă, a rămas în picioare, la fel ca și refuzul lui Hanu de a plăti banii din bugetul Primăriei Motru.

    Plata, din împrumuturi la bănci

    A urmat o perioadă de negocieri, fostul primar încercând să găsească sprijin la Consiliul Județean Gorj, mai ales că se apropia de un mandat în care guvernase sub tutela PSD. Numai că nu l-a primit, fiind direcționat către Guvern, de unde s-a întors tot cu mâna goală. Cum deja bugetul Primăriei Motru începea să sece, urmare a reducerii activității comerciale în zonă, singura variantă rămânea un împrumut la bancă. Și nu unul mic, ci de 10.000.000 de lei, împărțit pe două loturi, contractat în 2012, bani cu care se acoperea și „gaura” de la contractul cu firma ungurească și, totodată, erau cofinanțate și lucrări noi, una dintre ele, care a generat și scandaluri cu iz penal, fiind ștrandul de la Motru. Decizia de a băga Primăria în datorii a generat nemulțumiri în rândul Opoziției, însă majoritatea din Consiliul Local Motru l-a ajutat pe Hanu să își ducă planul la bun sfârșit. Și nu doar atunci ci și în 2013, când Primăria Motru a mai contractat un credit, de data aceasta de 3,5 milioane de lei, pentru „cofinanțarea unor obiective de interes local”.

    Final de mandat cu afundarea în datorii

    Anii trec, bugetul seacă iar Primăria Motru începe să fie sugrumată de presiunea datoriilor către bănci. Cum Guvernul nu dă, Consiliul Județean nici atât, conducerea Primăriei apelează, pentru a treia oară, într-un singur mandat, la bănci. Iar! Pe 9 aprilie, cu puțin timp înainte de începerea campaniei electorale Primăria Motru postează în SEAP un nou anunț prin care caută o bancă să îi acorde un credit, valoarea acestuia fiind de „maxim 6.000.000 de lei”, banii urmând a fi folosiți pentru „refinanțarea datoriei publice”. Adică, pentru refinanțarea creditelor contractate anterior, în 2012 și 2013, din care au mai rămas de plătit 3,4 respectiv 2,5 milioane de lei. Ofertele au fost deschise pe 11 mai, patru bănci înscriindu-se la licitație, însă, cel puțin până acum, procedura nu figurează ca fiind încheiată. În ceea ce privește creditul, acesta ar urma să fie achitat în 5 ani, dobânda fiind de aproximativ 650.000 de lei.

    Primarul Jianu și motrenii, buni de plată

    Partea interesantă este, însă, că întreaga responsabilitate pentru plata acestui credit îi revine noului primar Gigel Jianu, care s-a ales cu un „cartof încins” în mână, oferit, e adevărat, prin retragere timpurie din cursă, de către fostul primar Dorin Hanu. Un cartof încins destul de costisitor, am putea spune. Asta pentru că, la un calcul simplu, rata lunară pe care trebuie să o achite Primăria Motru pentru acest credit este de circa 110.000 de lei, la o valoare maximală de 6.650.000 de lei, cât trebuie să ramburseze în total, după 5 ani, administrația, conform contractului. Banii, evident, vin din taxe și impozite locale, adică de la fiecare locuitor al orașului în parte.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: