spot_img
9 C
Târgu Jiu
vineri, martie 29, 2024
Altele
    AcasăActualitateRuşeţ, Condescu şi Ariton găsesc soluţii pentru Gorj

    Ruşeţ, Condescu şi Ariton găsesc soluţii pentru Gorj

    Prezent la Târgu-Jiu, Ministrul Economiei, Ion Ariton, a semnat, alături de reprezentanţii FNME, protocolul de negociere, document care conţine 10 puncte. La discuţiile care au durat aproximativ două ore au participat membrii Biroului Executiv al FNME şi USMO. După semnarea protocolului de negociere, Ariton a făcut o scurtă declaraţie de presă în cadrul căreia a pus accent pe faptul că acest proiect este susţinut şi agreat de către Guvern. Cât despre disponibilizări, liderul FNME, Marin Condescu, a dat asigurări că “nu este vorba de disponibilizări cu plăţi compensatorii. Sunt 4300 de salariaţi din Oltenia ce îndeplinesc condiţiile şi care vor intra în concedii de aşteptare de doi ani. Aceştia vor primi 75% din salariu şi 25% din sporul de vechime. În paralel, se vor găsi alternative de locuri de muncă“.

    Ariton, interesat de soarta Gorjului

    În deplasarea făcută la Târgu-Jiu, Ministrul Economiei şi-a început programul cu o întâlnire de câteva minute cu prefectul judeţului şi parlamentarii democrat liberali, după care s-a îndreptat spre sediul SNLO, acolo unde, la intrarea în instituţie, îl aştepta preşedintele FNME, Marin Condescu, directorul viitoarei Companii Electra, Constantin Bălăşoiu, şi directorul general de la SNLO, Daniel Burlan. După discuţiile ce au durat aproximativ două ore, Ministrul Economiei a făcut o scurtă declaraţie de presă în cadrul căreia a precizat că “a semnat protocolul cu cele 10 puncte, care va fi aplicat cât mai repede, într-un termen scurt. Electra trebuie înfiinţată iar proiectul îl vom susţine, este un proiect agreat de către Guvern“. Conştient că restructurarea nu este una uşoară, Ariton a atras atenţia asupra faptului că nu este vorba de disponibilizări de personal ci de crearea de alternative prin înfiinţarea de noi locuri de muncă, cu ajutorul fondurilor structurale. Ca o soluţie la crearea acestor alternative, Ministrul Economiei a venit cu o propunere legată de înfiinţarea unui parc industrial, iniţiativă care ar duce la dezvoltarea economică a zonei.

    Condescu: „ Nu vor fi disponibilizări”

    În ceea ce-l priveşte pe preşedintele FNME, Marin Condescu, acesta a precizat că nu vor avea loc disponibilizări cu plăţi compensatorii, ci vor fi concedii de aşteptare de până la 2 ani, în care cel ce îndeplineşte condiţiile va primi un venit de 75% din salariu şi un spor de vechime de 2 ani. Condescu a mai declarat că “am rezolvat problema comportamentului preferenţial al ANRE faţă de producătorii de energie dar şi cu privire la înfiinţarea Companiei Electra“. În ceea ce priveşte numărul celor ce vor intra în concedii de aşteptare, acesta se ridică la 4300 de salariaţi în Oltenia şi la peste 2000 din judeţul Gorj. Azi, la Bucureşti, vor continua discuţiile pe marginea punctelor de pe proiectul de protocol, întâlnire la care vor participa reprezentanţii Ministerului Muncii, al Finanţelor şi al Administraţiei.

    Pace sindicală pe doi ani

    Cât despre proiectul de protocol semnat, acesta cuprinde 10 puncte, în funcţie de necesitatea devenirii competitive pe viitor a energiei electrice produse pe bază de cărbune. La primul punct, Ministerul Economiei şi-a asumat responsabilitatea ca, în termen de 7 zile, să finalizeze procesul de constituire a Companiei Electra. Sfârşitul lunii aprilie este termenul până la care Ministerul Economiei va finaliza revizuirea Strategiei Energetice a României. În noua strategie se vor stabili şi direcţiile Strategiei Sectorului Minier şi Energetic pentru perioada 2011-2025, după o consultare prealabilă cu reprezentanţii FNME. Cum sumele alocate pentru închiderea şi conservarea minelor au fost achitate, începând cu 2003, de către SNLO, iar acest lucru a afectat financiar unitatea, Ministerul Economiei şi al finanţelor va face demersuri pentru iniţiarea unui act normativ care să aloce sumele necesare pentru aceste activităţi. Tot în 2011 se vor purta discuţii şi încheia parteneriate cu investitorii ce produc subansamble pentru minerit şi sistemul energetic, pentru crearea de alternative economice şi locuri de muncă. Astfel, în urma acestor parteneriate, noile locuri de muncă create ar urma să fie ocupate de către personalul care rămâne fără un loc de muncă în cadrul unităţilor miniere şi energetice. Modalităţile de restructurare a personalului prevăd categoriile de salariaţi care au un stagiu complet de cotizare dar care nu îndeplinesc condiţiile de pensionare. Liderul FNME a declarat că “indemnizaţiile de care vor beneficia salariaţii vor fi plătite din fondul de salarii al angajatorului“. Nu a fost uitată nici problema principală cu care se confruntă SNLO, astfel încât se va analiza posibilitatea ca necesarul de lignit pentru termocentrale şi CET-uri să fie asigurat de către societăţile miniere la care majoritar este statul.

    Ruşeţ face lobby pentru Gorj

    Parlamentarii democrat liberali au fost prezenţi şi ei alături de liderii de sindicat la semnarea proiectului de protocol. Preşedintele interimar al PDL Gorj, Ion Ruşeţ, a precizat că întâlnirea de astăzi a fost una constructivă. “Documentul este unul semnat cu responsabilitate, atât din partea Ministerului Economiei cât şi din partea FNME“, a spus acesta. Preşedintele Ruşeţ consideră că venirea Ministrului Ariton în judeţ pentru problemele ce s-au ridicat este un lucru de bun augur pentru Gorj. aceeaşi părere o are şi primvicepreşedintele PDL Gorj, Severus Militaru, “Faptul că domnul Ministru şi a făcut timp şi a venit în Gorj pentru a discuta cu liderii de sindicat este un lucru bun, mai ales că a declarat că restructurarea de personal trebuie făcută, dacă este necesară, cu foarte multă înţelegere. Ministrul Economiei şi-a afirmat sprijinul pentru înfiinţarea Companiei Electra. Tocmai de aceea, astăzi, domnul Ariton se va întâlni cu reprezentanţii Fondului Proprietatea pentru deblocarea situaţiei”, a declarat Militaru.

    Întâlnirea cu prefectul

    La prima sa venire în Gorj, Ministrul Economiei, Ion Ariton, s-a oprit direct la biroul reprezentantului Guvernului în teritoriu, la prefectul Liviu Andrei, acolo unde îl aşteptau şi cei trei parlamentari democrat liberali. Discuţia avută de Ministrul Economiei cu parlamentarii PDL a avut loc separat de cea avută cu prefectul Liviu Andrei. Sosirea lui Ariton în Gorj este bine privită de către acesta din urmă, cu atât mai mult cu cât prefectul este convins că Ministrul Ariton se va implica în acţiunile de creare de alternative economice şi de locuri de muncă. “Sunt convins ca va exista o implicare, că doar nu a venit domnul Ministru în Gorj doar pentru a face act de prezenţă. Sunt convins că săptămâna viitoare va aduce noutăţi pentru ca partenerii sociali, sindicatele, să fie mulţumiţi de măsurile luate“, a spus prefectul. Liviu Andrei a mai declarat că în timpul scurt al întâlnirii a fost întrebat despre situaţia actuală dar şi despre cum vede instituţia prefectului problemele din sistem.

    Te-ar mai putea interesa

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: