spot_img
10.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateRecolta, sărbătorită la Târgu-Jiu printr-un regal de toamnă!

    Recolta, sărbătorită la Târgu-Jiu printr-un regal de toamnă!

    Piaţa Prefecturii s-a transformat întro adevărată atracţie pentru gospodine şi vizitatori, cu prilejul primei ediţii a Festivalului toamnei care a adus la Târgu-Jiu un regal al culorilor şi al gusturilor. Dacă festivalul și-a luat startul în cămara de toamnă, când vineri și sâmbătă, precupeții au pus la dispoziția târgujienilor expoziţii de legume, fructe şi brânzeturi, dar și produse artizanale, meșteșugărești și țesături, duminică, invitația s-a mutat în Piața Centrală, la o adevărată zi a recoltei, cu marfă pe alese, bucate tradiționale, cântec și voie bună.

    Nu se putea ține un festival al toamnei fără o zi a recoltei. Cum recolta bogată de toamnă trebuie să fie sărbătorită cum se cuvine, an de an, ei bine administraţia locală a avut de această dată o iniţiativă specială şi aduce o noutate prin organizarea unui regal al toamnei unde şi voia bună are locul ei. Preparaea unor mâncăruri tradiţionale plăcinte, sarmale record, o paradă a toamnei, un cros pentru sănătate, dar multe alte momente frumoase sunt toate incluse întrun program extrem de variat în perioada 17-19 octombrie. „Împreună am decis ca anul acesta să sărbătorim, să participăm la deschiderea primei ediții a Festivalului toamnei și facem o îmbinare între două manifestări importante. În afara Zilei recoltei, dăm posibilitatea producătorilor, celor care lucrează în domeniu ca în Piața Târgoveților să îmbine sărbătoarea Zilei Recoltei cu expoziții tradiționale, cu participarea meșteșugarilor și a producătorilor din gastronomie. Sper ca acest început să devină o tradiție, iar de la an la an participarea să fie numeroasă”, a declarat Florin Cârciumaru. primarul municipiului Târgu-Jiu, la deschiderea Festivalului Toamnei. Prepararea unor mâncăruri tradiţionale cum sunt plăcintele, sarmalele record, o parada a a toamnei, un cros pentru sănătate, dar multe alte momente frumoase au fost toate incluse întrun program extrem de variat în perioada 17-19 octormbrie. Zeci de târgoveţi, precupeţe şi meșteşugari și-au așteptat degustătorii la cămara ce abundă în legume, fructe, dar şi zacuscă, murături şi preparate conservate ca după reţetele bunicii.

    Cămara de toamnă, ca la mama acasă

    Unele dintre gospodinele care au făcut astăzi un tur al pieţei ai spus că nu au venit pregătite să şi cumpere, dar că este păcat să nu o facă, când au atâtea bunătăţi în jur. Până şi expoziţia de vinuri de cap şi-a găsit aprecieri, chiar şi pe negustate. Mai încolo, un cazan de ţuică sta pregătit să fie încercat zilele acestea întro demonstraţie …pentru amatori. „Este bogată această cămară de toamnă, deși și noi ne-am făcut acasă pentru iarnă de toate. Inițiativa este una de lăudat, a declarat o localnică. Altă gospodină a spus că nici nu puteau veni organizatorii cu o mai bună idee. Toate sunt aspectuoase și frumos aranjate, inclusiv zacusca și sticlele de vin. Merg acasă să iau bănuțul și revin să cumpăr ceva. Nu am venit pregătită, dar nu vreau să ratez ocazia”, a declarat femeia.

    Popas la roata olarului

    Olarii care au preluat din tată în fiu tradiţia meştegului şi vorbesc cu mândrie de anii petrecuţi cu mâinile în argilă, au venit de asemenea la festival să facă demonstraţii şi să expună vestitele ulcele de lut care păstrează vinul proaspăt şi curat. „Ceșcuțe pentru vin fiert, oale pentru sarmale, de toate am aici. M-am pus de micuț la roată aici, dar practic de 30 de ani țin meșteșugul. Am tot felul de produse, am dat și străinilor. Am copii, dar mă întreabă de bani, nu de meseria asta. Cu greu poți trăi azi din așa ceva”, a spus omul.

    Târgujienii, poftiți la sarmale și piftii în Piața târgoveților!

    Ieri, Festivalul a ajuns la un moment mult așteptat, Ziua recoltei, sărbătorită cu fast și voie bună de târgoveții din Piața Centrală. În timp ce la Piața Prefecturii au fost puse cazanele cu sarmale, în ideea unui record, târgujienii au fost poftiți la un tur printre producătorii de legume, dar și cei din domeniul gastronomic. Nu puteau lipsi alocuțiunile autorităților locale și județene, cum nici artiștii de la Ansamblul Doina Gorjului nu au stat deoparte. Grija lor a fost ca atmosfera de sărbătoare să se încingă întro frumoasă zi de toamnă.

    Spații noi și condiții mai bune în piețe

    Edilul Florin Cârciumaru a profitat de ocazie și a venit cu vești bune pentru producătorii din piață care au nevoie de condiții îmbunătățite pe timpul iernii. „De fiecare dată când ne-am întâlnit la o astfel de festivitate de Sărbătoarea Recoltei am venit în fața dumneavoastră cu mai multe realizări care ne sunt comune, realizări, care ne-au îmbogățit activitatea din oraș. Legat de activitatea Pieței Centrale, din această toamnă se va da în folosință un spațiu comercial modern care peste iarnă va asigura comercializarea produselor. Același lucru se va întâmpla și cu Piața din 9 Mai de anul viitor”, a declarat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu-Jiu. „Mă bucur să mă aflu aici, alături de voi și mulțumesc domnului Florin Cârciumaru pentru invitație. Mă bucur să văd că Ziua Recoltei a devenit o tradiție și mai mult decât atât, autoritățile locale au dezvoltat un festival al toamnei. Chiar dacă mulți suntem nostalgici de vară, toamna este anotimpul care ne oferă bogății și mă refer la producătorii care cu trudă ne oferă nouă, consumatorilor, o paletă largă de produse românești”, a declarat Alin Văcaru, prefectul județului Gorj.

    Și șeful județului Ion Călinoiu, a subliniat importanța unui astfel de eveniment, spunând că realizările nu ar fi posibile fără gorjeni. „Judeţul Gorj este unul binecuvântat de Dumnezeu, găzduiește operele lui Brâncuși, a primit Mărul de Aur, este un județ cultural și artistic. Toate acestea nu se pot face fără gorjenii ospitalieri, care se bucură de turiști. Ce bine este astăzi când în Piața tradițională este rodul muncii producătorilor, sunt prezentate activitățile meșteșugărești și suntem bucuroși să avem zile frumoase la propriu și la figurat”, a declarat Ion Călinoiu, președintele Consiliului Județean. Despre inițiativa de a pregăti un număr record de sarmale, gorjenii nu au putut decât fi apreciativi. „Este o idee interesantă, trebuie să ne mândrim pentru că suntem gorjeni, întreaga acțiune de a sărbători recolta toamnei cu un festival atrage plăcut atenția și vorbește de implicarea administrației locale. Să fim sănătoși și să ne mai bucurăm și de alte zile ca aceasta”, a declarat un localnic.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: