Salarii ciuntite cu 20% pentru dascălii din Târgu-Jiu

0
54

Cadrele didactice din municipiul Târgu-Jiu primesc luna aceasta doar 80% din salariu și asta pentru că primăria nu are fondurile necesare pentru achitarea remunerațiilor. Sindicaliștii susțin că nu este prima dată când administrația nu plătește integral salariile, însă situația a fost reglementată în trecut de o rectificare bugetară, aceasta fiind și speranța de anul acesta.

invatamant

Potrivit sindicaliștilor, salariile vor fi primite mai mici doar la Târgu-Jiu, în alte localități primăriile asigurând fondurile necesare. „Profesorii primesc doar 80% la data programată să primească salariile. Sperăm ca până pe 25 decembrie să primească și ceilalți 20%. Problema este doar la nivel de municipiu, am înțeles că în județ nu sunt probleme. În alte localități am înțeles că profesorii au cerut să primească toți banii la rectificare, să îi primească pe toți. Au mai fost astfel de situații, dar în cele din urmă s-a rezolvat cu o rectificare bugetară, probabil așa se va întâmpla și acum. Nu este o scuză pentru nimeni, atâta timp cât profesorul a intrat la clasă și și-a făcut datoria să primească doar 80 % din salariu. Sperăm să nu se mai întâmple în viitor și vinovatul să fie tras la răspundere”, a declarat Constantin Huică, președinte USLI Gorj. Greşeala este una ce ţine de calcul, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj, nefiind solicitate Ministerului Educaţiei sumele de bani necesare acoperirii cheltuielilor la nivel de şcoli din Târgu-Jiu. „Pentru că au existat măriri de 10-15% la salariile cadrelor didactice şi personalului didactic auxiliar, acestea nu au fost prinse în buget şi aşteptăm o rectificare bugetară care trebuie să vină astăzi sau cel târziu mâine, iar fondurile să fie imediat virate către şcoli. (…) M-am gândit iniţial la o asemenea greşeală din partea celor de la contabilitate, dar nu o pot spune cu certitudine”, a precizat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

constantin huica

Salariile profesorilor vor fi acordate în perioada 5-18 decembrie, urmând ca în cazul unei rectificări bugetare să fie oferită și diferența de bani. Situația este îngrijorătoare doar la școlile din Târgu-Jiu, în restul județului totul fiind în regulă. Se pare că problema pleacă de la Primăria Târgu-Jiu, însă municipalitatea pasează vina spre o altă instituţie. „Primăria Municipiului Târgu-Jiu și-a îndeplinit atribuțiile legale în vigoare, iar demersurile în vederea alocării sumelor necesare pentru plata drepturilor salariale ale cadrelor didactice vor fi făcute la solicitarea Inspectoratul Școlar Județean Gorj de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Gorj, fiind urmată aceeași procedură ca cea cuprinsă în Decizie. Din situația creditelor bugetare aprobate pentru finanțarea cheltuielilor de personal aferente învățământului preuniversitar de stat reiese că suma solicitată și necesară până la finele anului 2015 a fost de 6.529 mii lei, însă a fost alocată doar suma de 2.431 mii lei de către Ministerul Finanțelor Publice”, se arată într-un comunicat remis de Primăria Târgu-Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here