spot_img
10.7 C
Târgu Jiu
vineri, aprilie 19, 2024
Altele
    AcasăActualitateRuşeţ susţine Legea Dialogului Social

    Ruşeţ susţine Legea Dialogului Social

    Preşedintele Ion Ruşeţ se declară a fi un susţinător al Legii Dialogului Social. Liderul democrat-liberal, consideră astfel că, Legea Dialogului Social constă în comasarea unor acte normative în concordanţă cu prevederile Codului Muncii. Mai mult decât atât, Ruşeţ subliniază că „se vor aduce modificări importante în ceea ce priveşte sindicatele, patronatele, contractul colectiv de muncă, conflictele de muncă”.

    Senatorul democrat liberal este ferm convins că prin această Lege a Dialogului Social se va permite accesul în Comisia Economică şi Socială a reprezentanţilor Societăţii Civile. „După Legea Dialogului Social, cei 15 reprezentanţi ai Guvernului vor fi înlocuiţi cu reprezentanţi din cadrul Societăţii Civile, lucru extrem de important. Apar modificări importante, una fiind şi aceea că sindicatele obţin o mai mare reprezentativitate”, a mai precizat senatorul de Gorj. În opinia lui Ruşeţ, vor fi reprezentative acele sindicate ce au un număr de 50% din numărul angajaţilor „de apreciat fiind faptul că, va creşte şi responsabilitatea celor care-i reprezintă pe salariaţi”. În ceea ce priveşte sindicatele din minerit şi energie din Gorj, preşedintele democrat liberal, Ion Ruşeţ a precizat că, din punctul său de vedere „există chestiuni de structură. Sindicatele nu au o reprezentativitate atât de mare în confederaţii. Sigur, ar putea fi unele sindicate nemulţumite, cele mici, însă va creşte reprezentativitatea lor”.

    Sindicatele din Jilţ se vor uni

    Trebuie reamintit faptul că deja, în Bazinul Jilţ Turceni au avut loc deja întâlniri, pe marginea cărora s-a discutat despre Legea Dialogului Social. Astfel, la sfârşitul lunii martie cu ocazia Consiliului de Coordonare s-a pus problema unirii celor cinci sindicate din Jilţ. Preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni, Adrian Marciuc considera că este foarte importantă o unire a celor cinci sindicate din Jilţ, sub unul singur. În acest sens, preşedintele executiv al USME Jilţ Turceni a declarat, cu ocazia Consiliului de Coordonare, că „trebuie acţionat cât mai repede, prin unirea Sindicatului Jilt Sud, cu Jilţ Nord, cu Tessa, cu ECFU şi cu cel de la Mina Tehomir. Vor avea loc schimbări şi noi trebuie să avem în continuare reprezentativitate, să nu fim prinşi nepregătiţi atunci când va trece noul Cod Social”. Cât despre acest nou Cod Social, liderul minerilor din Jilţ crede că este o greşeală aprobarea lui, aşa cum a fost şi cu noul Cod al Muncii, „se limitează responsabilităţile sindicale iar salariaţii au dreptul de a fi apăraţi şi reprezentaţi”. De aceeaşi opinie este şi preşedintele Sindicatului de la Mina Tehomir, Marin Zamfir care consideră că „trebuie să ne luăm măsuri, dacă va fi aprobat noul Cod Social. Practic vom fi obligaţi să ne unim toate sindicatele din Jilţ pentru a avea în continuare reprezentativitate şi pentru a putea participa în continuare la negocierile colective”. Participant la şedinţa Consiliului de Coordonare, Zamfir a precizat că unirea sindicatelor din Mătăsari trebuie făcută cât mai repede, în maxim o lună de zile, pentru ca ulterior noul sindicat rezultat să poată fi înregistrat la Tribunal, încât viaţa sindicală să nu fie afectată. În prezent, secretarii organizaţiilor sindicale din Jilţ lucrează la întocmirea statutelor. În ceea ce priveşte reorganizarea sindicatelor din Jilţ, liderul democrat liberal Ion Ruşeţ a precizat că „mă bucur că după plecarea mea, colegii din Jilţ au găsit soluţii”.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: