Romanescu, într-un mic “litigiu” cu DSP Gorj. “DSP nu dorește să achite sumele pentru cele 12 persoane care nu au respectat regulile de izolare sau autoizolare”

0
400

Primarul Municipiului Târgu Jiu susține că se află în discuții contradictorii cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj. Niciuna din cele două instituții nu doresc să asigure masa persoanelor aflate în carantină. Din păcate actele normative emise de Guvern sunt neclare, în teritoriu sumele urmând să fie recuperate de instituțiile statului de la cei care gafează.

Primarul Marcel Romanescu susține că este mai bine de o lună de zile de când are un dialog cu conducerea DSP Gorj pe tema persoanelor aflate în carantină. Edilul este supărat că deși statul a anunțat că va deconta cheltuiala pentru acest timp de serviciu, banii încă vitrejesc bugetul primăriei. “De o lună de zile discutăm cu DSP pe câteva probleme, una fiind legată de modalitatea de recuperare a sumelor pentru persoanele carantinate, care au fugit din izolare sau care nu au respectat legea. Ținând cont de faptul că pentru persoanele carantinate se decontează aceste cheltuieli cu bani de la Guvern prin Ministerul Sănătății, suntem într-un mic litigiu. Nu am ajuns până în momentul de față în instanță cu DSP și cu operatorii economici. Noi am încheiat un contract cu cei care trebuie să asigure cazarea și masa, însă DSP nu dorește să achite sumele pentru cele 12 persoane care nu au respectat regulile de izolare sau autoizolare. Trebuie găsită o soluție. Cei de acolo ne spun doar verbal, însă nu avem un act normativ care să reglementeze această situație. Noi ar trebui să fim cei care recuperăm sumele legate de cazare, masă și întreținere pe perioada celor 14 zile, dar nu există niciun act normativ. Din punctul meu de vedere, atât timp cât pentru persoanele carantinate sumele se asigură de la bugetul de stat, nu mi se pare normal ca autoritatea publică să fie cea care este pusă în situația de a recupera acele sume. O parte dintre persoanele care au fost introduse obligatoriu în carantină pe raza municipiului, nu sunt din Târgu Jiu, ci din alte județe sau din alte localități. Nu am cum să impun eu, ca autoritate publică locală, o anumită sancțiune pentru o persoană care nu este din județul Gorj, pentru că sunt sigur că nu va achita niciodată această sumă la bugetul local. Nu vreau să mă regăsesc cu sumele respective în debit după ani de mile. Sper să se găsească cea mai bună soluție și, la un moment dat, autoritățile naționale să găsească soluția de recuperare a acestor sume”, susține Romanescu.

Incertitudine

Nici în privința persoanele aflate în izolare la domiciliu lucrurile nu sunt clare. Măsura anchetelor sociale în cazul persoanelor vulnerabile nu par o soluție pentru autorități. “Pe de altă parte, vorbim de cei 30 de lei, pe care autoritățile naționale ar dori să îi ofere cetățenilor care se află în autoizolare. Nu s-a modificat actul normativ și se discută în continuare de persoane vulnerabile, nu de toți cei care intră în autoizolare. Ținând cont de hotărârile comitetului județean și cel local pentru situații de urgență, dar și de rectificarea făcută la bugetul local, am stabilit ca începând cu data de 15 mai să întrerupem furnizarea de alimente pentru persoanele care se află în autoizolare introduse de instituțiile statului. Nu avem acte normative care să ne pună în situația de a asigura la toate persoanele care se află în autoizolare măcar 30 de lei pe zi”, a mai declarat primarul Municipiului Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here