spot_img
11.8 C
Târgu Jiu
joi, martie 28, 2024
Altele
    AcasăActualitateS-a prăbușit casa în care s-a născut Constantin Brâncuși

    S-a prăbușit casa în care s-a născut Constantin Brâncuși

    Și ultimele vestigii din casa în care s-a născut marele sculptor Constantin Brâncuși s-au prăbușit după ce a fost lăsată în paragină pentru foarte mulţi ani, iar statul român nu a găsit nicio soluţie pentru a o salva scuzându-se mereu. De asemenea, în aceeași curte, la câțiva metri distanță, autoritățile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu.

    Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu, afirmă că prăbuşirea ultimelor vestigii ale casei de la Hobiţa în care s-a născut marele Constantin Brâncuşi reprezintă „un răsunător semnal de alarmă” pentru crearea unui sistem de priorităţi culturale şi a unui mecanism de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare.

    ”Cred că şi ce s-a petrecut astăzi trebuie să fie un răsunător semnal de alarmă pentru crearea unui sistem de priorităţi culturale, fiind necesară, totodată, dezvoltarea unui mecanism transparent şi competitiv de achiziţii care să înlesnească intrarea în patrimoniul naţional a creaţiilor contemporane de valoare. Instituţiile statului au obligaţia de a adopta măsuri eficiente care să asigure conservarea patrimoniului cultural aflat astăzi, în ansamblul său, într-o criză care trebuie oprită. Nu avem această datorie doar faţă de înaintaşi, ci, în primul rând, faţă de generaţiile viitoare”, a transmis ministrul George Ivaşcu, potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul MCIN.

    Construcția în paragină este proprietate privată

    Construcția în paragină este proprietate privată și, din acest motiv, statul nu a putut interveni. Cu toate acestea, Direcția Județeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, intenționează să întreprindă o inspecție la fața locului. „Cu toate acestea, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Gorj, din subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, intenţionează să întreprindă o inspecţie la faţa locului. De asemenea, în aceeaşi curte, la câţiva metri distanţă, autorităţile au construit o copie a casei, aceasta servind drept muzeu. Este unul dintre multele exemple care confirmă că Guvernul României a făcut un pas extrem de important în direcţia corectă, în vara acestui an, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 76/2018, pentru aprobarea Programului de investiţii în domeniul Culturii”, a adăugat Ivaşcu.

    „Este necesară reglementarea de urgenţă asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice”

    Potrivit acestuia, „este necesară reglementarea de urgenţă a asigurării fondurilor pentru protejarea monumentelor istorice care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt”.

    „Din păcate, ani mulţi de dezinteres administrativ şi politic ne-au adus în situaţia actuală în care, din cauza lipsei de fonduri, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale se află în imposibilitatea de a exercita dreptul de preemţiune cu privire la imobile monumente istorice şi bunuri culturale mobile clasate, statul român pierzând astfel şansa de a achiziţiona bunuri de valoare inestimabilă pentru patrimoniul său cultural”, a mai spus Ministrul Culturii.

    Te-ar mai putea interesa

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Ultima oră!

    Comentarii recente

    error: Content is protected !!
    %d blogeri au apreciat: