Acasa / Actualitate / Râul Gilort, poluat cu dejecțiile de la stația de epurare a orașului Târgu Cărbunești

Râul Gilort, poluat cu dejecțiile de la stația de epurare a orașului Târgu Cărbunești

Imagini incredibile au fost surprinse pe râul Gilort, în zona oraşului Târgu Cărbuneşti. În filmarea care a fost postată pe Facebook se observă cum un lichid negru se scurge dint-o ţeavă direct în apa râului.

Ţeava provine de la staţia de epurare a oraşului Târgu Cărbuneşti, administrată de către Aparegio SA, operatorul de apă şi canalizare din judeţul Gorj. Daniel Popescu, directorul Aparegio Târgu-Cărbuneşti, a spus că a fost vorba de un accident: „A fost obturată reţeaua de canalizare, care, în momentul când s-a desfundat, a venit un volum mai mare de apă care nu poate fi preluat de staţia de epurare şi care a refulat pe acel prea-plin. A fost o chestiune de câteva minute. Nu se întâmplă foarte des, se întâmplă foarte rar, dar pentru acest scop este făcut“.

Amendă de 60.000 de lei

Ion Călinoiu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Gorj, a precizat că fenomenul a avut loc în urmă cu două săptămâni: „S-au luat şi probe pentru analize. A avut loc cu vreo două săptămâni înainte“. Garda de Mediu Gorj s-a autosesizat şi a demarat un control. „Se vor dispune măsurile prevăzute de lege. Agentul economic responsabil de această faptă riscă o sancţiune până la 60 de mii de lei şi cu posibilitatea începerii procedurii de suspendare a autorizației de mediu în cazul în care nu a fost respectată“.

„Este strigător la cer“

Dănuţ Birău, primarul oraşului Târgu-Cărbuneşti, a precizat că este un incident regretabil: „Sper că nu se va mai întâmpla lucrul ăsta. Este un incident regretabil, dar n-avem ce face“. Claudiu Fiu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene de Vânători şi Pescari Sportivi Gorj, spune că este strigător la cer și că a fost afectată fauna și flora: „Nu mai creşte nimic. Nici vegetaţie, nimic. Vă daţi seama ce e în apă, unde se duce. Şi malurile, că rămâne mizeria aia. Sunt metale grele care se duc în apă. E ceva de nedescris ce se întâmplă acolo. Este strigător la cer“.

Publicată de Titel Truta pe Marţi, 6 Noiembrie 2018

Scrie un commentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*