spot_img
10.1 C
Târgu Jiu
joi, aprilie 18, 2024
Altele
    AcasăActualitateRectorul UCB a dat în judecată Senatul Universității

    Rectorul UCB a dat în judecată Senatul Universității

    luminita popescuRectorul Universității „Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu Jiu, Luminița Popescu, a contestat în instanța de contencios – administrativ a Tribunalului Gorj hotărârea Senatului prin care a fost demisă din funcție. „Am contestat hotărârea din data de 31 martie cu privire la respingerea raportului rectorului cu privire la reziliere cu privire la propunerea de revocare la Ministerul Educației, Senatul Universității și în instanța de contencios – administrativ. Deja s-a dat numărul dosarului. Am contestat și hotărârea din 27 aprilie, prin care s-a făcut propunerea de demitere”, a spus Luminița Popescu.

    Demitere doar prin Ordin de Ministru

    Luminița Popescu spune că ocupă în continuare funcția de rector, revocarea urmând să se facă doar prin Ordin de ministru: „Hotărârea nu se pune în practică imediat pentru că nu am fost numită de Senat. Am ajuns rector, cel puțin la ultimul mandat din martie 2016, în urma promovării concursului pentru funcția de rector susținut cu o comisie formată din 12 persoane, din care șase au fost din afara universității. (…) Am promovat acest concurs, iar Senatul a validat rezultatul. S-au înaintat rezultatele și Ministerului, care m-a confirmat rector prin Ordin de ministru. Prin urmare, Ministerul va analiza documentele primite și va lua o hotărâre. Revocarea din funcția de rector se face doar prin Ordin de ministru. Până când se va emite ordinul de eliberare din funcție eu voi fi rector”.

    Conflict de interese

    Rectorul UCB a precizat că modalitatea de revocare din funcție nu respectă legislația: „Pe data de 31 martie s-a respins Raportul rectorului privind starea universităţii pe anul 2016 și în aceeași şedinţă de Senat s-a propus Ministerului Educației revocarea mea din funcție. Conform legii, apanajul revocării rectorului din funcție este doar al Ministerului Educației. Articolele 124 și 125 din Legea Educației Naționale, cu modificările și completările ulterioare stabilesc foarte clar în ce condiții se poate face revocarea rectorului. Îmi pare rău că Senatul universităţii n-a citit foarte bine această lege. Tot Legea Educației stabileşte foarte clar în ce condiții se poate face revocarea rectorului de către Senatul Universității. Este vorba de articolul 298, care nu se aplică în cazul de față pentru că vorbește de situația în care Senatul Universității poate demite rectorul și decanul pentru erori grave în organizarea concursurilor pentru funcțiilor și posturilor didactice, ceea ce nu este cazul. Mai este articolul 212, aliniatul 2, din Legea educației naționale, care dă dreptul Senatului să demită rectorul în condițiile precizate în Carta Universității și contractul de management. Carta Universității nu are nicio prevedere cu privire la demiterea rectorului. Se face vorbire în contractul de management, dar acesta a fost reziliat de Senat pe data de 31 martie. În data de 27 aprilie, Senatul Universității, de fapt, domnul președinte Gorun, a reunit comisiile de specialitate au întocmit un raport, care a fost votat în Senat și de aici a rezultat propunerea de demitere a rectorului. Unii colegi spun că acest raport cuprinde posibile încălcări ale Legii educației naționale, ale Cartei, nerespectări ale unor propuneri de Senat sau chiar o situație de conflict de interese în care sunt și director de proiect și rector. (…) Am solicitat acest raport la Senat, dar nu mi-a fost transmis”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: