Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale 2017! Mona Nicolici este ambasadorul României

0
49

A început cea de-a doua ediție a Săptămânii Europene a Competențelor Profesionale (European Vocational Skills Week), inițiativă care își propune să contribuie la îmbunătățirea imaginii educației și a pregătirii profesionale cu ajutorul unor exemple de succes din țările europene. Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom, a fost desemnată Ambasadorul României de anul acesta, urmând să promoveze voluntar importanța educației profesionale, alături de alți ambasadori din statele europene.

OMV Petrom este inițiatorul proiectului „România Meseriașă”, de care au beneficiat și elevi din județul Gorj. Luni, 20 noiembrie, la București, a demarat cea de-a doua ediție a manifestărilor din „Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale”. Nominalizarea Monei Nicolici vine în contextul în care promovează activ și susține învățământul profesional de la noi din țară, prin intermediul inițiativei OMV Petrom România Meseriașă. În ultimii 3 ani, prin această inițiativă, Mona Nicolici a coordonat numeroase proiecte de schimbare sistemică a educației, printre care: primul studiu național de percepție privind meseriile și meseriașii, primul raport de politică publică dedicat învățământului profesional din România și programele pentru pregătirea intensivă, formală și non-formală, a elevilor din învățământul profesional – Școala Petroliștilor (două ediții) și Tabăra Meseriașilor din Țara lui Andrei (trei ediții).

Elevi din Gorj, beneficiari

Până acum, în cele trei ani ai Taberei (2015, 2016 și 2017), au fost formați peste 700 de elevi: electricieni, constructori, operatori de sondă, mecanici, bucătari-ospătari, croitori și frizeri. La ediția 2016 au participat și 200 de elevi din școlile profesionale și liceele tehnologice din județul Gorj, de la domeniile următoare: electric, mecanic, turism și alimentație, construcții, instalații și lucrări publice. Printre proiectele de susținere a educației profesionale, coordonate de Mona Nicolici, se află și campania de marketing asociat cauzei învățământului profesional, Sandvișul Meseriaș, de care a beneficiat Colegiul Auto „Traian Vuia” din Târgu Jiu (22.000 euro, donați pentru dotarea atelierelor auto și de lăcătușerie); workshop-urile cu angajatorii și experți din domeniul educației, respectiv implicarea în grupuri de lucru inițiate de Ministerul Educației și de Președinție. Mai mult, datorită proiectelor în domeniul învățământului profesional, OMV Petrom participă la dezbaterile din cadrul programului România Educată al Administrației Prezidențiale.

Rețeaua de evenimente

Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale (20-24 noiembrie 2017) include sute de activități organizate în statele membre pe tema formării profesionale și tehnice pentru toate generațiile, sub sloganul „Descoperă-ți talentul!”. Ediția de anul acesta se va încheia cu o serie de dezbateri pe tema învățământului profesional, la Bruxelles. În cadrul acestei inițiative, până pe 31 decembrie 2017, pot fi înscrise pe site-ul Comisiei Europene activități diverse în domeniul dezvoltării competențelor profesionale – vizite în companii, zile ale porților deschise, conferințe, expoziții etc. Acestea pot fi propuse de autorități, organizații din domeniul educației profesionale, ONG-uri, asociații profesionale și camere de comerț, institute de cercetare, etc. Până în prezent, pentru ediția de anul acesta, au fost înscrise peste 1.100 de proiecte din Europa.

Rețeaua de ambasadori

Printre ambasadorii selectați pentru Săptămâna Europeană a Competențelor Profesionale 2017 se află reprezentanți ai mediului business, antreprenori sau lideri din organizațiile nonprofit din domeniul educației și al formării tinerilor, din țări precum Marea Britanie, Franța, Danemarca, Cipru, Malta sau Ungaria.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here